Misschien geven je kinderen je al maandenlang ‘subtiele’ hints dat ze graag een puppy willen. Iedere keer als ze de film ‘Huisdierengeheimen’ afspelen, voel je de vragende ogen in je rug. Zelf vind je honden ook erg leuk, maar de combinatie hond en kind is nieuw voor je. Gaat dat wel goed samen en hoe moet je het in de juiste banen leiden?

Goed voor de ontwikkeling van je kind

Een hond in huis halen, heeft veel voordelen voor je kind. Zo zijn kinderen die een hond hebben over het algemeen minder vaak ziek, doordat ze een sterkere weerstand opbouwen. Je kunt je kind al van jongs af aan verantwoordelijkheid bijbrengen, want de hond moet eten en natuurlijk uitgelaten worden. Betrek je kind bij dat soort klusjes, want het is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Als je meerdere kinderen hebt, kan het hebben van een hond ook de band tussen broers en zussen versterken. Ze hebben de liefde voor hun huisdier namelijk gemeenschappelijk. Tegelijkertijd moeten ze de hond samen delen en ook dat heeft een positieve uitwerking.

Pas op met ze samen alleen te laten

Hoewel kind en hond geweldige vriendjes kunnen zijn, moet je met jonge kinderen oppassen om ze samen in een kamer achter te laten. Niet alleen uit bescherming voor je kind, maar ook zeker voor de hond. Kinderen proberen namelijk graag dingen uit. Tegelijkertijd zullen ze de meeste signalen die een hond afgeeft om te tonen dat hij iets niet leuk vindt, niet direct herkennen. Hierdoor kan de hond zich gedwongen voelen om te gaan grommen of bijten. 

Begeleid kind en hond

Het is belangrijk regels op te stellen, zodat je kinderen leren hoe ze met de hond om moeten gaan. Leer ze bijvoorbeeld dat ze de hond niet mogen storen als hij slaapt en dat de mand of bench een rustplaats is voor de viervoeter. Laat je kind dus niet in de mand of bench kruipen. Samen spelletjes spelen is natuurlijk heel leuk, maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Hoewel een inboedelverzekering vergelijken een goed idee is wanneer je kinderen en/of honden in huis hebt, is het verstandiger grenzen te stellen als het gaat om het stoeien met de hond. Stoeispelletjes kunnen snel uit de hand lopen, waarbij de hond uit speelsheid bijt of het kind de hond pijn doet door bijvoorbeeld aan de oren of staart te trekken. Leer je kind alternatieve spelletjes, zoals zoekspelletjes met de hond of balletje-balletje. Dit zijn rustige spelletjes die ook nog eens heel leuk zijn! Het zal bovendien de band tussen kind en hond versterken.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.