De scholen zijn weer begonnen! En daarmee de uitdaging om de broodtrommeltjes zo lekker, gezond en makkelijk mogelijk te vullen ook. Ik voeg daar nog eens een extra uitdaging aan toe: Ik wil namelijk een zo duurzaam mogelijk lunchpakketje meegeven naar school, waarbij ik let om impact op het milieu en zo min mogelijk afval. Klinkt dat als gedoe? Met deze 5 tips is duurzaam de broodtrommel vullen een eitje!

Thuis proberen wij zo milieuvriendelijk te leven. Wij letten op ons energieverbruik, ons afval en ons eetpatroon. Met als doel onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zou je dat ook weleens willen proberen? Ik geef je 5 tips die je op weg kunnen helpen…

Tip 1 – Vervang de pakjes drinken voor een hervulbare fles

Het klinkt zo simpel, maar iedere ochtend zie ik nog zoveel pakjes drinken in de bak bij mijn kleuter op school. Terwijl een flesje water zo gevuld is. Eli krijgt water in een drinkfles mee naar school. Niets anders. Maar als je kindje echt geen water wil drinken, kun je de hervulbare fles ook vullen met het drankje dat je anders in een pakje mee naar school had gegeven. Vruchtensap uit een grote verpakking overschenken scheelt al een heleboel afval!

Tip 2 – Kies voor een broodje, stukjes fruit of zelfgemaakte mueslirepen in plaats van voorverpakte koeken

Hetzelfde geldt eigenlijk voor al die voorverpakte koeken. Naast het feit dat deze meestal helemaal niet zo gezond zijn (kijk maar eens hoeveel toegevoegde suikers, kleurstoffen en zelfs zout aan de schoolkoeken worden toegevoegd) , zorgen ze ook voor onnodig veel afval. Eli heeft een continurooster. Ik geef hem daarom een broodje pindakaas mee naar school en 2 stuks fruit. Stukjes peer of stukjes appel vindt hij lekker. Je zou eventueel wat kaneel en rozijntjes hierbij kunnen doen. Of gewoon een simpele banaan waar ik zijn naam op schrijf en een klein tekeningetje op  maak. Kwestie van een paar minuten werk. 

Op Pinterest kun je ook heel veel fijne recepten vinden voor zelfgemaakte mueslirepen of zogenaamde bliss balls. Heel gezond en lekker! Leuk om in het weekend samen met je kindje te maken! Je voorraad vries je gemakkelijk in, zodat je er nog lang plezier van kunt hebben. 

Tip 3 – Kies voor fruit van het seizoen

Ga ik nou ook nog zeuren over welk fruit geschikt is voor school? Euhm ja… Want ook al is je kindje dol op aardbeien, in december komen ze van ver en zijn dan verre van duurzaam. Wil je weten welke fruitsoorten je in welk seizoen het beste kunt meegeven? Dan heeft Milieu Centraal een heel handige groente- en fruitkalender die je kunt raadplegen. 

Tip 4 – Minder vleesbeleg

Waar je ook op zou kunnen letten, als je je kindje een duurzamere broodtrommel wil meegeven naar school, is de hoeveelheid vleesbeleg. De vleesindustrie is namelijk enorm vervuilend. Slecht nieuws als je kindje net zo dol is op leverworst, maar misschien wil je eens wat alternatieven proberen? Er zijn tegenwoordig heerlijke vleesvervangers verkrijgbaar die soms bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Of wat dacht je van een broodje hummus, pindakaas met jam of vegan chocopasta? Allemaal broodbeleg dat veel minder milieubelastend is dan vlees. 

Tip 5 – Investeer in goede schoolspullen

Tot slot wil ik jullie deze tip nog meegeven: investeer in goede schoolspullen. Een stevige beker en dito brooddoosje bijvoorbeeld. Hoe leuk die populaire bekers met Disneyfiguren ook zijn, mijn ervaring is dat die snel stuk vallen of lek gaan. En wat doe je als je kindje na een jaar geen Frozen beker meer mee naar school wil? Daarom kocht ik een rvs brooddoosje die wel tegen een stootje kan. Ook de drinkfles is van rvs. Stukjes fruit doe ik in een bamboe doosje dat ik bij Blokker vond. Allemaal schoolspullen met tijdloze, of in ieder geval, minder trendgevoelige afbeeldingen. 

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Altijd leuk als je de inhoud van jouw brooddoosje met ons wil delen op social media! Ik ben te vinden onder de naam @mirjam_hart op Instagram.

Op mijn blog vind je nog meer tips hoe je met weinig inspanning al iets milieuvriendelijker kunt leven. Klik hier voor mijn duurzame blog

Liefs, Mirjam

Uitgelichte afbeelding: Jorian Lub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.