Als het warm weer is, dan maken veel mensen gebruik van een aircooler of een mobiele airco. Zeker de afgelopen week is weer gebleken hoeveel mensen de koelte opzoeken binnenshuis. Tropische waarden zijn voor “ons Nederlanders” niet echt heel erg geschikt te noemen. De verschillen tussen een aircooler en mobiele airco zijn eigenlijk niet bij iedereen bekend.

Hoe werkt een aircooler?

Een aircooler zuigt, net als een airco, alle lucht op. Vervolgens blaast de aircooler de lucht langs koud water. Dit koele water zit in koelpacks en koelmembranen in het apparaat. Omdat de aircooler de koude lucht weer wegblaast geeft dit een verfrissend effect. Het voordeel van een aircooler is dat deze geen afvoerslang nodig heeft en je hem dus overal kunt gebruiken. Ook is een aircooler een stuk lichter, waardoor hij gemakkelijker te verplaatsen is. Het nadeel is wel dat een aircooler meestal geen verschillende standen heeft, dus altijd even hard blaast.

Hoe werkt een airco?

Een mobiele airco werkt heel anders. Hoewel hij ook lucht naar binnen zuigt, zorgt he mechanisme binnenin dat vloeistoffen worden verdampt. Hierdoor ontstaat er warme en koude lucht. De warme lucht wordt door de dikke slang aan de airco naar buiten geblazen. Doordat de airco zo te werk gaat, wordt het vocht in de lucht ook verdampt. Hierdoor wordt de lucht ook droger wat gevoelsmatig een verkoelend effect geeft, maar wel ervoor kan zorgen dat je keel droog gaat aanvoelen. Verder kun je ook last krijgen van droge ogen.

De verschillen op een rij

Zoals je hierboven al heb gelezen, maakt een aircooler gebruikt van water in koelelementen, terwijl een mobiele airco de vloeistof in de lucht verdampt. Hierdoor zal een aircooler iets minder koude lucht verspreiden. Over het algemeen zijn mobiele airco’s een stuk duurder dan aircoolers, hebben ze een afvoerslang nodig en zijn ze zwaarder. Er kan zeker ook een flink verschil zitten in energieverbruik. Het voordeel van een airco is dat je deze op verschillende standen kunt zetten. Waar een aircooler alleen de lucht koelt, maakt een airco de lucht ook nog eens droger.

Wat is nou de beste keuze?

Voor warme dagen is het wel fijn om één van de twee in ieder geval in huis te hebben. Maar welke past nou het beste bij jou? Voordat je een keuze maakt is het verstandig om de volgende dingen voor jezelf na te gaan;

Voor welk doeleinde wil je het apparaat gebruiken? Wil je hem zo nu en dan gebruiken, dan kun je het beste voor een aircooler gaan. Wil je een meer permanente oplossing (bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont waar het heel erg warm wordt) en maakt een gat in de muur je niks uit? Dan is het wellicht een goed idee om te kiezen voor een airco.

De droge lucht moet ook zeker meegenomen worden in de overweging. Hoewel een mobiele airco een erg verfrissend effect geeft, kan het wel keelpijn veroorzaken. Mocht je dus gevoelig zijn voor dit soort dingen dan is het wellicht verstandig om voor een aircooler gaan.

Ten derde is het erg belangrijk om de prijs in de gaten te houden. Goedkoop is overigens vaak duurkoop, dus ga zeker niet op zoek naar het allergoedkoopste. Een goedkope airco kan wel eens niet een optimale werking hebben en daar komt ook het stroomgebruik bovenop. Sowieso gebruiken airco`s meer energie dan aircoolers. Goedkopere airco`s beschikken doorgaans niet over een heel erg goed energielabel en zijn dus duur in gebruik.

Uitgelichte afbeelding: Relaxed young woman lying on couch from Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.