De dagen worden opnieuw korter en de avonden beginnen steeds vroeger. De temperatuur zakt iedere nacht een beetje meer en dus wordt het tijd om onze kleine spruiten heerlijk in te dekken. Toch maar eerst even een nieuw dekbedovertrek aanschaffen? Dat is nooit een slecht plan. Wij geven alvast enkele handige tips om moeiteloos het ideale dekbedovertrek voor de allerkleinsten te vinden.

Het begint bij het kinderdekbed zelf
Vooraleer we het hebben over het dekbedovertrek zelf, verdient ook de werking van het kinderdekbed enige toelichting. Het is uiteindelijk het dekbed dat voor de nodige isolatie zal zorgen, niet het dekbedovertrek. Echter: op het einde van de rit kent niemand jouw kleintjes beter dan jijzelf. Jij zal het beste weten hoe zij het liefste slapen en wat zij nodig hebben, je zal dus zelf een veel betere inschatting kunnen maken dan wij hier zullen proberen.

Toch zal zich in de eerste plaats een goede materiaalkeuze opdringen. Als we het hebben over een kinderdekbed dan willen we voornamelijk een vochtregulerend dekbed dat licht is en ook nog eens goed isoleert. In de praktijk komen we dan ook al snel uit bij de katoenen kinderdekbedden. Is jouw kleinste een echte koukleum? Dan is een donzen dekbed waarschijnlijk een betere keuze. Een dekbed uit dons is behoorlijk warm maar “transpireert” ook heel goed. Het nadeel van zo’n donzen dekbed is wel het vaak prijzige karakter. Wanneer kinderen trouwens een allergie hebben voor huisstofmijt zal ook dons niet volstaan. Dan kun je het beste kiezen voor een synthetisch dekbed. Zo’n dekbed kan op hoge temperatuur gewassen worden waardoor die kleine beestjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Idealiter wordt in dat geval wel nog steeds gebruikgemaakt van een allergievrij dekbedovertrek.

Hoe groot moet het dekbed(overtrek) zijn?
De grootte van het dekbedovertrek hangt natuurlijk nauw samen met die van het dekbed zelf. Tot het tweede levensjaar raden wij steeds een dekbed (en bijpassend dekbedovertrek) aan van ongeveer 100 x 135 centimeter. Na het tweede levensjaar trekt de kleinste sowieso naar een eenpersoonsbed en is een dekbed van 140 x 200 cm beter aangewezen. Het belang van goede afmetingen is groot, zeker bij de allerkleinsten: ademnood en oververhitting zijn hier slechts enkele van de risico’s. Weet dat slapende kinderen het over het algemeen warmer hebben dan volwassenen en je dus zeker niet moet overdrijven zowel wat de grootte als de dikte van het dekbed(overtrek) betreft. Te warm is nooit goed.

Uit welk materiaal moet het dekbedovertrek bestaan?
Nu de keuze voor een geschikt dekbed vaststaat, kunnen we overgaan naar het dekbedovertrek. Ook een dekbedovertrek is verkrijgbaar in diverse materiaalsoorten. Hier raden wij over het algemeen een dekbedovertrek aan op basis van katoen. Katoen is immers vochtregulerend en goed ademend, wat het slaapcomfort van de kleinsten vergroot. Kinderen hebben de neiging om ‘s nachts meer te zweten dan volwassenen en dus is een katoenen dekbedovertrek vaak de beste keuze. Natuurlijk zijn er steeds uitzonderingen. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer kinderen die te kampen hebben met een huisstofmijtallergie. Het gaat om microscopisch kleine wezentjes die smullen van menselijke huidresten en zich verschuilen in onder andere het dekbedovertrek. In de praktijk zijn mensen trouwens niet allergisch voor de mijt zelf, maar wel voor wat de beestjes achterlaten. Een allergeendicht dekbedovertrek voorkomt dan ook dat huisstofmijt zich in het beddengoed kan nestelen. Zonder huisstofmijt geen overlast en dus kunnen de kids weer heerlijk verder dutten.

Hoe weet ik dat het dekbedovertrek veilig is?
Weet alvast dat er heel strenge regels zijn omtrent de productie en de verkoop van een dekbedovertrek. Om echt safe te spelen kan je bovendien kijken naar de certificaten van Öko-tex 100. Öko-tex 100 test de textielproducten op hun veiligheid en geschiktheid voor gebruik bij bijvoorbeeld (jonge) kinderen. Het gaat om meer dan 100 verschillende parameters die variëren van huidvriendelijkheid, geschikte kleurechtheid tot zelfs de aangenaamheid van de geur. Vooral bij baby’s en peuters tot twee jaar oud is het van belang om te kiezen voor een dekbedovertrek uit productklasse I. Dergelijk beddengoed geeft het kinderhuidje de nodige portie extra zorg opdat het op lange termijn dezelfde afweermechanismen kan ontwikkelen als een volwassen huid. Er zijn heel wat merken die de Öko-tex 100 certificering hanteren en, indien een dekbedovertrek over zo’n certificaat beschikt, wordt dat steeds op de verpakking zelf aangegeven. Met een goed certificaat ben je alvast zeker van de veiligheid van jouw nieuw dekbedovertrek.

Kies voor een leuk tintje
Op jonge leeftijd weten kinderen het slapengaan niet altijd even goed te waarderen. Het kan het einde betekenen van een lange speeldag en het begin inluiden van een lange en eenzame nacht. Het is eigenlijk om diezelfde reden dat we ook nog een verhaaltje lezen voor het slapengaan: kinderen moeten leren dat slapen iets leuks en positiefs is. Toch kruipen heel wat kinderen ‘s nachts nog steeds bij mans of paps in bed. Een echte afrader. Het gebruik van een leuk dekbedovertrek kan een eerste stap zijn om jouw kind op de persoonlijkheid van zijn bed te wijzen. Ieder bed heeft zijn eigen slapers en je kan niet zomaar van bed wisselen. Als ouder heb je dan een ouderlijk dekbedovertrek, terwijl jouw kind z’n eigen uniek beddengoed krijgt. Uiteraard kies je voor patronen van zijn grootste tekenfilmhelden en hou je toch een beetje rekening met het tijdloos karakter ervan. Idealiter laat je jouw kind ook gewoon zelf z’n eigen beddengoed kiezen, zo ben je altijd safe en maak je van het slapengaan een nog leukere ervaring.

Conclusie
Zoals je wel merkt denken wij liever in kwaliteit dan in merken. De meeste bekende merken zoals Snurk, Damai, Hiccups en Beddinghouse voldoen immers aan min of meer dezelfde kwaliteitsvereisten. De grootte, de materiaalkeuze en de eigenschappen van het dekbedovertrek hebben bij ons nog steeds de voorkeur boven die merknamen. Zo zal het dekbedovertrek de juiste grootte moeten hebben, liefst uit katoen moeten bestaan, idealiter over een aangepaste Öko-tex 100 certificaat beschikken en ook nog eens een stoere cowboy of een lieflijk prinsesje als afbeelding dragen. Voor kinderen die last hebben van een allergie voor huisstofmijt is een aangepast dekbedovertrek aangewezen. Hoe dan ook vind je vast een geschikt dekbedovertrek voor de wensen (en verzuchtingen) van jouw liefste oogappel.

WINNEN!
Wij mogen 2 kinderdekbedovertreksets weggeven van het merk SNURK! Voor welke doe jij mee (prinses of astronaut) en voor wie? Laat je reactie hieronder achter voorzien van je voor- en achternaam + een geldig mailadres. Deze actie is inmiddels afgelopen!

130 gedachten over “Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbedovertrek voor een kind?

 1. Onze dochter Suze van 4 jaar wil heel graag slapen onder het prinsessen dekbed!
  Trouwens niet alleen slapen denk ik, haar fantasie zal dan helemaal los gaan…

 2. Ze zijn allebei zo ontzettend leuk. maar dochter elise heeft al een snurk dekbed, dus ik doe graag mee voor de astronauten versie voor zoontje jarno!

 3. Ik maak graag kans op het prinsessendekbedovertrek! Ik weet zeker dat ik hier iemand heel blij mee kan maken. Namelijk mijn kleine nichtje!

 4. Wat een tof dekbedovertrek! Mijn zoontje heeft het de laatste tijd veel over de maan en raketten.. Hoe leuk als hij binnenkort kan gaan dromen als een klein astronautje! 🙂

 5. Voor mijn eigen Feetje ( haar naam is fee ;)) wil ik graag het prinsessen SNURK dekbed winnen, dat worden mooie dromen!

 6. Ik doe heel graag mee voor de astronaut. Met drie zussen boven hem zijn de roze dekbedden in ons gezin echt altijd aanwezig. Een mooie astronaut in zijn kamer zal hij echt geweldig vinden. Eindelijk hoeft deze mama niet meer te blijven roepen dat het bedtijd is 😉

 7. Een prinsessenovertrek voor het dochtertje van mijn huishoudelijke hulp. Kan ik haar op deze manier bedanken wat ze allemaal voor me doet

 8. Ik zou graag het astronautendekbed willen voor mijn zoontje. Hij heeft al een astronautenpyjama die hij geweldig vindt, en met dit dekbed kan hij helemaal lekker gaan dromen.

 9. Ik doe graag voor allebei mijn kinderen mee voor het astronautendekbed. Mijn zoon is helemaal weg van zijn ruimtemannenpyjama en dit dekbed zou betekenen dat we eindelijk een keer iets anders op zijn bed zien dat zijn favoriete Thomas-dekbedovertrek. En als hij er op uitgekeken is kan hij prachtig door naar mijn dochter die altijd rondloopt met haar favoriete knuffel, Maan, een vrouwelijke astronaut.

 10. oh wat gaaf zeg. Ik zie hier mijn zoontje Dex van 3 echt al helemaal onder liggen.
  Gaaf dan kan ik hem hier mooi mee verrassen.

 11. Voor onze zoon, hij zal het astronauten dekbedovertrek ge-wel-dig vinden! Wat een gave actie Kiddowz, Wij doen héééél graag mee.

 12. Zo’n astronautendekbed, daar wil mijn kleinzoon wel onder slapen. Gaat hij vast dromen dat hij in een ruimteschip is.
  Voor hem doe ik graag mee.

 13. superleuke dekbedovertrekken!. Doe graag mee voor mijn zoontje!. Dit astronauten dekbedovertrek zal hij zeker weten gaaf vinden!. Dat is toch echt iets voor stoere jongens!. Leuk als er vriendjes komen spelen.. kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten en spelen dat ze samen in de raket de ruimte in gaan en veel beleven / uitvinden 🙂 !!.

 14. Ooh wat leuk ?? mijn jongen verdient wel het mooie astronaut dekbedovertrek, hij doet het zo goed in groep 3 ?en kan s’avonds wel een goede nachtrust gebruiken en dat zou met dit stoere overtrek zeker goed komen ?

 15. Ik doe graag mee voor het prinsessendekbed voor mijn jongste dochter Lucy! Zij zal dit helemaal geweldig vinden, trekt haar prinsessenjurk ook liever niet uit als ze naar bed moet. Zo zou ze ‘s nachts ook een prinses zijn 😉

 16. Wat een stoere originele overdrek! Dolgraag win ik voor mijn zoontje de ASTRONAUT. Wat zal hij blij zijn als hij naar bed mag gaan …. ;-).

 17. Hi Amanda,

  Jij weet wel waar moeders blij van worden! Snurk heeft geweldig beddengoed. Mijn zoontje is sinds kort over naar een groot bed, en daar moet hij nog even aan wennen (ik ook ?). Het astronautendekbed past qua kleur helemaal bij zijn kamertje en wellicht wordt de zin om in zijn nieuwe bed te slapen als ‘astronaut in wording’ een stuk groter.

  Groetjes Dana

 18. Ik wil graag mee doen voor mijn eigen snurkprinses jennifer.
  Ze zou het fantastisch vinden om onder zon mooi dekbedovertrek teslapen!groetjes chantal

 19. Graag de Astronaut voor mijn bijna 7 jarige kanjer! Wat een super gaaf (extra) verjaardagscadeau zal dat zijn. Slapen als een echte “André Kuipers”, dan slaap je toch als een roosje ;-). Deze mama waagt graag een kansje!

 20. Wij hadden het hier thuis onlangs ook over de korte wordende avonden. Gelukkig mogen we (na) komend weekend op de weekdagen wél nog ietsje lichter wakker worden ? Wat een ontzettend leuke dekbedsets zijn de Prinses en de Astronaut van SNURK! Wij hebben geen prinsessen, maar wel een hele bups astronauten in huis en zouden ons jongste ruimtevaardertje hier toch wel érg blij mee maken. Gave actie, en slaap lekker dit najaar!

 21. Het astronauten-dekbedovertrek zou een mannetje hier thuis heel blij maken. Als beloning omdat hij al heel wat nachten droog is gebleven!!

 22. Ik doe mee voor mijn eigen prinsesje Bente, die (gezien haar fascinatie voor auto’s en trekkers en andere technische dingen) de astronaut waarschijnlijk geweldig zou vinden, maar die van haar mem ‘s nachts toch echt onder een meisjesdekbed moet slapen 😉

 23. Mijn oudste zoontje zou ik heel graag het grappige Astronauten-dekbed voor Sinterklaas willen geven, hij is groot fan van Andre Kuipers en zo kan hij van heel dichtbij toch ook zelf een beetje astronaut wezen! 😉

 24. Ik doe graag mee voor het leuke overtrek van de astronaut. Mijn zoon heeft een nieuwe kamer en hij is helemaal weg van alles wat met de ruimte te maken heeft. Dit overtrek maakt het helemaal af! 🙂

 25. Het prinsessendekbed voor mijn buurmeisje. die loopt het liefst elke dag in een prinsessenjurk rond, het liefst zou ze hem zelfs in de nacht aanhouden. Dit dekbedovertrek zou een leuke oplossing zijn.

 26. Astronaut! Zodat mijn zoontje ‘s nachts in zijn dromen de ruimte in kan vliegen en mooie avonturen beleeft 🙂

 27. Mijn meisje gaat een ‘groot’ bed krijgen. De mooie prinsessenovertrek zou zeker hepen bij deze overgang! Hier zou ze wel graag onder willen kruipen!

 28. dat wordt lootjes trekken wie het astronauten dekbed er het eerst op mag… en daarna heel goed bijhouden dat ze allebei even vaak aan de beurt komen 😀

 29. Sinds kort slaapt onze princes onder een dekbed en het gaat gelijk een stuk beter in de nachten. Nu nog een mooi overtrek er bij. Tot op heden gebruikt ze de oude van haar broer

 30. Ik heb een tweeling, een jongen en een meisje. Dus ik heb geen voorkeur, ze zullen er allebei heerlijk onder slapen.

 31. Mijn dochter Tess van 4 is dol op prinsessen en zegt ook ik ben prinses Tess (dat rijmt 😉 )
  Ze is nogal een drukke slaper en dwaalt ‘s nachts door haar bed, misschien blijft ze met dit geweldige dekbed wat beter op haar plek liggen.

 32. Mijn zoon van 5 vindt astronauten, raketten, planeten en sterren helemaal geweldig. Hij slaapt met een raket ‘knuffel’ in bed en op het plafond zitten de glow in the dark planeten en sterren stickers.
  Het astronauten dekbed zou het helemaal afmaken en kan de ontdekkingsreizen/ruimte dromen beginnen…

 33. Het prinsessenovertrek zou superleuk zijn voor onze dochter. Ze vind haar huidige overtrekken kinderachtig en voelt zich graag een prinsesje

 34. Mijn dochter droomt ervan om Andre Kuipers te worden. Ze weet meer van de ruimte dan ik. “Mam, weet jij eigenlijk wel waar de Melkweg ligt?” vroeg ze laatst? Ik probeerde haar nog af te schepen met een Milkyway uit de snoeppot, maar daar trapt ze niet in. Met dit dekbed kan ze dromen van haar droombaan. En alles is mogelijk. The sky, of eigenlijk the universe, is the limit.

 35. Ik doe erg graag mee voor de astronauten uitvoering voor mijn zoon! Hij is gek van alles wat met de ruimte te maken heeft, dus dit past super goed in zijn kamer.

 36. Hier 3 kinderen met een Snurk dekbedovertrek op hun verlanglijstje. Onze enige dochter is een echte princess en tussen de prinsen. En met dit mooie prinsessen dekbedovertrek zal ze hopelijk wel de hele nacht door slapen ??

 37. Ik zou graag meedoen voor het astronaut dekbed. Ik heb hier twee zoontjes die later ‘ André Kuipers’ willen worden 😉

 38. Ik doe mee voor mijn kleine prinses Saar van 6 jaar. Ze krijgt de oude kamer van haar zus en hoe leuk is het om die te pimpen met een nieuw prinsessen-overtrek!

 39. Oh wat stoer zeg! mijn jongens gaan natuurlijk voor de astronaut, ze hebben net een sterrenthema op school gehad en vinden het heel erg interessant 😀 ik waag een kansje voor ze <3

 40. Voor onze kapoen doe ik heel graag mee voor de astronaut! Zopas verhuisd, dus wegdromen onder zo’n mooi dekbed zou echt te gek zijn!

 41. Ik doe graag mee! De prinsessenvariant zouden mijn dochters super leuk vinden. Dan wisselen we het netjes af, zodat ze er allemaal plezier van zouden hebben.

 42. Ik doe erg graag mee voor het prinsessendekbed. Mijn zoontje is gek op prinsessen, en hopelijk blijft hij dan wel iedere nacht in zijn eigen bed liggen. 😀

 43. De astronauten variant lijkt me ideaal voor mijn zoontje, geobsedeerd door sterren en planeten de laatste tijd, dus ik denk dat hij hier erg blij van zou worden.

 44. Mijn dochtertje moet er niet lang over nadenken, zij wil heel graag het prinsessendekbed winnen. Ze is dol op glitter, roze en prinsessen 🙂

 45. De astronaut zou mijn dochtertje helemaal het einde vinden. Ze droomt van de sterren en kijkt altijd vol bewonderen naar de fonkele lichtjes. Haar plafond is al een sterrenhemel dus dit dekbed zou haar kamertje helemaal afmaken.

 46. Geweldig leuke winactie. Onze Oliver is gek op duikers en astronauten, hij kan ze nooit goed uit elkaar houden……. later als hij groot is wil hij dan ook bij de brandweer beginnen om daarna duiker te worden, astronaut lijkt hem te moeilijk. De astronauten versie zou een lief klein mannetje dus heel gelukkig maken

 47. Dit wil toch ieder kind op zijn bed! Zo leuk. Mijn zoontje van 6 heeft al sterrengordijnen, een rakketlamp en lichtgevende sterren aan het plafond. hoe gaaf zou het zijn als mijn Rubin er echt als Astronautje bij zou liggen. Daarna kan hij goed door naar zijn kleinere broer Aaron, want die vindt dat ook allemaal wel heeeeel gaaf. (ook al zegt hij ipv ruimtevaarder, ruimtewezen, maar dat houden wij nog even zo hahaha)

 48. I have realized that over the course of developing a relationship with real estate proprietors, you’ll be able to get them to understand that, in most real estate transaction, a percentage is paid. In the end, FSBO sellers do not “save” the percentage. Rather, they try to earn the commission through doing a great agent’s work. In the process, they devote their money in addition to time to conduct, as best they might, the tasks of an real estate agent. Those assignments include exposing the home through marketing, delivering the home to all buyers, creating a sense of buyer urgency in order to prompt an offer, arranging home inspections, dealing with qualification assessments with the loan company, supervising fixes, and assisting the closing.
  https://lossbucket70wolfbuus036.shutterfly.com/22
  http://ferrypocket31.thezenweb.com/

  http://turkeywind07.pages10.com/How-i-played-Rexuiz-first-person-shooter-9796859
  http://losswasp29.blogzet.com/free2play-first-person-shooter-game-3817682

  http://turkeypocket25.jiliblog.com/7141676/rexuiz-2
  http://screenbucket49.ampedpages.com/
  http://losslan75.full-design.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.