NEMO daagt iedereen, van jong tot oud, uit om te ontdekken hoe fascinerend en relevant wetenschap en technologie zijn. Het Science Museum laat zien dat het alledaagse ook heel bijzonder is en brengt abstracte wetenschap op een toegankelijke manier. Naast de vaste tentoonstellingen en workshops worden er extra activiteiten georganiseerd in NEMO Science Museum. Hieronder volgt de agenda voor de maanden januari tot en met april 2019.

AGENDA JANUARI 2019

Wat: Kinderlezing – Wat zit er in de plastic soep?
Wanneer: zondag 20 januari 2019
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Voor wie: 8 – 12 jaar

Tasjes, snoepwikkels, sigarettenpeuken, drinkflesjes, speelgoed. Dagelijkse voorwerpen die één ding gemeen hebben: ze worden gevonden in de plastic soep, in wateren over de hele wereld. Tijdens de Kinderlezing op zondag 20 januari duiken kinderen samen met milieuwetenschapper Heather Leslie van de Vrije Universiteit Amsterdam in de wereld van het plastic afval. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Informatie en aanmelden via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Wat: KennisCafé – Nooit meer eten
Wanneer: maandag 21 januari 2019
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Voor wie: volwassenen
Locatie: De Balie (let op: niet in NEMO)

Vasten, een periode niet of heel weinig eten. Eeuwenoude tradities vanuit verschillende culturen en religies hebben allemaal hun eigen ideeën hierover. Maar is vasten echt de weg naar de zogenaamde spreekwoordelijke bron van eeuwige jeugd, of valt daar nog wel wat op af te dingen? Welke effecten heeft het onthouden van voedsel op ons eten? Moderator Maarten Keulemans (De Volkskrant) duikt, zo vlak na de overdadige feestdagen, wat dieper in de wetenschap achter vasten. Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, NEMO en De Balie. Zie: nemosciencemuseum.nl/kenniscafe.

AGENDA FEBRUARI 2019

Wat: Kinderlezing – Hoe beschermt mijn lichaam mij tegen griep?
Wanneer: zondag 10 februari 2019
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Voor wie: 8 – 12 jaar

Tijdens de Kinderlezing van zondag 10 februari in NEMO wordt antwoord gegeven op de vraag: Hoe beschermt mijn lichaam mij tegen griep? Immunoloog Monika Wolkers vertelt over hoe het afweersysteem in ons lichaam reageert op virussen. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Informatie en aanmelden via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Wat: NEMO Kennislink Live
Wanneer: dinsdag 12 februari 2019
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Voor wie: volwassenen

Op dinsdagavond 12 februari, vlak voor Valentijnsdag, praat wetenschapsjournalist Desiree Hoving tijdens NEMO Kennislink Live met experts en het publiek over liefde in de tijd van dating apps. Is daten door apps aan het veranderen? Is het echt makkelijker geworden om ‘de ware’ te vinden of is dat helemaal niet meer wat we zoeken in een relatie? Met o.a. dr. Elisabeth Timmermans, auteur van het boek Liefde in tijden van Tinder. Toegang is gratis. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: nemosciencemuseum.nl/kennislinklive.

Wat: Voorjaarsvakantie in NEMO
Wanneer: zaterdag 16 februari t/m zondag 3 maart 2019
Tijd: 10.00 – 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijdenVan 16 februari t/m 3 maart kun je genieten van extra workshops en demonstraties in NEMO Science Museum. Bouw een sorteermachine, laat het koperen figuurtje draaien, ga aan de slag met tandwielen en doe proefjes in het laboratorium. De kettingreactie is tijdens de vakantie extra vaak te zien. NEMO is in de voorjaarsvakantie ook op maandagen open. Voor meer informatie kijk op: nemosciencemuseum.nl/voorjaarsvakantie.

Wat: Science Live
Wanneer: zaterdag 16 februari t/m zondag 3 maart 2019
Tijd: 10.00 – 17.30 uur
Voor wie: 8 – 13 jaar met een ouder/begeleider

Hoe goed kan jij puzzelen? En wat gebeurt er eigenlijk in jouw lichaam wanneer je alle stukjes op de juiste plek probeert te krijgen? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam doen hier onderzoek naar. Alle kinderen van 8 tot 13 jaar en hun vader of moeder mogen meedoen. Tijdens het onderzoek zullen ouders en kinderen eerst een korte vragenlijst invullen. Daarna zullen kinderen puzzelopdrachten doen, terwijl hun lichamelijke reacties worden gemeten met sensoren. Voor meer informatie kijk op: www.nemosciencemuseum.nl/sciencelive.

AGENDA MAART 2019

Wat: NEMO Kennislink Live
Wanneer: dinsdag 12 maart 2019
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Voor wie: volwassenen

Op dinsdagavond 12 maart gaat wetenschapsjournalist Desiree Hoving tijdens NEMO Kennislink Live met wetenschappers en publiek in gesprek over de invloed van architectuur op ons leven. Gedraag je je socialer in het ene gebouw dan in het andere? Hoe kunnen architecten jou verleiden om de trap te nemen of gezonder te eten? En hoever kunnen ze daarin gaan? Jaap Seidell, hoogleraar Voeding & Gezondheid, vertelt over hoe we publieke ruimte anders kunnen indelen om bewoners gezondere keuzes te laten maken. Toegang is gratis. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: nemosciencemuseum.nl/kennislinklive.

Wat: Kinderlezing – Waarom zijn slakkenhuizen niet vierkant?
Wanneer: zondag 17 maart 2019
Tijd: 13.00 – 14.00 uur

Voor wie: 8 – 12 jaar

Tijdens de Kinderlezing van zondag 17 maart in NEMO wordt antwoord gegeven op de vraag: Waarom zijn slakkenhuizen niet vierkant? Wiskundige Han Peters vertelt over patronen en vormen in de natuur en wat we ervan kunnen leren. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Informatie en aanmelden via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

AGENDA APRIL 2019

Wat: Tulpen op het dak van NEMO
Wanneer: heel april 2019
Tijd: 10.00 – 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden

Tijdens het Tulp Festival wordt het dak van NEMO gevuld met tulpen in alle kleuren van de regenboog. De tulpen zijn heel april te bewonderen. Het dak van NEMO is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van NEMO. Je vindt er de openluchttentoonstelling Energetica, een groot buitenterras en een restaurant. Meer informatie: nemosciencemuseum.nl/tulpfestival.

Wat
: 24H Noord in het depot van NEMO Science Museum
Wanneer: zaterdag 13 april 2019
Tijd: 11.00 – 17.00 uur
Locatie: depot, Strekkerweg 41

Voor wie: alle leeftijden

Weet je nog… de draaischijftelefoon van je oma, de oude lampenradio van de buurman of de tv die vroeger bij jullie thuis stond? Gluur tijdens 24h Noord op zaterdag 13 april achter de deuren van het depot van NEMO Science Museum in Amsterdam Noord; een reis naar het verleden! Achter de deuren van het normaal gesproken gesloten depot van NEMO vind je meer dan 17.000 unieke objecten uit de historische techniekcollectie. Ook presenteert NEMO een elektriciteitsshow met het pronkstuk uit de collectie: de Van de Graaff generator. Breng een bezoek aan de werkplaats of beleef een Eureka-moment bij de workshop Laat je lampje branden. Het depot is op 13 april gratis te bezoeken. Meer informatie op nemosciencemuseum.nl/depot.

Wat: NEMO Kennislink Live
Wanneer: dinsdag 9 april 2019
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Voor wie: volwassenen

Op dinsdagavond 9 april praat wetenschapsjournalist Desiree Hoving tijdens NEMO Kennislink Live met experts en het publiek over man en/of vrouw zijn: Ben jij echt wie je wilt of bepalen anderen dat voor je? Wetenschappers praten je bij over hoe je sekse bepaalt hoe je wordt opgevoed, hoe je je gedraagt en hoe onze maatschappij met je omgaat. Toegang is gratis. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: nemosciencemuseum.nl/kennislinklive.

Wat: Kinderlezing – Waarom heb ik een hekel aan wachten?
Wanneer: zondag 14 april 2019
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Voor wie: 8 – 12 jaarTijdens de Kinderlezing van zondag 14 april in NEMO wordt antwoord gegeven op de vraag: Waarom heb ik een hekel aan wachten? Hersenwetenschapper Tonny Mulder vertelt in deze Kinderlezing alles over wat wachten doet met je brein. De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Informatie en aanmelden via nemosciencemuseum.nl/kinderlezing.

Wat: Meivakantie in NEMO
Wanneer: vrijdag 19 april t/m zondag 5 mei 2019
Tijd: 10.00 – 17.30 uur
Voor wie: alle leeftijden

Van 19 april t/m 5 mei kun je genieten van extra workshops en demonstraties in NEMO Science Museum. Laat de tandwielen draaien en ga aan de slag met scheikundige proefjes in het laboratorium. NEMO is in de meivakantie ook op maandagen open. Voor meer informatie kijk op: www.nemosciencemuseum.nl/meivakantie.

Beeld: Laat de tandwielen draaien in NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.