Op zondag 4 en maandag 5 april 2021 is het Pasen. Waar we er normaal gesproken allemaal vaak lekker op uitgaan, zit dat er dit jaar waarschijnlijk wederom niet echt in. Omdat Pasen wel altijd een feestelijke gelegenheid is, proberen we het thuis alsnog gezellig te maken. Ik deel een aantal tips en hoop dat het ondanks alles, ook bij jullie een succes zal worden.

Eieren schilderen

Een gouwe ouwe, maar daarom niet minder leuk; eieren schilderen. Het molentje ziet er naar mijn idee nog precies hetzelfde uit als vroeger, dus het is voor iedereen een beetje nostalgisch. Geen molentje, dan gewoon uit de losse pols! En tijdens het Paasontbijt (of de Paasbrunch) eet je je eigen eitje natuurlijk lekker op!

Eieren zoeken

Eieren verstoppen kun je ook gemakkelijk in je eigen huis en/of tuin doen. Het leukste is natuurlijk als één persoon alles verstopt en dat de rest dan moet zoeken. Vergeet je mandje niet! Wil je geen chocolade- of gewone eieren gebruiken, dan zijn er ook altijd nog plastic eieren te koop, die je volgend jaar dus weer opnieuw zou kunnen gebruiken.

Ei-stafette

Zo speel je het spel
Geef iedereen aan tafel een lepel en pak 1 hardgekookt (paas)ei. Geef het paasei zo snel mogelijk met de lepel door aan de persoon naast je. Je mag je handen niet gebruiken. Laat je het paasei vallen? Dan ben je af. Wie blijft er het langst over?

Ook leuk
Speel in twee teams! Verdeel de paastafel in twee teams en kijk welk team het snelst het paasei rond kan geven. Dat kan je doen met een stopwatch, of door met twee paaseieren tegelijk te starten.

Durf jij het aan?
Speel met een ongekookt ei! (Wel even thuis vragen of dat mag.) Nu moet je dus extra voorzichtig zijn. Als een team het paasei kapot laat vallen, hebben ze natuurlijk verloren.

Tip van Albert Heijn

Gourmetten

Heus niet alleen geschikt voor de Kerst! Ik zie dat bij verschillende supermarkten gourmetschotels in de reclame zijn of komen. Je kunt ervoor kiezen om het daar te gaan halen, of steun een ondernemer…dat is altijd een goed idee!

Hamburger-eitje

Konijn-eitje

Loop een eitje om

Speel het spel
Kies een start- en eindpunt. Dit kan binnen, of lekker in de tuin! Leg een hardgekookt (paas)ei op een lepel en probeer het parcours te lopen. Laat het paasei niet vallen, anders begin je weer bij het startpunt. Met een stopwatch kan je bijhouden hoelang iedereen erover doet.

Extra moeilijk
Je kunt het spel natuurlijk moeilijker maken. Zet bijvoorbeeld een stoel op het parcours, waar je een rondje omheen moet lopen. Of loop met een blinddoek, en vraag je vader of zusje om je naar het eindpunt te begeleiden door vanaf de zijlijn aanwijzingen te geven.

Wedstrijdje?
Je kunt er een echt wedstrijdje van maken door twee keer hetzelfde parcours uit te zetten. Verdeel de familie in twee eerlijke teams. Om de beurt gaan de teamleden het parcours over. Als iemand het paasei laat vallen, begint dat teamlid weer vooraan. Zorg dat al jouw teamleden het snelst over het parcours gaan, want dan heb je gewonnen.

Tip van Albert Heijn

Op eieren lopen

De spelregels
Kies een start- en eindpunt, dat kan binnen of buiten zijn, of van binnen naar buiten natuurlijk. Doe het uiteinde van een lepel in je mond en leg een hardgekookt (paas)ei in de lepel. Ga nu zo snel mogelijk naar het eindpunt zonder het paasei te verliezen. Met een timer houd je bij hoelang iedereen erover doet. Ben jij het snelst?

Zo kan het ook
Kan jij het parcours nog lopen als je eerst tien rondjes hebt gedraaid? Of als je moet slalommen tussen pionnen? Daag jezelf uit en bouw een moeilijk parcours!

Met de hele familie
Maak twee teams en zet het parcours twee keer uit. Spelers moeten het parcours lopen en het paasei terugbrengen zodat de volgende speler kan starten. Welk team het eerst alle spelers heeft gehad, heeft natuurlijk gewonnen.

Tip van Albert Heijn

Overgebleven paaseitjes smelten

Als er al paaseitjes overblijven, dan kun je deze met gemak smelten om er iets anders van te maken.

Chocolademelk

Ingrediënten:
Melk
Paaseieren van chocola
Eventueel een kaneelstokje

Dit moet je doen:
1. Breng melk aan de kook en schenk het daarna in een kopje.
2. Breek een aantal paaseitjes in kleine stukjes en laat deze smelten in de melk. Je kunt zoveel chocolade toevoegen als je wilt. Voor een (senseo formaat) kopje warme chocolademelk, voeg je ongeveer drie kleine paaseitjes toe.
3. Wil je wat extra smaak? Laat dan een kaneelstokje even trekken in de chocolademelk.

Brownies

Ingrediënten:
200 gram chocolade (= ca. 20 kleine eitjes)
50 gram bloem
20 gram amandelpoeder
3 eieren
130 gram suiker
130 gram boter

Dit moet je doen:
1. Smelt de chocolade en de boter ‘au bain marie’.
2. Neem een aparte kom en breek daarin de eieren, strooi de suiker erover en roer los met een garde.
3. Schenk het gesmolten mengsel van chocolade en boter bij de eieren met suiker en roer weer door met de garde.
4.Voeg de bloem en het amandelpoeder toe bij het chocolademengsel en roer tot je een egaal beslag krijgt.
5. Verwarm de oven voor op 170°C.
6. Smeer je bakblik in met boter en bedek de bodem en de zijkanten met een vel bakpapier.
7. Schep het beslag in het bakblik, tot je een laag van 2 tot 3 centimeter dik hebt en strijk vervolgens het oppervlak glad.
8. Bak gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven.
9. Laat afkoelen en snij in vierkante stukjes

Chocolade aardbeien

Ingrediënten:
250 gram aardbeien
100 gram chocolade (= ca. 10 kleine eitjes)

Dit moet je doen:
1. Smelt de chocolade ‘au bain marie’.
2. Houd de aardbeien bij het kroontje vast en doop ze één voor één in de gesmolten chocolade.
3. Laat ze vervolgens afkoelen op een vel bakpapier.

Paashaas knutselen met wc-rollen

Paas-kaart maken en versturen

Dit is leuk om te doen in de aanloop naar Pasen. Omdat heel veel familie en vrienden niet bij elkaar kunnen zijn, is het alleen maar leuk om op deze manier te laten zien dat je aan elkaar denkt. Vaak vinden kinderen het leuk om iets te maken voor bijvoorbeeld opa/oma.

Paasontbijt en/of Paasbrunch

Een gezellig gedekte Paastafel hoort er natuurlijk gewoon bij. Je haalt de boodschappen en kunt daarna thuis aan de slag. Wellicht ben je gewend dat de tafel voller zit, maar ook met je eigen gezin aan tafel kun je het gezellig maken. Deze hele week (en ook volgende week) kun je met elkaar erover nadenken wat er precies geserveerd moet worden.

Kies voor de volgende kleurencombinaties om het er nog feestelijker uit te laten zien;

  • geel en wit
  • licht geel, wit en licht groen
  • geel, wit en licht roze
  • licht blauw en geel
  • lichtgroen en wit

Ook leuk: versier de tafel met bloemen en plantjes! Zorg wel dat het allemaal niet ‘te hoog’ is, anders kun je je tafelgenoten niet zien.

TIP: Je kunt ook dit jaar bij verschillende ondernemers gewoon je Paasontbijt/Paasbrunch bestellen. Heb je hiervoor de middelen, steun deze mensen dan. Vaak kun je via Google (of mond-tot-mond reclame) er wel achter komen bij wie je ‘moet’ zijn.

Paastakken versieren

De paastak dient als versiering in aanloop naar en tijdens Pasen. Vaak kiest men voor takken die aan het uitlopen zijn, om de vernieuwing van Pasen en/of de vernieuwing in de lente te symboliseren. Je kunt de Paastakken versieren met (kunst)eieren, (kunst)kuikentjes, strikjes, veertjes of slingers. Alle versieringen verwijzen naar het gedachtegoed van Pasen: verandering, vernieuwing, transformatie en/of opstanding.

Placemat versieren

Bij Albert Heijn snappen ze ook heel erg goed dat het allemaal een beetje anders gaat dit jaar. Naast het heerlijke assortiment wat de aanbieden, denken ze ook aan de kinderen die plaatsnemen aan de Paastafel. Ze hebben een placemat ontworpen, die je in de winkel kunt ophalen (of kunt downloaden en vervolgens printen). Deze placemat kan worden ingekleurd met potloden, stiften, verf….wat je maar wilt. Ook staan er een aantal leuke spelletjes op.

Pop-up kuiken in een paasei

Videobellen met familie

Videobellen met familie, waarschijnlijk hebben jullie dit in de afgelopen weken al regelmatig gedaan. Zeker met Pasen is dat ook een goed idee, om toch eventjes het idee van ‘samenzijn’ te ervaren.

Vouw je eigen eierdop

Je eigen eierdop maken wordt heel eenvoudig met ons stappenplan! Het enige wat je nodig hebt is een vierkant vel papier met zijden van 13,5 cm. Het leukst is natuurlijk een gekleurd vel of een vel met een zelf getekend patroon. Het stappenplan kun je hier vinden.

Tip van Albert Heijn

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.