Al ruim 40 jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. Ieder jaar wordt een vakjury samengesteld die speelt, beoordeelt en in zeven leeftijdscategorieën speelgoed en spellen kiest. De vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging uit verschillende disciplines: journalisten, bloggers, inkopers en speelgoeddeskundigen, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog. Natuurlijk houden zij rekening met verschillende criteria: is het geschikt voor de leeftijd, sluit het aan bij de interesse van het kind waarvoor het is bedoeld, gaat het niet gauw stuk, is het na een keer spelen nog steeds leuk, hoe zit het met de prijs/kwaliteitsverhouding? Ik deel de genomineerden van 2020 met jullie.

Stemmen en winnaars

De jury bepaald welk speelgoed en welke spelletjes genomineerd worden, maar de consument kiest uiteindelijk wie er wint! Vanaf 9 september 2020 kan iedereen stemmen op www.speelgoedvanhetjaar.nl en op 4 november 2020 worden de winnaars in de verschillende categorieën bekend gemaakt.

0 t/m 3 jaar

Als je kijkt naar speelgoed voor baby’s, dan zijn dit vaak grotere stukken die fel gekleurd zijn. Een baby kan nou eenmaal nog niet zo heel goed iets beetpakken. Ook trekken geluiden de aandacht. Een dreumes kan al wat meer en is geïnteresseerd in speelgoed waar hij/zij iets van kan leren. Denk aan het bouwen met blokken, zelf muziek maken en samen spelen met een ander kindje of een ouder.

Mijn meeneem kinderdagverblijf – Playmobil 1.2.3

De veelzijdige sets van Playmobil 1.2.3. zorgen ervoor dat kleine ontdekkingsreizigers een leerzame ervaring zullen hebben. Je kunt het kinderdagverblijf overal mee naartoe nemen, dus uren speelplezier gegarandeerd.

Meer informatie vind je hier.

SmartMax My First Sounds & Senses – Smart

Schudden, rammelen en bouwen….dit alles past perfect bij kinderen van 1-3 jaar. Uiteraard bevat ook deze set weer magnetische onderdelen, welke passen op de andere sets. Alle staafjes in deze nieuwe set hebben een andere structuur om het sensomotorische te stimuleren. Je kunt ook muziek maken met de staafjes en ballen…erg leuke aanvulling op de andere SmartMax sets!

Meer informatie vind je hier.

4 & 5 jaar

Kinderen van deze leeftijd spelen graag situaties “uit het echte leven” na. Denk aan doktertje spelen, een kopje thee drinken met alle poppen of een maaltje bereiden in hun eigen keukentje. De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet.

Ik Leer Symmetrie – JUMBO

Met ‘Ik leer symmetrie’ leren kinderen spelenderwijs de basisprincipes van symmetrie. Door de vormpjes op de juiste manier te leggen en het magische effect van de spiegel te ontdekken, leren ze figuren en kleuren te herkennen en wordt hun creativiteit gestimuleerd. De oplossing staat aan de achterzijde van de kaart, zodat de kinderen zelfstandig kunnen spelen en leren.

Meer informatie vind je hier.

PAW Patrol Ultimate Police Cruiser – Spin Master

Speel al de avonturen van Paw Patrol na met de Paw Patrol Ultimate Vehicles Chase Police Cruiser. Chase, de coole Politie pup staat altijd klaar om anderen te helpen.
Met zijn Police Cruiser is hij overal op tijd! Zijn bestuurderscabine kan omhoog en omlaag. Speel de verhalen na of bedenk zelf een super spannend reddingsverhaal!!

Meer informatie vind je hier.

Louis Liaan – Megableu

Louis is een aap, welke aan een liaan hangt tussen twee bomen. Hij lust wel wat en jij kunt hem eten geven, door verschillende soorten fruit aan hem te hangen. Zodra er teveel fruit aan hem hangt springt hij en vliegt al het fruit door de lucht. Het is niet te voorspellen wanneer dit zal gebeuren, dit wisselt namelijk per keer.

Meer informatie vind je hier.

Jaak en de Bonenstaak – Smart

Bouw de afbeelding van de bonenstaak na en help Jaak om naar het kasteel in de wolken te klimmen. De puzzelstukken kantelen voortdurend, dus het is belangrijkk dat er van tevoren goed wordt gekeken hoe je ze neer moet zetten op de ladders. Het spel bevat maar liefst 60 opdrachten, dus speelplezier gegarandeerd.

Meer informatie vind je hier.

6 & 7 jaar

Kinderen van deze leeftijd zijn competitief, elkaar overtroeven vinden ze erg leuk. Allerlei spelletjes spelen op deze behoefte in. Of dat spelen nu buiten met vrienden en vriendinnetjes gebeurt, of binnen met broertjes, zusjes en ouders maakt niet uit.

FurReal – Mama Josie de Kangoeroe – Hasbro

Mama Josie is een interactief huisdier, welke net zo schattig en lief is als haar kleine baby’s. Er is een baby’ roo jongetje en een meisje, maar wat de derde precies is, is een verrassing. Doe een gender-reveal en laat Mama Josie vervolgens, samen met jou, voor de kleintjes zorgen. De beestjes reageren op aanraking en bevatten meer dan 70 verschillende geluid- en bewegingsreacties.

Meer informatie vind je hier.

LEGO Super Mario: Avonturen met Mario starter set – LEGO

Met deze LEGO® Super Mario™ Avonturen met Mario startbaan (71360) kunnen kinderen spelen als hun favoriete personage in de echte wereld. De set bevat een LEGO Mario™ figuur die via de lcd-schermen en de luidspreker direct reacties geeft. Spelers kunnen virtuele munten verdienen door met LEGO Mario van de Startbuis naar de Vlaggenmast te gaan via draaiende platforms en wolkenplatforms, het ?-blok en supergevechten met de Goomba en Bowser Jr. speelgoedfiguren. Verplaats de stenen om nieuwe levels te maken en probeer ze te voltooien.

Meer informatie vind je hier.

Bank Attack – Megableu

Bank Attack is een coöperatief spel om de groepsgeest te ontwikkelen en te versterken. Je missie: 5 minuten om de bankkraak van de eeuw te verwezenlijken. Snel binnen, snel buiten… Niemand raakt gewond. Je team: Hacker, Money man, Lookout, Explosives Expert. Je strategie: luister aandachtig naar de instructies en word stinkend rijk. Maar laat een steek vallen, en het alarm zal afgaan! De spanning stijgt iedere seconde.

Meer informatie vind je hier.

Froggit – Smart

Leid je kikkers veilig over de vijver en voorkom dat andere spelers hetzelfde doen. De eerste kikkerfamilie die de andere kant van de vijver bereikt, wint het spel. Maar pas op, de vis kan je kikkers terugjagen naar hun start-oever! Flexibel denken, een goede planning en je tegenstanders dwarsbomen, maken dit een spannend spel voor twee tot zes spelers.

Meer informatie vind je hier.

8 & 9 jaar

Spelletjes spelen en kennis testen is iets wat perfect past bij deze leeftijdsgroep. Allerlei soorten spelletjes zijn geschikt; voor de lol of om van te leren. Verder zijn constructie bouwwerken maken helemaal hot en vinden ze wetenschappelijke dingen ook steeds interessanter. Leerzame spelletjes kunnen overigens op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

Color Addict – Cartamundi

Color Addict is kleurrijk en meeslepend spel, perfect voor spelletjesavonden met het hele gezin, middagpauzes met collega’s of op school en feestjes! Raak al je kaarten zo snel mogelijk kwijt door de juiste kleur of het juiste woord of allebei of omgekeerd uit te spelen …

Meer informatie vind je hier.

DOTS BFF armbandenset – LEGO

Maak je eigen coole vriendschapsarmbandjes en geef ze aan je beste vrienden! Open de BFF armbandenset, leg de armbanden plat neer en klik de kleurrijke tegels erop. Kijk op de verpakking en het meegeleverde ideeënvel voor inspiratie of ontwerp je eigen versie. Voeg de hartjestegels in verschillende kleuren en de bedrukte tegels toe, zodat ze helemaal bij de persoonlijkheid van jou en je vrienden passen. Draag jullie unieke armbanden met trots! #dotyourworld

Meer informatie vind je hier.

L.A.M.A – 999 Games

Vlot kaartspel Het motto van L.A.M.A. is: Leg Alle Minpunten Af. Elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpunten voor. Kun je niets afleggen, dan beslis je om te passen of een (hopelijk goede) kaart te trekken. Je krijgt minpunten in de vorm van fiches. Lukt het je om al je kaarten kwijt te raken, dan mag je een fiche teruggeven. En dat mag er één van waarde 1 of van waarde 10 zijn. Aan het einde wint de speler met de minste minpunten! L.A.M.A. is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels!

Meer informatie vind je hier.

10 & 11 jaar

Spelletjes spelen, nog ingewikkeldere constructie bouwwerken maken en bezig zijn met techniek is leuk en interessant voor deze leeftijd.

Overbooked – JUMBO

Alle passagiers willen de beste stoel in het vliegtuig bemachtigen. Ze hebben allemaal hun wensen en voorkeuren. Aan jou als servicedesk medewerker de taak om zoveel mogelijk passagiers tevreden te houden. In dit puzzelspel is strategie van groot belang.

Meer informatie vind je hier.

De Zoektocht naar El Dorado – 999 Games

Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Je begint met een generiek deck met kaarten die je gebruikt om over het speelbord te bewegen. Je deck bestaat uit een team van padvinders, reizigers en zeelieden die je helpen verschillende terreinen over te steken. Onderweg zul je kolkende rivieren, dichtbegroeide regenwouden en onbekende stammen tegenkomen. Combineer de speelvelden op eindeloos veel manieren om het spel nog spannender te maken en probeer je tegenspelers te verslaan door een beter deck samen te stellen en de routes het snelst te bewandelen.

Meer informatie vind je hier.

Cube Duel – Smart

Rood versus geel! Bereik de top! Plaats de rode of gele stukken strategisch zodat de kubus meer van uw kleur bovenop heeft! In de modus van 1 speler kun je 3D-bouwvaardigheden ontwikkelen met 80 uitdagingen

Meer informatie vind je hier.

12 t/m 17 jaar

Naast bouwpakketten en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt steeds vaker door jong volwassenen gedaan.

Herrlof – Jolly Dutch

Herrlof is een Viking-game voor 2 spelers, waarbij men gaat voorspellen hoeveel tricks ze zullen winnen, in een ronde van 15 kaarten. Tegenstanders kunnen elkaars voorspellingen niet zien. De spelers strijden vervolgens om 15 slagen met kaarten in vier verschillende kleuren, variërend van 1 tot 9, waarbij de 1, 3, 6 en 9 speciale krachten hebben. Naast deze genummerde kaarten zijn er drie Valknut-rune-kaarten die een slag vernietigen en drie Hagalaz-rune-kaarten waardoor je een slag verliest. Nadat alle 15 slagen in een ronde zijn gespeeld, maken beide spelers hun voorspellingen bekend. Spelers ontvangen 1 punt per slag, daarnaast verdienen ze 10 bonuspunten voor een correcte voorspelling en 5 bonuspunten als ze slechts 3 of 4 slagen hebben gewonnen.

Meer informatie vind je hier.

Stay Cool – 999 Games

Weet jij je hoofd koel te houden als jij gebombardeerd wordt met vragen? Dit najaar verschijnt Stay Cool, een hilarisch partyspel waarbij gekeken wordt hoe goed je twee dingen tegelijk kunt. Ben jij een ster in multitasking of heb je de concentratie van een goudvis? In Stay Cool is het doel eenvoudig: beantwoord enkele vragen. Het zijn absoluut geen moeilijke die diepgaande kennis vereisen. Zo zitten er persoonlijke, alledaagse vragen tussen, maar ook behendigheids- of snelheidsopdrachten. Daarmee is het spel snel uitgelegd en toegankelijk voor iedereen. Klinkt makkelijk toch?

Meer informatie vind je hier.

18 Plus

Ook steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen nog steeds leuks is. Voornamelijk spellen rond een thema, of waar je een tijd lang mee bezig bent zijn populair. Verder komen spelletjes die de kennis testen ook steeds vaker op tafel.

De Crew – 999 Games

Astronauten gezocht! In dit spannende kaartspel werken jullie samen zoek naar de mysterieuze 9e planeet. In 50 missies, van makkelijk tot moeilijk, zullen jullie het heelal doorkruisen. Dat lukt alleen als het team goed samenwerkt. De communicatiemogelijkheden zijn beperkt, maar houd je je hoofd erbij, dan moet het lukken om net die ene speler de juiste slag te laten winnen. Succes!

Meer informatie vind je hier.

Black Stories Uni Edition – Tucker’s Fun Factory

Het studentenleven is niets voor angsthazen … Studeren kan niet alleen dodelijk saai zijn, maar ook een dodelijke afloop hebben. Op de campus, tijdens colleges, bij een feestje in een studentenhuis of aan het loket van de studiefinanciering … in het leven van een student gaat wel eens iets mis. Professoren verdwijnen op mysterieuze wijze en medestudenten komen onder lugubere omstandigheden om het leven. Als de tentamenstress je gek maakt, laat dan liever je nekharen overeind zetten en los de gitzwarte raadsels van de black stories Uni Edition op!

Meer informatie vind je hier.

Productfoto’s: Website Speelgoed van het Jaar
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.