Als we ooit een nieuw huis betrekken, dan hoop ik dat we daar een iets mooiere keuken in kunnen laten plaatsen dan wat we nu hebben. Naast dat het gasfornuis ontzettend klein is, hebben we ook nog eens weinig kastruimte en hangt er een soort van ongezellige lichtbak aan het plafond. Wist je dat verlichting een heleboel doet voor een ruimte? Ik kwam terecht bij Lampen24 en heb zitten smullen van al het moois dat ik daar zag! De lamp in de afbeelding hierboven vind ik heel stijlvol en stiekem ben ik er verliefd op. Investeren in mooie plafondlampen en hanglampen is sowieso een heel erg goed idee. 

Maak een lichtplan

Het is natuurlijk geen verplichting, maar een lichtplan maken is altijd een goed idee. Je kunt op deze manier goed in kaart brengen hoe een ruimte eruit ziet en waar je je verlichting het beste kunt plaatsen. Het moet er namelijk niet alleen mooi uitzien, maar ook passend zijn in een ruimte. De ene ruimte is misschien al erg licht van zichzelf, waar een andere ruimte juist misschien wat te donker is. Zorg dat je van tevoren al bedacht hebt wat je wilt hebben. Is er een bepaalde stijl die je mooi vindt, kies dan door het hele huis voor een beetje dezelfde lampen. Ben je een artistiek typetje en houd je wel van een beetje gekkigheid, dan is het misschien juist leuk om te kiezen voor wat verschillende soorten (en maten) lampen.

Zorg voor een goede basisverlichting

Goede basisverlichting zorgt ervoor dat een ruimte groter lijkt en verlicht de hele ruimte (mits je de lampen op de juiste plek hangt, wat vaak midden in de kamer is). In een woonkeuken wordt natuurlijk ook gekookt, dus dan is goede verlichting natuurlijk ook wel noodzakelijk. De basisverlichting wordt het meeste gebruikt als je de keuken binnenkomt…en tijdens het eten kun je altijd nog een van de mooie design lampen boven de tafel hangen, bijvoorbeeld met een dimmer. Op deze manier creëer je een gezellige (of zelfs romantische sfeer).

Werkverlichting

Boven het aanrecht en de kookplaat dien je natuurlijk goede werkverlichting te bevestigen. Allereerst is dit natuurlijk vanwege de veiligheid…want een pan met heet water afgieten in het halfdonker is niet aan te raden. In zogenaamd vals licht krijg je vermoeide ogen en dan kun je je minder goed concentreren. Maak je een lekkere verse groentesoep en moet je alles zelf snijden, dan wil je wel kunnen zien wat je doet. En ook als je deze mini-rijsttafel gaat maken, wil je zeker weten dat je niet teveel sambal erin gooit.

Sfeerverlichting

Ik zei het hierboven al, een mooie lamp boven de eettafel doet al een heleboel voor de gezelligheid. Je zou verder ook nog de binnenkanten van de keukenkastjes kunnen verlichten met inbouwspots en onder de kastjes of een mooi voorwerp op het aanrecht kunnen zetten, wat verlicht wordt door gerichte keukenspots. Heb je wel bovenkastjes, dan kun je met LED-strips zorgen dat deze aan de onderkant verlicht kunnen worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, dus je kunt zelf kiezen wat je mooi vindt. LED lampen zijn ook nog een een stuk energiezuiniger! En tegenwoordig koop je natuurlijk gemakkelijk lampen online….niet alleen voor de woonkeuken…er is ook prachtige badkamerverlichting om uit te kiezen.

Beeld: Lampen24 – Plafondlamp Tornado met drie lampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.