De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in de gemeente Apeldoorn. Op zaterdag 16 november zal burgemeester Petra van Wingerden-Boers de Goedheiligman en zijn Pieten verwelkomen in de stad op de Veluwe. De NTR doet rechtstreeks verslag van de intocht.

Burgemeester Apeldoorn verheugd

De burgemeester van Apeldoorn, Petra van Wingerden-Boers, is verheugd. “Wij zijn heel blij dat Sinterklaas voor gezinsstad Apeldoorn heeft gekozen. Wat een eer! Het is natuurlijk goed nieuws voor alle kinderen in de stad, maar ook voor iedereen in Nederland die er graag bij wil zijn. Want Apeldoorn ligt mooi midden in het land. Dus ik denk dat we op 16 november uit alle windstreken gezinnen op bezoek krijgen om samen Sinterklaas in Nederland te verwelkomen.”

Ook de berichten uit Spanje zijn positief. Sinterklaas laat weten uit te kijken naar de intocht in Apeldoorn.

Live verslag NTR

De NTR doet vanaf 12.00 uur op NPO Zapp/NPO 3 verslag van de aankomst van de Sint. Dieuwertje Blok verzorgt traditiegetrouw de presentatie, gesteund door vaste verslaggever Jeroen Kramer.

Het Sinterklaasjournaal

Eerder die week, op maandag 11 november, start Het Sinterklaasjournaal. De belevenissen van de Sint vóór en na de intocht zijn vanaf dan iedere dag om 18.00 uur op NPO Zapp/NPO 3 te zien, tot en met 5 december. Uiteraard presenteert het vaste gezicht Dieuwertje Blok deze uitzendingen.

Roetveegpieten

Sinterklaas heeft laten weten dat hij dit jaar alleen maar roetveegpieten mee zal nemen naar Nederland.

De NTR volgt de Pietendiscussie op de voet: “Wij zijn ons bewust van de rol van Het Sinterklaasjournaal in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland. Deze rol zien wij in het licht van de publieke taak van de NTR als onafhankelijke omroep, om maatschappelijke ontwikkelingen in onze programma’s te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Juist om deze rol op zorgvuldige wijze te vervullen, zijn wij geen actieve deelnemer in de Pietendiscussie”.

De NTR heeft antwoord gegeven op de meest gestelde vragen mbt dit onderwerp;

 1. Hoe staat de NTR in de Pietendiscussie?
  De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving. Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in Het Sinterklaasjournaal. Wie Het Sinterklaasjournaal jaar in, jaar uit volgt, ziet dat wij een geleidelijke verandering voorstaan. Traditie en verandering gaan hand in hand.
 2. Hoe zien de Pieten in Het Sinterklaasjournaal eruit?
  De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht. De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen.
 3. En hoe zit dat met de intocht?
  De intocht is enerzijds een nationale intocht, waarbij de NTR verantwoordelijk is voor het verhaal en de tv-registratie. Anderzijds is het ook een plaatselijke intocht, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor de organisatie. Er is daarom veel overleg tussen gemeente en NTR over tal van zaken en dus ook over het uiterlijk van de Pieten. De intentie van de NTR is om de organiserende gemeente elk jaar zoveel mogelijk mee te nemen in de visie van de NTR en onze ervaringen daarmee zijn positief.
 4. Denken jullie hiermee voor- en tegenstanders te overtuigen?
  De felste voor- en tegenstanders mogelijk niet, maar de grote groep in het midden wel. Wij maken Het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen. Wij denken dat de kans op succes hierop het grootst is via de weg van de geleidelijkheid.
 5. Gaat de NTR in overleg met maatschappelijke organisaties die de Pietendiscussie op de agenda zetten?
  Nee, dat doen wij niet. De NTR luistert goed naar de mening van de diverse maatschappelijke partijen in de discussie, laat hun mening meewegen, maar bepaalt zelf zijn koers.
 6. Wat wordt het verhaal dit jaar en welke Pieten spelen daarin een hoofdrol?
  Wij geven van tevoren nooit informatie over de verhaallijn in Het Sinterklaasjournaal, en dus ook niet over de Pieten. Dat zou afbreuk doen aan de spanning in het verhaal.
 7. Maar kunnen organisatoren van een lokale intocht, of van een bezoek van Sinterklaas aan school, dan nog wel op tijd inspelen op Het Sinterklaasjournaal?
  Ja, dat kan. Wij zijn erg verheugd dat lokale intochten en scholen elk jaar met Het Sinterklaasjournaal meedoen en aansluiten bij de verhaallijn. De NTR probeert het iedereen dan ook zo makkelijk mogelijk te maken om aan te sluiten bij Het Sinterklaasjournaal. Ook dit jaar zal het op eenvoudige wijze mogelijk zijn om het lokale verhaal af te stemmen op dat van Het Sinterklaasjournaal.

Gebarentolk

Op NPO Zappelin extra en op zappelin.nl zijn zowel Het Sinterklaasjournaal als de intocht met gebarentolk te volgen. Alle uitzendingen met gebarentolk zijn bovendien terug te zien op schooltv.nl.

Uitgelichte afbeelding: Sinterklaas & paard ©NTR-Roel Jorna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.