Een verjaardagskaart sturen saai en oubollig? Helemaal niet! De tijd van het alleen maar feliciteren via social media is eindelijk weer een beetje voorbij aan het gaan. Een kaartje sturen is weer hip en populair. En laten we allemaal nou eens heel eerlijk zijn; een kaartje via de post is toch vele malen persoonlijker dan zo’n standaard boodschap inclusief ballonnen op Facebook? Je kunt de tekst online op je kaartje zetten, of eerst de lege kaart naar jezelf laten sturen, om je boodschap met de hand erin te schrijven.

Waarom sturen we geen kaartjes meer?

Met de opkomst van social media en smartphones is het steeds makkelijker geworden om iemand te feliciteren met zijn of haar verjaardag. Belangrijker nog voor ons Hollanders; het is gratis. Een berichtje op Facebook plaatsen kost een paar seconden en je hebt toch even aan iemand gedacht. Je hoeft zelfs niet een verjaardag te onthouden; Facebook geeft een melding als er die dag iemand jarig is. Als je jarig bent zie je vaak op Facebook tientallen felicitaties voorbij komen. Soms van goede vrienden, maar veel vaker van mensen die je al maanden, soms jaren niet hebt gesproken, of zelfs alleen maar via internet kent. Soms met een hip achtergrondkleurtje, soms met een iets langer verhaal, maar de meerderheid van de reacties bestaat uit een simpel “Gefeliciteerd!” en meer niet. Echt jarig voel je je daardoor vaak niet.

Waarom dan toch een kaart?

Je kunt naar de winkel gaan om een kaartje te kopen, maar tegenwoordig is het online ook allemaal gemakkelijk te regelen. Een kaart ‘in elkaar zetten’ kost eventjes tijd, maar maakt het voor de ontvanger een stuk persoonlijker. Wat ook erg fijn is, er is ontzettend veel keus qua verjaardagskaarten en zeker bij Kaartje2go kun je hiervoor heel goed terecht. Waar het assortiment in een fysieke winkel vaak beperkt is, heb je nu zoveel verschillende kaarten, dat je echt eventjes de tijd moet nemen om iets te zoeken wat bij de ontvanger past.

Voor de jarige is het vaak een hele verrassing om een kaartje via de post te ontvangen. Hoe vaak heb jij in de afgelopen jaren nog kaartjes ontvangen met je verjaardag? Misschien wel een paar, waaronder van je ouders, of grootouders, maar zeker niet meer van de hele familie. Waar je twintig jaar geleden nog zo’n 10 á 20 kaartjes in de bus kreeg (mijn plakboeken zitten er nog vol mee), houdt het nu met één of twee kaartjes helaas wel op. Juist totáál onverwacht een kaartje ontvangen is daarom heel leuk!

Hoe een kaartje er uit ziet zegt veel over de persoon die deze verstuurt en de relatie met de ontvanger. Daarnaast laat het zien dat je de tijd hebt genomen en moeite hebt gedaan voor iemand. Een kaartje is een tastbare herinnering; niet alleen voor een verjaardag, maar ook bijvoorbeeld als je geslaagd bent voor je diploma of bij het vinden van een nieuwe baan. Een kaartje wordt vaak bewaard en zeker als er een speciale of persoonlijke boodschap op staat, zal hij nog vaak gelezen worden.

Cadeau meesturen met je kaart

En nog leuker, je kunt ook meteen een cadeau meesturen met de kaart. Handig als iemand ver weg woont, of als je echt niet aanwezig kunt zijn tijdens het verjaardagsfeest. Denk bijvoorbeeld aan een fijne cadeaubon, lekkere chocolade, of een flesje wijn.

Meer redenen om een kaartje te sturen

Een kaartje hoef je niet alleen met een verjaardag te sturen. Er zijn nog veel meer momenten waarop een kaartje gewaardeerd kan worden;

  • Starten bij een nieuwe baan
  • Geslaagd voor opleiding
  • Geboorte van een kind
  • Ansichtkaart op vakantie
  • Goedmaker bij een ruzie
  • Zomaar
  • Overlijden
  • Beterschap
  • Bruiloft
  • Bedankje

Eigenlijk zou je geen reden moeten hebben om een kaartje te sturen, maar moet je het gewoon doen! Stuur eens een kaartje en geniet van de onverwachte reacties die je hier op zult ontvangen. En het allerleukste is natuurlijk dat moment dat er een kaartje teruggestuurd wordt. Want onverwachts een kaartje ontvangen, dat willen we allemaal wel!

Uitgelichte afbeelding: Happy Birthday postcard from Shutterstock/George Dolgikh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.