Voorlezen is en blijft ontzettend leuk voor (kleine) kinderen. En als dat verhaal dan ook nog eens over Sinterklaas gaat….dan is het natuurlijk helemaal een schot in de roos! Nu de gezelligste periode van het jaar weer voor de deur staat, wil ik graag de 3 Nationale Sinterklaasboeken van 2021 met jullie delen! Deze zijn vanaf 15 november gratis te verkrijgen bij aankoop van aanbiedingen van Unilever bij de supermarktfilialen van deze Superuniewinkelformules: PLUS, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders.

Sint en de magische noot – Waylon & Lee Hodges

Het sinterklaasboek van Waylon heeft als titel Sint en de magische noot.

Het schrijven zelf is Waylon niet vreemd. De zanger heeft tientallen schrijfsessies achter de rug. Maar dan ging het altijd om zijn liedjes. ‘Of het nu het schrijven van liedjes is, een gedicht of een boek; in alles is creativiteit belangrijk,’ zegt Waylon. ‘Normaal kan ik een verhaal zingend vertellen, maar een verhaal schrijven vind ik net zo leuk. Helemaal omdat ik thuis de perfecte doelgroep heb zitten, namelijk mijn dochter Teddie.

Hoofdpersoon Johan is anders dan andere jongens. Hij ziet de wereld in muzieknoten. Maar dan komt die donkere nacht van 4 december. Verdwijnt de muziek uit zijn leven? En welke rol speelt Sinterklaas?

Het is een sprookjesachtig verhaal over bang zijn en hoe verbeeldingskracht en muziek dan kunnen helpen.

De Engelse illustrator Lee Hodges heeft de tekeningen gemaakt. Hij laat zich inspireren door de kleuren van latino-culturen, de chaos van street art en de ritmes van muziek. Lee werkt mee aan festivals voor klanten als Womad, the Lincoln Centre New York en het Cheltenham Jazz Festival. Tevens heeft hij diverse albumhoezen ontworpen.

Pietenpoezen – Marieke Elsinga & Katerina Gorelik

Het sinterklaasboek van Marieke Elsinga, die haar liefde voor katten nooit verbergt, heeft haar boek Pietenpoezen genoemd.

Marieke Elsinga, iedere ochtend te horen bij het radiostation QMusic, en als presentatrice bij RTL Boulevard te zien, is enthousiast over haar deelname. ‘Normaal kruip ik niet snel in de pen. Ik ben eigenlijk niet zo van het schrijven,’ laat Marieke weten. ‘Maar een eigen kinderboek bedenken en realiseren is toch wel een bucketlist -dingetje. Ik heb daarom ook direct ja gezegd.

De hoofdpersoon in dit verhaal is de eenzame zwerfkat Kiki, ook de naam van haar eigen kat. Kiki ontdekt bij toeval het huis van Sinterklaas. Met haar komst begint een onwaarschijnlijk avontuur waarin Sinterklaas zijn vertrouwde Pieten mist en steeds meer in paniek raakt…

De tekeningen zijn van de in Moskou wonende Katerina Gorelik. Ze studeerde rechten maar wilde niets liever dan tekenen. Ze is dol op dieren die haar inspireren om nieuwe boeken te maken. Haar boeken zijn uitgegeven in Frankrijk, Rusland, Italië, Nederland, Portugal, Korea en China.

Een brief aan Sinterklaas – Carlo Boszhard & Harmen van Straaten

Schrijven is Carlo Boszhard niet vreemd. Voor zijn televisiehit De TV Kantine schrijft hij dagelijks scènes en grappen uit. Ook heeft hij al een paar jaar ervaring in het schrijven van schoolmusicals voor groep 8.

Voor dit verhaal heeft Carlo zich laten inspireren door wat kinderen al jaren doen: een brief schrijven aan Sinterklaas. ‘Het boek heet ook Een brief aan Sinterklaas,’ vertelt Carlo. ‘Het is een boek dat je én kunt voorlezen én door oudere kinderen zelf kunt laten lezen. Ik ben er trots op dat ik het schrijven van een kinderboek aan mijn CV kan toevoegen.’

In het sinterklaasboek Een brief aan Sinterklaas woont hondje Kees in een asiel. Hij voelt zich een buitenbeentje. Als andere dieren in het asiel een nieuw baasje krijgen, wordt Kees steeds verdrietiger. Helemaal als Gijs de rat hem ook nog flink pest. Dan krijgt Kees een geweldig idee. Wat nou als hij Sinterklaas een brief schrijft?

De tekeningen zijn van Harmen van Straaten. Hij illustreerde meer dan 400 kinderboeken voor binnen- en buitenland, en schreef zelf ook ruim 70 kinderboeken waaronder het Kinderboekenweekgeschenk. Van zijn boeken Spuit Elf en De kleine sneeuwman zijn theatervoorstellingen gemaakt.

Schoolmusical

Omdat Carlo veel ervaring heeft met het schrijven van schoolmusicals, heeft de presentator besloten om van zijn verhaal ook een schoolmusical te maken. Het verhaal van Kees en zijn vrienden uit het asiel vormt de perfecte introductie voor een bezoek van Sinterklaas op school of bij de vereniging. Met enkele tekstrollen voor midden- en bovenbouw (kinderen uit groepen 3 t/m 8) en vooral dansrollen voor leerlingen uit de onderbouw (groep 1-2) is het spel makkelijk en vooral snel in te studeren. Het grappige script is aangevuld met vier aanstekelijke, nieuwe sinterklaasliedjes. Geschikt voor iedereen die een vrolijke invulling wil geven aan de sinterklaasviering!

100 gratis letterspelletjes

Maak kinderen extra enthousiast voor de sinterklaasboeken! Dat kan met de gevarieerde letterspelletjes die de afgelopen jaren bij deze exclusieve boeken gemaakt zijn. De makers selecteerden er 100:

– 32 voor groep 1/2
– 34 voor groep 3
– 34 voor groep 4/5

De kinderen kunnen daar thuis en op school lekker mee aan de slag.

De letterspelletjes vergroten de woordenschat en laten kinderen op een creatieve manier met taal omgaan.

Op school zijn de letterspelletjes ideaal voor zelfstandig werken en voor een ‘verloren’ momentje. Voor veel plezier in de sinterklaastijd. En het is nog leerzaam ook.

Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.