Paardrijden; de meeste meisjes (en ook sommige jongens) hebben van nature een voorliefde voor deze dieren met hun prachtige benen. Heb je altijd een eigen paard willen kopen maar heb je geen idee hoe dat precies in z’n werk gaat? Dit artikel geeft hopelijk wat meer duidelijkheid.

Een eigen paard: een grote droom voor velen

Het is een grote droom van veel mensen om een eigen paard te hebben. Zoals je waarschijnlijk wel weer is een paard kopen wel een prijzig ding. Niet iedereen zal hier dan ook de financiële middelen voor hebben. Vanzelfsprekend is een goed getraind paard duurder dan een paard dat minder goed (of nog niet zo goed)getraind is. Je moet er sowieso rekening mee houden dat een paard aanschaffen (en de rest wat er nog bij komt kijken) zomaar in de duizenden euro’s kan lopen.

Verdere kosten naast de aanschaf

Er komen ook nog allerlei andere kosten bij kijken zoals bijvoorbeeld het stallen van je paard. Je kunt deze tenslotte niet in het steegje naast je huis, of in de achtertuin neerzetten. Verder moeten er natuurlijk ook nog allerlei andere accessoires en dingen voor het paard komen zoals bijvoorbeeld hoofdstellen. Ook kan het zo zijn dat hier regelmatig kosten bijkomen voor bijvoorbeeld een consult door een dierenarts, wat elk paard weleens nodig heeft. Daarom is het handig en ook een verzekering te overwegen. Een paard heeft dagelijks 1,5 tot 2,5 procent aan zijn eigen lichaamsgewicht aan hooi nodig, wat ook niet gratis is. Ook moet je zeker niet vergeten dat het hebben van een eigen paard behoorlijk wat verzorging kost en dat er dus ook veel tijd in gaat zitten. Bedenk van tevoren of je hier überhaupt wel de tijd voor hebt. Heb je weinig tot geen tijd en is er niemand die voor het paard kan zorgen, dan is het wellicht op dit moment niet zo handig om een paard aan te schaffen. Hij/zij heeft namelijk voldoende liefde en aandacht nodig. Dit betekent dat je niet af en toe “op bezoek” gaat, maar dat je er dus echt wel uren per dag/week aan kwijt bent.

Heb je genoeg tijd en financiën? 

Kort samengevat; Je moet voordat je een paard gaat kopen eerst nadenken of je wel genoeg tijd hebt voor de verzorging en of je financiële middelen hebt voor alles. Het kopen van het paard is behoorlijk prijzig en een goed getraind paard kan zo al tussen de tien- en twintigduizend euro kosten en vaak nog wel meer. Een minder goed getraind paard kost overigens ook zeker wel een paar duizend euro. Belangrijk is het ook om te overwegen een verzekering af te sluiten voor je paard. Een paard heeft allerlei accessoires nodig. Neem hiervoor zeker eens een kijkje in de webshop van MHS Ruitersport. Last but not least; voeding voor je paard kost ook een aardige duit en vergeet ook zeker niet dat er kosten zijn om het dier fatsoenlijk te stallen.

Uitgelichte afbeelding: Beautiful girl riding a horse in countryside from Shutterstock/Wallenrock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.