Nu Sinterklaas weer in het land is, zetten kinderen weer massaal hun schoentje in de hoop hier een leuk cadeautje in te vinden. Dit jaar zijn kaart-, denk- en actiespelletjes, kinderboeken en puzzels de populairste schoencadeaus, blijkt uit data van bol.com. Met het heerlijk avondje in aantocht is óók het maken van een verlanglijstje voor veel kinderen weer één van de hoogtepunten van het jaar. Dankzij ‘Het Grote Speelgoedboek’ en de bijbehorende app van bol.com krijgen hulp-Sinterklazen snel inzicht in de wensenlijstjes van kinderen. Vooral interactief speelgoed en spelcomputers staan bovenaan de (digitale) verlanglijstjes voor pakjesavond.

Op basis van het bestelgedrag kan bol.com goed voorspellen wat kinderen dit jaar het liefst in hun schoentje vinden. Dit jaar zijn kaartspelletjes, denkspelletjes en puzzels, waarbij kinderen spelenderwijs leren, erg populair. Ook blijkt dat ouders dit jaar kiezen voor functionelere schoencadeaus dan voorgaande jaren, zoals pyjama’s, lunchtrommels en sportartikelen.

De meeste bol.com klanten beginnen in de week voor de intocht met het kopen van sinterklaascadeautjes en dan vooral laaggeprijsde cadeautjes om in de schoen te doen. Op basis van het huidige koopgedrag is qua sinterklaasaankopen nog geen verschil met vorig jaar te zien. Uit de data van bol.com lijkt het tot nu toe erop dat het sinterklaasfeest overeind blijft, zoals we het kennen.

10 meest populaire schoencadeautjes van 2022*:

 1. Pokémon Sword & Shield: Lost Origin Sleeved Booster (Pokémon Kaarten)
 2. LEGO Minecraft – De Vossenhut
 3. Dobble Classic (Kaartspel)
 4. LEGO DUPLO – Wilde Dieren van Afrika
 5. Beverbende (Kaartspel)
 6. De Zoete Zusjes – De Zoete Zusjes Helpen de Natuur (Boek)
 7. SmartGames – IQ Puzzler Pro (Denkspel)
 8. Bruynzeel Viltstiften – 50 kleuren
 9. Fisher-Price Leerplezier Game & Leer Controller
 10. Toren van Pisa Original (Actiespel)

Via de Grote SpeelgoedApp kunnen kinderen al sinds een maand urenlang speelplezier beleven met het speelgoedboek. Bijvoorbeeld door speelgoed in het boek te scannen en via de AR functie tot leven te brengen. Vervolgens verschijnen beelden en filmpjes over het gekozen artikel. Dit maakt het voor kinderen makkelijker om het perfecte verlanglijstje samen te stellen. Hun favoriete speelgoed kunnen ze via de app op een digitaal verlanglijstje zetten. Dat is óók een uitkomst voor ouders die zo de sinterklaascadeaus kunnen kopen waar hun kinderen écht enthousiast over zijn.

Het ideale verlanglijstje voor de feestdagen

Via de app is duidelijk te zien welke items het vaakst op de verlanglijstjes gezet zijn. Interactief kinderspeelgoed en kinderboeken staan hoog op de wensenlijstjes voor Sinterklaas en Kerst. Ook spelcomputers als Playstation en Nintendo Switch doen het onveranderd goed.

Top 10 verlanglijstjes van 2022, op basis van de nu beschikbare data**:

 1. Magic Mixies Roze – Magische Ketel (Interactieve Knuffel)
 2. Pokémon Sword & Shield: Lost Origin Sleeved Booster (Pokémon Kaarten)
 3. Purse Pets – Interactieve Tas en Knuffel
 4. Minecraft – Nintendo Switch (Game)
 5. Nintendo Switch Console – Blauw/ Rood
 6. De avonturen van Rutger, Thomas en Paco 2 –   De Tijdmachine (Boek)
 7. Sony Playstation 5 Console
 8. Gabby‘s Poppenhuis
 9. Pokémon Charmander (Knuffel)
 10. Barbie Dreamtopia Barbie Pop met Eenhoorn

Meer aandacht voor klimaat en diversiteit

De speelgoedexperts van bol.com hebben ook de speelgoedtrends van 2022 in kaart gebracht. Opvallend is dat maatschappelijke ontwikkelingen, zoals meer aandacht voor het klimaat, een duidelijke rol spelen in de trends van dit jaar. Dit is onder meer terug te zien in de populariteit van het veel verkochte Playmobil Wiltopia – een nachtlampje dat symbool staat voor de schoonheid en diversiteit van het Amazone regenwoud. Ook diversiteit is dit jaar terug te zien in de verkoopcijfers. Dat is bijvoorbeeld terug te zien aan de populariteit van het boek “De Tijdmachine” waarin influencers Rutger Vink, Thomas van Grinsven en hun hond Paco de hoofdrol spelen. Het boek staat al weken in de top 10 van de verlanglijstjes.

Onderzoeksverantwoording

*Onderzoek is gebaseerd op de verkoopdata, scangedrag en verlanglijstjesfunctie van bol.com tot en met 11 november 2022. 
**Dit betreft cadeaus op de verlanglijstjesfunctie van bol.com. Deze cadeaus zijn nog niet aangeschaft.

Beeld: bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.