Kinderen en dieren zijn een gouden combinatie. Ik ben zelf ook opgegroeid met dieren en ik had het niet willen missen. Zo hadden wij vroeger zo’n bolle teckel, die uiteindelijk een behoorlijke leeftijd behaald heeft. Toen ik op mezelf ging wonen, begon ik een halve dierentuin, met een aantal grasparkieten, agapornissen en konijnen. Momenteel hebben wij 2 poezen en een agapornis in huis, dus het is al een stuk minder geworden. Natuurlijk hebben we allemaal een voorkeur voor een bepaald dier, ik deel hieronder onder andere mijn top 3 van huisdieren die ik geschikt vind voor kinderen.

Uit onderzoek van Pets Place blijkt dat maar liefst 70% van de Nederlandse gezinnen met kinderen een huisdier heeft. 

Je hoort het jezelf nog zeggen: “Ok we doen ‘t, we nemen er een”. Je hebt die fonkelende ogen en dat stralende gezichtje van je zoontje of dochtertje niet kunnen weerstaan en staat al met één been in de dierenwinkel, jezelf afvragend: “Een huisdier, doe ik hier wel goed aan?!” Geen paniek, uit onderzoek is gebleken dat huisdieren over het algemeen een zeer positieve invloed hebben op kinderen.

Veel volwassenen nemen een huisdier zodra er kinderen in het spel zijn. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en empathie hebben. Denk aan het verzorgen, op tijd eten geven en het vertroetelen. Ook worden belangrijke levenslessen over leven, liefde en verlies geleerd. Het is van groot belang goed na te denken over de aanschaf van een huisdier. Het is heel leuk en leerzaam, maar vergt uiteraard tijd en energie!

Het hebben van een huisdier kan echt een verrijking zijn voor het hele gezin. Het overgrote deel van de Nederlandse gezinnen heeft dan ook een huisdier, waarbij de hond favoriet is (49%), gevolgd door de kat (48%) en op een gedeelde derde plaats staan de vis en het knaagdier (21%).

Hieronder mijn favoriete huisdieren, die ik geschikt vind voor kinderen (in willekeurige volgorde)

#1 Katten
Katten zijn slimme dieren, die goed aangeven wanneer ze wel of geen aandacht willen. Soms komen daar wat nageltjes bij kijken, maar zo leert het kind wel hoe hij/zij met het beestje om moet gaan. Dante rende vroeger altijd achter de poes aan, deze is daardoor wat schuwer geworden, maar niet onvriendelijk. Kian wandelt er ook steeds vaker achteraan, vooral achter de poes die het allemaal niet zo heel erg leuk vindt. We leren hem wel dat je zachtjes moet doen en dat begint hij steeds beter te begrijpen. En ja, die ene keer dat hij een klap kreeg van d’r, daar heeft ‘ie wel van geleerd. Natuurlijk zijn er ook een hoop schootkatten, die het heerlijk vinden om te kroelen…helaas hebben wij deze variant niet in huis.

#2 Konijnen
Achja..konijnen! Wat vond ik het toch altijd heerlijk om met ze te knuffelen. Ik had op een gegeven moment zo’n heel groot exemplaar (ze was nog lief ook). Als een kind een konijn wil, moet je wel goede afspraken maken over het verzorgen ervan. Kinderen vergeten vaak dat het er ook bij hoort om het konijnenhok goed schoon te houden. Na verloop van tijd verslapt de aandacht vaak voor zo’n beestje. Denk er dus goed over na. De kans is namelijk groot dat jij uiteindelijk zelf continu bezig bent met het konijn en dat de kinderen het beestje links laten liggen.

#3 Honden
Heel veel kinderen willen graag een hondje en dan liefst een puppy die voor altijd puppy blijft. Helaas is dit laatste natuurlijk niet het geval. Ook hier geldt; goede afspraken maken, want hondjes moeten nou eenmaal een paar keer per dag naar buiten om een plas (en nog wat meer) te doen. Laat in ieder geval nooit je kind en de hond alleen. Ondanks dat het beestje nog zo lief is, is en blijft een hond altijd onvoorspelbaar.

Hebben jullie huisdieren?

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.