Het organiseren van een kinderfeestje is iets waar ouder behoorlijk tegen op kunnen zien. Hoe houd je alle kinderen bezig en hoe zorg je ervoor dat het allemaal zo goed mogelijk verloopt? Ik geef je graag wat tips en ideeën, zodat het een succes kan worden!

Tip 1: Bepaal het thema van het feestje

Een thema kan het feestje extra speciaal maken. Vraag aan de jarige wat voor thema hij of zij leuk vindt, bijvoorbeeld piraten, prinsessen, superhelden of dieren. Baseer hier de decoraties, uitnodigingen, activiteiten en traktaties op.

Tip 2: Kies een geschikte locatie

Een kinderfeestje kan thuis gevierd worden, maar ook op een externe locatie. Om hier te komen kun je bijvoorbeeld een 9 personenbus huren, zodat je niet met verschillende auto’s erheen hoeft te rijden. Bezoek een grote speeltuin, zwembad, bioscoop, kinderboerderij of bowlingbaan. Houd wel altijd rekening met de leeftijd van de kinderen (zonder zwemdiploma’ s naar het zwembad is wellicht niet zo’n heel goed idee).

Tip 3: Maak een planning

Een planning kan ervoor zorgen dat het feestje soepel verloopt en dat er voldoende tijd is voor alle activiteiten. Plan de activiteiten in blokken en houd rekening met eventuele rustmomenten. Zorg ook voor voldoende tijd om cadeautjes uit te pakken en te trakteren.

Tip 4: Bedenk leuke activiteiten

Bedenk leuke activiteiten die passen bij het thema. Hieronder volgen een aantal ideeën:

  • Schatzoeken: verstop schatten en aanwijzingen in de tuin, of in het park en laat de kinderen zoeken naar de schatten.
  • Knutselen: laat de kinderen knutselen, bijvoorbeeld door een masker of een kroon te maken die past bij het thema.
  • Kookworkshop: laat de kinderen zelf koekjes of cupcakes bakken en versieren.
  • Filmavond: organiseer een filmavond met een film die past bij het thema (eventueel met een sleep-over)
  • Spelletjesmiddag: speel leuke spelletjes met de kinderen, bijvoorbeeld sjoelen, Twister of Ganzenbord.

Tip 5: Maak lekkere hapjes

Maak zelf lekkere hapjes die passen bij het thema. Denk bijvoorbeeld aan piratenkoekjes, prinsessen cupcakes, superhelden-fruit of dierenbroodjes. Houd ook rekening met eventuele allergieën en dieetwensen.

Tip 6: Betrek ouders bij het feestje

Het kan handig zijn om ouders te betrekken bij het feestje. Vraag bijvoorbeeld of er ouders zijn die kunnen helpen bij het begeleiden van de activiteiten, of met toezicht houden in de speeltuin.

Tip 7: Zorg voor voldoende entertainment

Kinderen hebben vaak veel energie en kunnen zich snel vervelen. Zorg daarom voor voldoende entertainment tijdens het feestje. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes doen op muziek (stoelendans), spelen met ballonnen (zelf een figuur maken met een langwerpige ballon), of zorg dat er een photobooth is om blijvende herinneringen op de gevoelige plaat te zetten.

Tip 8: Communiceer duidelijk met ouders

Zorg ervoor dat ouders duidelijk geïnformeerd zijn over het feestje. Geef bijvoorbeeld aan hoe laat het feestje begint en eindigt, wat er gepland staat en welke spullen de kinderen moeten meenemen (bijvoorbeeld zwemspullen).

Tip 9: Wees flexibel

Een kinderfeestje kan soms anders lopen dan gepland. Wees daarom flexibel en pas de planning aan als dat nodig is. Als de kinderen bijvoorbeeld heel enthousiast zijn over een bepaalde activiteit, laat ze hier dan langer mee doorgaan. En als een activiteit niet goed uitpakt, ga dan snel over op plan B. Het belangrijkste is dat de kinderen een leuke tijd hebben.

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.