Vanaf dit weekend valt bij gezinnen in heel Nederland ‘Het Grote Speelgoedboek’ van bol.com weer op de mat. Het verlanglijstjes-seizoen voor Sinterklaas is daarmee weer officieel geopend. Dankzij ‘Het Grote Speelgoedboek’ en de bijbehorende app van bol.com krijgen hulp-Sinterklazen heel makkelijk inzicht in de wensenlijst van kinderen. Voor kinderen levert het inspiratie en urenlang speelplezier op. Ter gelegenheid van de lancering hebben de speelgoedexperts van bol.com de speelgoedtrends van 2022 in kaart gebracht. Opvallend is dat maatschappelijke ontwikkelingen, zoals meer aandacht voor het klimaat en diversiteit & inclusiviteit, een duidelijke rol spelen in de trends van dit jaar.  

 

Marcel de Looper, speelgoedexpert van bol.com, licht toe: “Bol.com heeft jarenlange ervaring in de speelgoedwereld en toegang tot een schat aan data over speelgoed. Op basis hiervan is goed te voorspellen welk speelgoed een trend gaat worden of blijven. Maatschappelijke ontwikkelingen zijn vaak van invloed op trends. Dat zien we in 2022 duidelijk terug. De klimaatcrisis maakt mensen bewuster van het belang om zelf, ook bij het kopen van speelgoed, duurzame keuzes te maken. Er worden daarnaast steeds meer maatschappelijk gesprekken gevoerd over diversiteit en inclusiviteit. Logisch gevolg is dat merken hun aanbod hierop aanpassen en consumenten hier steeds meer voor open staan. Ook in ons Grote Speelgoedboek hebben we ervoor gezorgd dat kinderen zichzelf kunnen herkennen, zowel in de selectie van het speelgoed als in de beelden.

Hij vervolgt: “We zien ook nog de invloed van de coronajaren en de huidige onzekere tijd terug in de trends. Geïnspireerd op de tijd die mensen samen thuis hebben doorgebracht, zijn spelletjes nog steeds enorm populair. Mensen zijn in de coronajaren ook meer gaan knutselen. Dit heeft de categorie modelbouw een boost gegeven. Daarnaast zien we dit jaar ook dat animatieseries voor kinderen die te zien zijn via streamingsdiensten als Netflix en YouTube ook een duidelijke invloed hebben op de trends.

De zes speelgoedtrends van 2022

Streaming speelgoed

Waren het vorig jaar vooral de bioscoopfilms die invloed hadden op de speelgoedtrends, nu hebben de streamingdiensten en YouTube deze rol voor een deel overgenomen. De karakters uit series gericht op kinderen gaan naar verwachting volop over de (digitale) toonbank.

De serie Gabby’s Poppenhuis is te zien op Netflix en gaat over kattenliefhebster Gabby en haar vrienden. Deze kat-tastische personages schitteren niet alleen in deze animatieserie, maar ook in de (digitale) schappen van speelgoedland. Bol.com verwacht erg veel van de Gabby trend met Gabby’s Poppenhuis als één van de koplopers. De kleurrijke Magic Mixies figuurtjes zijn bekend van een YouTube serie. Deze kleurrijke magische ketel met echte mist is winnaar van de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2022 en wordt naar verwachting veel gevraagd deze feestdagen. Ook de Squishy Maker van Doctor Squish, van het populaire Doctor Squish account op YouTube, komt naar verwachting op vele lijstjes te staan.

Divers en inclusief speelgoed

Mensen met een andere achtergrond zijn van oudsher minder goed zichtbaar in de  speelomgeving van kinderen. Of het nu gaat om een handicap, geslacht of iemands afkomst. Het is belangrijk dat alle kinderen zichzelf kunnen herkennen in het speelgoed dat beschikbaar is. Steeds meer merken spelen hierop in en introduceren speelgoed met een divers en inclusief karakter.

Een populaire set is de Leo & Rocky starterset van Schleich. Want ook jongens kunnen paarden leuk vinden! De poppen uit de Barbie Fashionistas serie hebben diverse soorten lichaamsbouw, huidskleur, kleur ogen, kleur haar, kapsels en talloze thema’s die zijn geïnspireerd op de nieuwste trends. Waaronder Barbie met een prothese of in een rolstoel. Ook LEGO heeft diverse figuren in een rolstoel, waardoor ook kinderen met een handicap zichzelf vertegenwoordigd voelen. Met Crayola colours of the world (stiften, waskrijtjes en potloden) kunnen kinderen tekenen en kleuren in alle huidskleuren die er zijn.

Klimaatneutraal spelen

Duurzaam speelgoed zien we al langer. De groei van dit segment werd eerst vooral gedreven door de duurzame ambities van merken zelf. Zowel van merken die vanuit duurzaamheid zijn ontstaan als bekende ‘oudere’ merken die bewust zijn gaan verduurzamen. De vraag vanuit consumenten is, beïnvloed door de actualiteit, inmiddels ook sterk toegenomen. Op basis van online zoek- en klikgedrag zien we dat het een onderwerp is waarop bol.com steeds meer interactie heeft met klanten.

Bekende grote merken die duurzaam speelgoed hebben gelanceerd zijn de Barbie poppen gemaakt van gerecycled plastic en de Wildtopia sets van Playmobil. Duurzame materialen vind je in een keur aan artikelen: van het FSC houten speelgoed van Little Dutch tot Sophie de Giraf gemaakt van 100% natuurlijk rubber.
Speelgoedmerk Jumbo heeft een spel om kinderen meer te leren over recyclen: Jumbo ‘Ik leer recyclen’.

Forever Young

Hoewel kinderen doorgaans de meest fanatieke ‘spelers’ zijn, is het stempel dat speelgoed alleen voor kinderen is nu echt niet meer relevant. Spelen is voor iedereen! Als hobby, als ontspanning en voor verzamelaars. Speelgoed in allerlei vormen en voor iedereen is helemaal in opkomst.

Speelgoed waar volwassenen blij van worden, zijn vaak de gevestigde merken. Denk aan Playmobil en LEGO, zoals Knight Rider Playmobil, Back to the Future LEGO en Home alone huis LEGO. De populariteit van artikelen van Pokémon, Avengers poppen en Star Wars helms is ook echt niet alleen aan kinderen toe te schrijven. Luxe LEGO sets, zoals deze Ferrari, worden vaak door vaders gekocht, zodat ze hier samen met hun kind mee aan de slag kunnen gaan.

Spelen voor verbondenheid

Er zijn trends die komen en gaan en trends die langere tijd blijven. De populariteit van spelletjes is er hier één van. Sinds de coronacrisis worden er steeds meer spelletjes gespeeld binnen families.

Deze trend is te zien in de verkopen van gezelschapsspelletjes zoals Qwixx, Beverbende, Ticket to Ride en Regenwormen. In navolging daarvan is de huidige tijd ook onzeker door de invloed van oorlog, inflatie en grote kostenstijgingen. Wat in dit soort tijden altijd overeind blijft, is de behoefte om tijd door te brengen met vrienden en familie. Een spel biedt hier de perfecte ondersteuning bij en daardoor kan de hele spellencategorie nog steeds rekenen op een ongekende populariteit bij jong en oud.

Modelbouw in een nieuw jasje

Bij het woord modelbouw denk je niet snel aan een flitsende trend. Met dank aan spelers als Robotime en Brimley is modelbouw echter zijn saaie imago van zich aan het afschudden en aan een revival bezig. Bol.com verwacht dit jaar veel van de modelbouw trend.

De bouwpakketten hebben een decoratieve waarde en kunnen nadat ze in elkaar gezet zijn als decoratie in huis gebruikt worden. Het is immers zonde om veel tijd en aandacht te stoppen in een bouwpakket dat vervolgens naar zolder verdwijnt. Vooral pakketten met de toevoeging van licht en miniatuurbouw hebben een grote decoratieve waarde, zoals Robotime’s lichtgevende wereldbol en Cathy’s Flower House, een klein diorama van een bloemenwinkeltje waarin veel schattigs te ontdekken valt.

Meer inzicht dankzij de app

Sinds de introductie van Het Grote Speelgoedboek is het boek steeds verder uitgebreid. De Grote Speelgoed App, en het speelgoed dat daarin zit, is dit jaar nog rijker door de verdere uitbreiding van de AR functionaliteit in de app. Hiermee kan een groot deel van het speelgoed uit Het Grote Speelgoedboek tot leven worden gebracht. Dit is voor de kinderen leuk om te doen en voor de ouders heel handig, omdat je goed kunt zien hoe groot iets is en of het wel goed past in de slaap- of woonkamer. Ook kunnen details over het speelgoed, 3D beelden en filmpjes bekeken worden. Handig is dat kinderen die bijvoorbeeld groot fan van Harry Potter zijn op deze manier 2 doosjes LEGO tot in detail met elkaar kunnen vergelijken om te kijken welke hij of zij het allerliefste op zijn verlanglijstje zet.

Doel van het boek is niet alleen om kinderen te inspireren en blij te maken, maar ook om ouders zoveel mogelijk gemak te bieden. Via de Grote Speelgoedboek app kunnen ouders inzicht krijgen in het speelgoed waar het kind het meest naar kijkt en in de digitale verlanglijstjes (met maximaal 10 producten). Natuurlijk alleen met instemming van ouders die hiervoor hun account moeten koppelen. Zo kunnen ze de Sinterklaas-cadeaus kopen waar het kind écht enthousiast over is en eventuele miskopen voorkomen.

De app kan via deze links geïnstalleerd worden:

Download de app voor iOS 
Download de app voor Android

Vanaf zaterdag 7 oktober beschikbaar

In 2021 hebben 3 miljoen kinderen met Het Grote Speelgoedboek en de bijbehorende app gespeeld.. De producten in Het Grote Speelgoedboek worden door middel van meer dan 18.000 foto’s, filmpjes, weetjes en quizvragen tot leven gebracht. Het Grote Speelgoedboek wordt vanaf 8 oktober gericht bezorgd bij gezinnen in heel Nederland en vanaf 17 oktober ook in België. Mensen die het boek niet ontvangen hebben, kunnen vanaf 15 oktober terecht bij alle winkels van Albert Heijn in Nederland en vanaf 17 oktober bij Delhaize in Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.