Ben je op zoek naar een nieuwe keuken maar weet je nog niet goed welke stijl bij je past? Keukens zijn er in veel verschillende stijlen. Zo is er voor elke smaak wel een keuken die passend is. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de verschillende keukenstijlen op een rij gezet.

Landelijke keukens

Landelijke keukens zijn vaak authentiek met een warme en robuuste uitstraling. Dit komt door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen. De afwerking van een landelijke keuken is vaak sierlijk met nostalgische grepen en deurtjes. Landelijke keukens zijn er in verschillende kleuren, licht of donker. Meestal wordt er gekozen voor een rustig kleurgebruik zoals wit of zwart. Deze kleuren zijn ook goed met elkaar te combineren.

Industriële keukens

De industriële keuken is op dit moment een ware trend. Bij een industriële keuken staat het woord stoer centraal. Een industriële keuken is vooral te herkennen aan de materialen. Dit zijn vaak stoere materialen zoals staal, RVS en beton. Ook hout wordt hierin nog al eens gebruikt. Ik vind zelf deze houten keukens trouwens helemaal geweldig…maar ik houd dan ook van een stoer interieur. Wat verder meehelpt aan de robuuste uitstraling zijn roestvrijstalen grepen, betonnen werkbladen en hout. Om de industriële sfeer te vergroten wordt wel eens een open structuur gebruikt. Hierbij komen pijpen en leidingen open te liggen. Daarbij kan er ook gekozen worden voor een keukeneiland of het plaatsen van open kasten.

Design keukens

Design staat voor artistiek en modern. Een design keuken is dan ook modern en strak opgebouwd. Vaak wordt er gebruik gemaakt van luxe materialen en moderne apparatuur. Design keukens zijn over het algemeen ruim opgezet waardoor ruimte is voor een grote oven, ruime koelkast en een ingebouwde spoelbak. Luxe staat hierin centraal.

Moderne keukens

Ook een moderne keuken is strak opgebouwd. Een moderne keuken bestaat vaak uit rechte lijnen, vierkante vormen en een gladde afwerking. In een moderne keuken wordt vaak voor de kleur wit gekozen. Dit geeft een ruimtelijk effect aan de keuken. Hoogglans wit kan hierin nog een extra bijzonder effect geven. Een moderne keuken is vaak ook praktisch ingericht met ruime opbergruimte. Denk aan brede opberglades, een praktische carrouselkast en zeer moderne apparatuur.

Stoere keukens

Past een stoere keuken bij jouw smaak? Een stoere keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van donkere kleurtinten zoals grijs en zwart. Ook het gebruik van stoer materiaal zoals beton werken mee aan het stoere effect. Er kan gebruik gemaakt worden van een werkblad geheel uit beton. Of een werkblad waarvan alleen de buitenlaag uit beton bestaat. Dat scheelt in gewicht en in kosten. Door gebruik te maken van oud hout creëer je een effect van een karaktervol en geleefd uiterlijk.

Klassieke keukens

Houd je van elegantie en klasse? Dan past een klassieke keuken misschien wel bij jou. De klassieke stijl is van alle stijlen de oudste. Een klassieke stijl wordt gekenmerkt door een rijke uitstraling, harmonie en orde. Soms ook een tikje romantisch. Wat helemaal thuishoort in een klassieke keuken zijn hangkasten met glazen deurtjes en een mooie schouw. Door de gemoedelijke sfeer voel je je meteen thuis in een klassieke keuken.

Nostalgische keukens

Wegdromen in je keuken? Een nostalgische keuken wordt gekenmerkt door authentieke details. Hiermee haal je een sfeer van vroeger en gezelligheid in huis. Voor de uitstraling van een nostalgische keuken wordt vaak gebruik gemaakt van materialen als steen of hout. Daarbij een sierlijke afwerking van randen en grepen.
Een nostalgische keuken bevat vaak een ouderwets fornuis, een stenen spoelbak en een sierlijke kraan. Deze keukens zijn in allerlei kleuren te verkrijgen. Wel wordt vaak gebruik gemaakt van hout voor het verkrijgen van de nostalgische sfeer.

Schrijf van tevoren wel goed op wat je budget is, zodat je niet een te dure aankoop doet. Gelukkig hoefr mooi tegenwoordig niet meer meteen te betekenen dat het onbetaalbaar is.

Uitgelichte afbeelding: White and brown modern kitchen with wooden island from Shutterstock/archideaphoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.