Dubbel glas, de meeste nieuwbouw-woningen hebben het wel en dat is erg prettig, zeker in de winter. Het doel is namelijk de kou buiten houden en de warmte binnen. Daarnaast houdt het natuurlijk ook behoorlijk wat geluid tegen, wat zorgt voor minder hinder en dus meer woongenot. Maar wat is dat nou eigenlijk, dubbel glas? En wist je dat er ook nog triple glas bestaat? 

Wat is dubbel glas?

Eigenlijk is het heel simpel, dubbel glas bestaat uit twee glasplaten. Deze zijn aan beide zijden gebonden en worden daardoor een eenheid. De ruimte tussen de twee platen wordt de spouw genoemd. Juist deze ruimte zorgt ervoor dat er een isolerende werking ontstaat. Dit komt omdat het gevuld wordt met droge lucht of speciaal gas (dit is afhankelijk van het soort dubbel glas). Het is sowieso interessant om eens wat dubbel glas info erbij te zoeken, zeker als je bijvoorbeeld bezig bent met een verbouwing van een (oud) huis.

Soorten dubbel glas

Dubbel glas wordt onderverdeeld in verschillende types, omdat ze allemaal een eigen isolatiewaarde hebben. De term isolatieglas wordt ook veel gebruikt. Alle soorten hebben hun eigen U-waarde. Deze geeft de isolerende waarde weer: hoe lager deze is, hoe beter de isolerende werking. Houd er rekening mee dat glas met een lagere U-waarde een stuk duurder is per m2 dan met een lagere waarde.

Normaal dubbel glas

Dit type isolatieglas isoleert vele malen beter dan enkel glas, maar is niet voorzien van een coating Tevens is de spouw gevuld met droge lucht wat zorgt voor een hoge U-waarde, namelijk 3.

HR glas

De afkorting HR komt van Hoog Rendement. Dit type dubbelglas heeft een betere isolatiewaarde dan normaal dubbel glas en is voorzien van de nieuwste technieken, zoals coating aan de binnenzijde. Daarnaast is de spouw gevuld met (edel)gassen, welke beter isoleren dan lucht. De U-waarde is 2.

HR+ glas
De isolatiewaarde bij HR+ glas is niet alleen een stuk beter dan bij normaal dubbel glas,maar ook bij HR glas. Handig weetje: hoe meer plusjes des te beter de isolatiewaarde is. De U-waarde is 1.5.

HR++ glas

Dit is het populairste dubbel glas, welke een goede isolerende en geluidswerende werking heeft. De U-waarde is 1.0.

HR+++ glas 

Het beste isolerende glas is toch wel de HR+++. Dit gaat overigens behoorlijk wat geld kosten, maar dan heb je ook wat. Daarnaast is dit type dubbelglas erg energiezuinig, waardoor je dus veel kunt besparen op je energiekosten. De U-waarde is 0.5.

Wat is Triple glas?

Triple glas staat garant voor een perfecte isolatiewaarde en is eigenlijk ook geen dubbel glas te noemen. Dit is wat de meeste mensen echter wel denken. Er wordt bij triple glas gebruik gemaakt van drie glasplaten, zoals je waarschijnlijk al wel had verwacht. Je dient er wel rekening mee te houden dat de sponning, als je voor dit glas kiest, extra gewicht moet kunnen dragen. Bij nieuwbouw zou dat over het algemeen geen probleem moeten zijn, maar bij een ouder huis kan dit best eventjes een dingetje zijn. Laat als dit het geval is zeker weten een ervaren glaszetter eerste de boel goed bekijken. Het zou zonde zijn als je een verkeerde keuze maakt, de triple glas kosten zijn namelijk redelijk hoog. Daarentegen zit je er natuurlijk wel heerlijk warmpjes bij.

Waar kies je voor?

Uiteraard ligt dit helemaal aan wat je zelf wilt en wat je budget is. Ik zou in ieder geval iedereen aanraden om zich te laten adviseren door mensen die er verstand van hebben. Wij hebben overigens ook dubbelglas (geen idee welk type, want dit is een huurhuis) en daar ben ik erg blij mee. In ons vorige huis hadden we alleen maar enkel glas en dat was in de winter behoorlijk koud! Ik zou niet meer anders willen!

Beeld: Pixabay

One thought on “Dubbel glas: dit moet je erover weten

  1. Deze informatie over isolatieglas komt erg goed van pas. Ik ben bezig met het verduurzamen van mijn huis en ik wilde weten welk glas het beste isoleert. Dit is dus HR+++ glas. Begrijpelijk dat dergelijk glas wat duurder is. Nu nog op zoek naar een glaszetter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.