Mijn vriend is echt van de digitale musthaves. Het is dus niet zo vreemd dat een nieuwe(re) televisie op zijn verlanglijstje staat. De televisie die we nu hebben, is er eentje van ongeveer 5 jaar oud, dus opzich nog niet echt een museumstuk. Hij heeft zelfs ambilight, wat zich dus aanpast aan het beeld van de televisie. Hoe dan ook…we hebben onszelf eens verdiept in de verschillen tussen OLED en QLED. Voor mij is het misschien wel één pot nat (ik vind het gewoon belangrijk dat ik televisie kan kijken, that’s it), maar voor mijn de man des huizes is het dus wel degelijk een interessant onderwerp.

Wat is OLED?
Een OLED (Organic Light Emitting Diode) tv heeft speciale diodes, die zichzelf in- en uitschakelen. Iedere pixel geeft dus eigenlijk zelf licht af. De technologie van OLED verzorgt een hoog contrast in het scherm, met diepe zwartwaarden. Deze kunnen niet worden geëvenaard door andere soorten beeldschermen. OLED geeft zowel donkere als lichte delen scherp weer. Deze televisies maken geen gebruik van achtergrondverlichting, daarom zijn de schermen zo ontzettend dun.

Wat is QLED?
QLED is de allernieuwste techniek die Samsung gebruikt voor zijn TV’s. Je hebt hiermee gegarandeerd het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen. De naam QLED komt van Quantum Dot Light Emitting Diode. Over het scherm ligt een laag nanokristallen die opkleuren door licht, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. Met QLED van Samsung kun je rekenen op pure kleuren, unieke helderheid en een lange levensduur.

Kiezen….altijd lastig
Tja, ga je dan voor een superslanke televisie, of voor het optimale kleurbereik en het scherpste beeld?! En als we kijken naar de prijzen, wat is dan haalbaar? Je kunt je misschien wel voorstellen dat een QLED televisie niet zo goedkoop is als de dikbuikjes van vroeger. Gelukkig heeft EP.nl alle televisies op een rijtje gezet en kun je gemakkelijk vergelijken. Dit is echt iets wat ik bij mijn vriend moet laten, omdat ik er gewoonweg te weinig verstand van heb. Als ik hem een beetje in kan schatten dan denk ik dat zijn oog uiteindelijk toch op de QLED gaat vallen. Mede dankzij de drie pijlers van Samsung.

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.