Gefeliciteerd, er komt gezinsuitbreiding! Naast dat je je hierdoor heel erg gelukkig kunt voelen, hebben veel vrouwen tijdens de zwangerschap last van wat vervelende kwaaltjes. Het is vaak allemaal tijdelijk, maar het is hoe dan ook niet leuk.

Spataderen

Veel vrouwen krijgen last van uitgezette paarsblauwe aderen op hun benen tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat de wanden van de aderen door de hormonen minder sterk worden. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker uitzetten. Dit is ten eerste niet mooi, maar het kan ook nog eens andere klachten met zich mee brengen. Zo kan bijvoorbeeld ook last krijgen van pijnlijke, vermoeide en jeukende benen. Het komt echter vaker voor dat een spatader geen echte klachten met zich mee brengt en dat je er dus niets mee hoeft te doen. Wanneer een spatader wel veel klachten oplevert, wordt deze vaak door een arts verwijderd. Je kunt het krijgen van spataderen wel zo goed mogelijk proberen te voorkomen; blijf veel in beweging en zorg dat je niet te vaak en te lang stilstaat. Daarnaast helpt het dragen van elastische kousen bij het voorkomen van een spatader. Deze kun je in verschillende winkels en online kopen, zoals op compressiekousen.nl.

Misselijkheid

Misselijkheid komt tijdens de zwangerschap bij de meeste vrouwen wel voor en het is dan ook echt één van de meest vervelende kwaaltjes. Gelukkig houdt de misselijkheid voor de meeste vrouwen na de twaalfde week weer op. Ondanks dat het zeer tegenstrijdig klinkt, helpt het goed tegen de misselijkheid om een gevulde maag te hebben. Hierdoor gaat de zuurtegraad in de maag omlaag en is die minder snel geïrriteerd. Probeer, zeker voordat je opstaat in de ochtend, iets te eten…je zult merken dat het misselijke gevoel daarna een stuk minder is.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende babykwaaltjes

Aambeien

Het hebben van een aambei kan zeer vervelend en pijnlijk zijn. Het houdt in dat een deel van de anus, daarbinnen of daarbuiten, is opgezwollen, uitgezakt of zelfs kan bloeden. Dit is natuurlijk zeer vervelend, al helemaal wanneer je al zo vermoeid bent van de zwangerschap zelf. Om een aambei te verwijderen en/of de pijn ervan te verzachten, zijn er veel pillen en zalfjes te koop. Daarnaast helpt het koelen ook vaak om de pijn te verzachten. Let er wel op dat op het moment dat je medicatie gebruikt wat geschikt is voor zwangere vrouwen.

Kuitkramp

De helft van de zwangere vrouwen heeft wel eens kramp in haar kuit. Dit gebeurt meestal ‘s nachts en verstoord daarmee jouw welverdiende nachtrust. Daarnaast is het verschrikkelijk pijnlijk en kun je er de volgende dag spierpijn aan over houden.
Helaas is er niet veel tegen te doen als je eenmaal kramp in je kuit hebt. Wel kun je enkele dingen doen om de kramp te voorkomen. Zo kun je jezelf rust gunnen, zodat je jouw kuitspier niet overbelast. Daarnaast helpt genoeg drinken en genoeg mineralen en vitaminen binnenkrijgen ook.

Uitgelichte afbeelding: Young pregnant woman feeling sick from Shutterstock/Prostock-studio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.