[GASTBLOG] Als moeder ben je eigenlijk de rode draad in het gezin. De meeste huishoudelijke taken voer je uit van de wc schoonmaken, wasjes draaien tot de kamers opruimen. Vaak kan een moeder ook alles tegelijk. Een moeder kan koken, de was opvouwen, de snottebel weghalen en een vraag van de oudste beantwoorden. Maar waarom moet je het allemaal zelf doen als je kind net zo goed mee kan helpen?

Een klussenlijst maken

Het huishouden hoort erbij, en het is ook iets wat je regelmatig bij moet houden. En met een gezin met kinderen kan het best wel hectisch zijn. Maar kinderen van rond de vier jaar kunnen meer dan je verwacht. Het is de leeftijd dat je je hummeltje graag groot wil zijn. En alles graag zelf wil doen. Betrek je zoon of je dochter bij het huishouden en laat je peuter helpen. Dit kunnen hele simpele taken zijn. Laat je peuter de schoenen netjes in de gang neerzetten. Maak samen een plan waar de schoenen standaard moeten komen te staan, dit geeft duidelijkheid. Zo kun je een huishoudschema maken van de klusjes die elke week of dag gedaan moeten worden. Maak het voor de kleuter duidelijk wat elke dag gedaan moet worden en wat een keer per week. Kies samen een vaste dag uit waarbij de kleuter je gaat helpen, dit wordt de hulpjesdag. Maak een mooi schema en geef de peuter een sticker zodra de klus goed is gegaan. De sticker kan dan op het huishoudschema geplakt worden. Maar welke taken kunnen op de klussenlijst voor een 4-jarige?

  • Schoenen opruimen
  • Tafeldekken
  • Dekbed recht trekken
  • Helpen bij de was opvouwen (sokken bij elkaar zoeken, onderbroeken zelf opruimen in kast)
  • Wc-rol bijvullen
  • Was in wasmand doen

De valkuil

Je peuter wil je graag helpen en is zo trots als een pauw als het klusje van de lijst ook goed uitgevoerd is. Maar let op, dit moment is voor de ouder ook een valkuil. Want je kleuter dekt natuurlijk niet de tafel zoals jij dat doet. De bordjes zullen schuin staan. Het bestek ligt verkeerd en de onderzetter voor de pan ligt helemaal niet op tafel. Wordt op dit moment niet geïrriteerd, maar geef je hulpje juist een compliment. Ga later ook niet alsnog alles goed neerleggen want dat zal je klusjeshulp niet leuk vinden. Wil je dit voorkomen dan is het slim om de taken op het schema te bespreken en de eerste keer samen uit te voeren. Vertel dat de vork en het mes altijd naast het bord liggen en de lepel bovenop. Geef de kleuter een ezelsbruggetje, bijvoorbeeld het bord is het hoofd en de lepel leggen we bovenop het hoofd. Je kind zal daar de lol van inzien en het snel onthouden.

Welke taken kan de 6-jarige doen?

De 6-jarige kan al een goed hulpje voor je zijn. De peuter is inmiddels een kleuter geworden, en daarom kan je ook steeds meer verantwoordelijkheid geven. Denk hierbij aan de volgende opdrachten:

  • Planten water geven
  • Stofzuigen
  • Vatenwasser in/ uitruimen
  • Stoffen

De motoriek is verbeterd dus planten water geven en stofzuigen is nu mogelijk. Nu ontwikkeld elk kind zich niet op dezelfde manier. Dus kijk wat mogelijk is. Wil je de woonkamer netjes hebben dan kun je je kleuter beter een andere taak geven.

De handige 8-jarige

De 8-jarige heeft alles onder controle mits hij of zij er zin in heeft. Hierbij werkt het velletje stickers als beloning niet meer. Maar daarbij is het meer werk je niet mee dan heeft het consequenties. Dus heb je je wasmand niet op het goede moment geleegd bij de wasmachine, dan kan helaas je wasje voor deze week niet meegedraaid worden. Je 8-jarige zal dit niet leuk vinden en zal zich al snel aanpassen aan het schema. Je hulp kan zelf zijn slaapkamer bijhouden waaronder stofzuigen en het beddengoed verschonen. Een frisse blik van de ouder is daarbij wel handig. Want alles helemaal zelfstandig is nog niet haalbaar. Wel kan je basisschoolkind de was sorteren en ophangen. Of je juist helpen om de was van de lijn af te halen. Wat ik zelf altijd fijn vind is als de 8-jarige de boodschappen alvast uit de tas haalt.

De 10 tot 12-jarige hulp

Je kind kan ondertussen alles zelfstandig. Van de vaatwasser in- tot uitruimen en aanzetten. Maar het oudere kind kan nu ook zelfstandig dingen doen. Zo kan je puber boodschappen doen, oppassen op andere kinderen. Maar ook even de hond uitlaten of de ramen lappen is mogelijk. Mijn kinderen zitten nu in deze leeftijd. Ieder heeft zijn eigen huishoudelijke taken. De tiener (17) kookt af en toe. De middelste (14) helpt me met de was opvouwen. En de jongste (11) brengt het glas naar de glasbak. Ook ik ben vroeger begonnen met zet je schoentje maar in de gang. Af en toe zijn ze de eerste huishoudelijke taken vergeten. Maar waar ze me het meest blij mee maken is ‘s avonds een kopje koffiezetten.

Dit blog is geschreven door Linda schrijft het op

Hi ik ben Linda, ik heb een lifestyleblog met een persoonlijk tintje. Nu schrijf ik over mijn drie tieners, het huishouden. Ik fotografeer graag. En schrijf over tuinieren, interieur en mijn gezondheid. Eigenlijk over van alles wat een 40+ meemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.