Zoveel liedjes als er al gemaakt zijn over de kust, zo weinig weten we er eigenlijk over. Want hoe zit dat nou eigenlijk met eb en vloed? Hoe oud zijn de schelpen op het strand? Welke kwallen prikken?  En waarom ziet de snavel van een kluut eruit als een metaaldetector? In Het zeeboek van Sarah Devos krijg je antwoord op al deze vragen, en meer. Een boek voor enthousiaste zeelieden, nieuwsgierige volwassenen en avontuurlijke kinderen. Voor iedereen die niet kan wachten om te ontdekken wat er allemaal schuilt in, op, boven en onder de zee..!

Kopje-onder

Sarah Devos, auteur en illustratrice van Het bosboek, wilde helemaal geen boek schrijven over de zee. Tot ze op een dag met haar gezin en een schelpenzoekkaart de ene bijzondere schelp na de andere vond. Gewoon, aan onze Noordzeekust. De eerste Zondag Zeedag was een feit – en er zouden er nog veel volgen.

Sarah dook helemaal kopje-onder: alles en iedereen die haar wat over deze wonderlijke biotoop kon vertellen klampte ze aan, net als een zeester bij een mossel. Dat boek over de zee moest er komen! Het zeeboek is het resultaat, een boek over alles wat je kunt tegenkomen aan het Nederlandstalige deel van de Noordzeekust: van het zuidelijkste puntje van België tot het meest Noordelijke Waddeneiland.

Wonderlijke Noordzee

Voor Het zeeboek kon Devos rekenen op de medewerking en expertise van deskundigen van onder meer Staatsbosbeheer en WNF. Ze ging op stap met mariene biologen, strandjutters, seaweed chef Donald Deschagt, strandvondstenexpert Hans Deblauwe, krabbenkenners, ervaren wadlopers, duingidsen.. En ontdekte dat ze met al deze professionelen een nieuwe verslaving deelt: onze wonderlijke Noordzee.

Over Sarah Devos

Sarah Devos zal niet gauw het wereldrecord zonnebaden verbreken. Waarom ze dan wel zo graag naar zee gaat? Uitwaaien. Wolken spotten. Zeevogels zoeken. Pootjebaden. Duinduiken. Golven groeten. Vliegeren. En schelpen zoeken. Dat deed ze al fanatiek in de zomers van haar jeugd – en ze doet het nu opnieuw met haar eigen dochters, die superspecialisten blijken in het vinden van de kleinste en fijnste exemplaren. En met alle kennis die ze vergaarde voor Het zeeboek kwam zelfs het kleinste wenteltrapje tot leven.. Kijk voor meer informatie ook op zondagzeedag.be.

Sarah Devos – Het zeeboek. Verschijnt 17 juni bij uitgeverij Manteau
ISBN 978 90 223 3645 8 | Gebonden, met illustraties | 192 pag. | € 24,95

81 thoughts on “Ga mee op ontdekkingstocht met ‘Het zeeboek’ van Sarah Devos!

 1. Is rustgevend wandelen op het strand,voeten in het water,wind door mijn haar heerlijk! En het ruikt er altijd zo heerlijk fris. Benieuwd naar het boek.

  1. Heerlijk, even uitwaaien, genieten van de omgeving. De geluiden en geuren. Zon en wind op je huid. Blote voeten. Schelpen zoeken. Kleine zeedieren zoeken. Soms zelfs een levende zeester! We wonen niet in de buurt van een strand, dus voor ons is een uitstapje naar het strand echt een soort powernap versie van een vakantie 🙂

 2. Om mijn hoofd even helemaal vrij maken.
  Het idee dat we uit de zee zijn voortgekomen, dat vind ik heel interessant om te weten.
  Ik merk dat als ik langs de waterrand loop. Het water trekt altijd.
  Op vakantie wil ik altijd de zee zien. Dan voel ik mij echt vrij.
  Of het nou in Nederland is of aan de kust van Frankrijk, maakt niet uit.
  Heel graag doe ik mee voor Het Zeeboek en volg op Bloglovin.

 3. Een geweldig leuk boek voor mijn zoontje die de zee nu superinteressant vindt. Vooral vissen tarten zijn fantasie. Ben heel benieuwd naar dit boek en hoe hij reageert.

 4. Ik wandel niet heel vaak over het strand. Als ik dat wel doe geeft mij dit een gevoel van rust. Het briesje wat altijd langs de kust omgeven is en lekker door je haar heen briest. De zilte geur van de zee, het koude water aan je blote voeten. En al het moois wat je ziet in het ondiepe of het aangespoelde. ja dat geeft mij een heel sereen gevoel.. Ik doe graag mee!

 5. In de herfst/winter om lekker uit te waaien. Maar zomers loop ik het liefst op blote voeten langs het water.
  Heerlijk die geur en geluiden, ik word er rustig van en kan daar echt van genieten.

 6. Erg mooi boek, doe erg graag mee voor de kinderen.
  De kinderen vinden het heerlijk om over het strand te wandelen, schelpen verzamelen, met de blote voeten door het zeewater.

  Groetjes Anneliese

 7. Opgegroeid aan het strand deed ik als kind niets liever dan jutten. Ik heb me altijd verbaasd over de wereld onder water, en kijk stiekem op het strand nog altijd naar de mogelijke schatten die zijn aangespoeld. Dit boek voor nieuwsgierige volwassenen zou ik geweldig vinden!

 8. Wat een heerlijke actie! Ik ga al jarenlang op vakantie naar de zee. Het liefst loop ik op het strand van Zeeuws Vlaanderen. Daar kun je namelijk eeuwenoude haaientanden vinden, geweldig! Als mijn kleinzoon Tijn (nu bijna 1 jaar) groot genoeg is, wordt hij vast net zo enthousiast over het strand als wij 🙂

 9. Graag wandel ik over het strand om lekker te genieten van alle rust en het frisse zeebriesje om zo heerlijk te ontspannen terwijl de kinderen genieten van het bouwen van een prachtig zandkasteel.

 10. Kinderen zijn nergens zo gelukkig als aan zee.
  We gaan naar zee om volledig door mekaar geschud te worden door die stevige kustwind. Het maakt ons kapsel heel lelijk, maar ons hoofd helemaal vrij en daar doen we ‘t voor.

 11. Om heerlijk uit te waaien, hoge golven te bekijken en te bekijken wat er allemaal aangespoeld is (oftewel, het liefst met wat ruig weer 😉 )!

 12. Wat een super tof boek ! Ik, als zeeliefhebber en mijn zoon nog meer als strandliefhebber, moeten dit boek zeker in onze kast hebben staan. Wij gaan er graag samen naartoe, om te genieten van de geluiden om ons heen. De geur, en de rust.

 13. Ik ga graag naar de kust met mijn kleinkinderen. Zij zijn er dol op, met name als het hard waait. Ik kan er zo van genieten, als zij ook genieten. Ik neem dit boek graag mee de volgende keer, eens kijken wat wij kunnen vinden op het strand uit dit leuke boek.

 14. Vroeger mocht ik soms kiezen waar we heen zouden gaan als uitstapje de zee of het bos.
  Dan koos ik altijd voor de zee: vliegeren, schelpjes zoeken, zandkastelen bouwen, pootje baden. Heerlijk!

  Daarom doe ik graag mee met deze prijsvraag, want de zee is een boeiend onderwerp voor een boek!

 15. omdat onze tweeling en ik daar helemaal rustig van worden. We zoeken schelpen om later mee te knutselen maar ook Cadzand staat nog op de planning zodat we op zoek kunnen naar haaientanden.

 16. Super leuk! Wij zijn dol op dit soort boeken en komen ook graag bij de zee. Mijn zoon zal hier heel blij van worden.

 17. Wat een toffe winactie. En voor onze kinderen loot ik graag mee. Zij zijn dol op de natuur, de zee en alles wordt altijd grondig onderzocht. Van schelpen, tot krabbetjes, ….alles.

 18. om een rustige wandeling te maken, om met de kleinkinderen schelpjes te zoeken en soms om pootje te baden, doe graag mee voor dit mooie boek

 19. ik wandel niet op het strand, slechte benen, maar geniet wel van de frisse lucht en kijk hoe de kleinkinderen op het strand schelpjes zoeken en kastelen proberen te bouwen

 20. Lekker uitwaaien en schelpen zoeken met de kinderen, kunnen we er daarna mee knutselen. Lijkt me een prachtig boek!

 21. Ik ben graag op het strand te vinden, helaas wonen wij niet heel dichtbij. Des te bijzonder is het als wij er wel zijn. Ik kan er intens van genieten. De andere omgeving. Het voelt echt als ‘vakantie’.

 22. Wat ik zo leuk vind aan het strand/de kust bezoeken, is het gevoel van de ‘batterij opladen’. En hoe leuk om er meer over te weten te komen door dit toffe boek.

 23. om letterlijk de zeelucht op te snuiven. Heerlijk, tijdens een strandwandeling hoor je me dan ook vaak ehm luid snuiven en dan “aaaaaaahhh heerlijk” verzuchten 🙂

 24. Il doe ook graag mee. We wonen half in Spanje en half in Nederland dus naar de zee gaan we bijna dagelijks. Mijn dochtertje 4.5 zit nu echt in een fase dat ze alles wil leren over de zee/millieu dus dit boek komt goed van pas als we weer aan het strandjutten zijn

 25. Wat een leuk boek, ik maak graag kans. Gisteren nog naar het strand geweest, ik ben er dol op. De geur, het uitzicht, het totale plaatje om tot rust te komen.

 26. Voor kinderen is het strand altijd magisch, water, zand, schelpen. De perfecte ingrediënten voor een heerlijk dagje spelen

 27. Leuk boek, ik maak graag kans! Ik woon vlakbij het strand en vind het na een drukke dag heeeeerlijk om even uit te waaien en af te sluiten met een warme chocomel.

 28. Ik zou graag dit boek willen winnen!. De kids en ik gaan regelmatig naar het strand, vooral als het slecht weer is. Lekker uitwaaien.

 29. Wow, eindelijk een boek met wat je allemaal kan vinden aan onze kusten. We deden dit jaar mee met de schelpenteldag en de kindjes vonden het superleuk. Ondertussen zijn we nog een paar keer gaan zoeken op het strand en hebben we al 2 haaientanden gevonden. Met dit boek kunnen we opzoeken wat we allemaal vinden en wat er nog allemaal te ondekken valt langs onze Noordzeekusten.

 30. Jaaaah, dit is zo’n boek waar kinderen uren in kunnen kijken, waar zowel mijn kleuter als mijn 7-jarige van kan genieten en de kaft ziet er al zó mooi uit 💙

 31. Al 12 jaar lang waaien we elk jaar even de zorgen uit ons hoofd langs het strand van Terschelling. Samen met onze zoon van inmiddels 13 en onze dochter van 10. Onze dochter heeft het 22q11 deletie syndroom en hierdoor o.a. een verstandelijke beperking. Ze zou dit boekje geweldig vinden. Leuk als voorbereiding op onze komende vakantie in de zomer op Terschelling.

 32. Wij zouden het zeeboek heel graag winnen! Elke vakantie gaan we naar Zeeland, zowel de kinderen als wij als ouders komen Daar helemaal tot rust. Bovendien zijn we grote fan van het bosboek en kunnen we niet wachten om ook het zeeboek te lezen!

 33. Ik vind de geur van de zee lekker. De wind die door je kleren en haren blaast. En als dan ook nog de zon schijnt, dan is het plaatje af!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.