Een trapleuning zorgt ervoor dat het gebruik van de trap veilig is. De leuning biedt houvast. Het is iets om je aan vast te pakken mocht je onverwacht een misstap maken. Veel ouderen kunnen zonder leuning helemaal geen gebruik maken van de trap. Ze hebben de leuning nodig zoals ook kinderen. Vooral jonge kinderen hebben nog geen perfecte coördinatie en zijn daarom extra kwetsbaar voor vallen. 

Ongevallen

Jaarlijks komen er in Nederland rond de 5000 mensen om bij een dodelijk ongeluk, 3800 daarvan zijn valongelukken. Ongeveer 3650 dodelijke ongelukken gebeuren in huis. De meeste ongelukken zijn val ongelukken op de trap. Niet alleen ouderen maar ook kinderen en volwassenen zijn hier het slachtoffer van. Vallen op de trap gebeurt vaak bij een misstap, als men duizelig wordt op de trap of door uit te glijden. Niet elke trap heeft een leuning, sommige leuningen zijn niet stevig genoeg en bieden daarom geen bescherming. De meeste ongelukken op een trap gebeuren als mensen de leuning niet gebruiken, deze ontbreekt of van een slechte kwaliteit is. 

Veiligheid

Om een trap zo veilig mogelijk te maken is de leuning van groot belang. Natuurlijk is het ook belangrijk te zorgen dat de trap stroef is. Goede grip op de treden helpt veel bij het veilig maken van een trap, maar de leuning is misschien wel het meest belangrijk. Trapleuningen zijn er in vele variaties. Veel voorkomende leuningen zijn ronde en platte leuningen, leuningen van hout en van staal. Voor een veilige leuning geldt, hoe steviger hoe beter. De stevigheid heeft te maken met het materiaal, de dikte en vooral de bevestiging.

Kinderen

Een kind moet leren traplopen. Leer je kindje dan ook trap te lopen aan de kant waar de traptreden het diepst zijn. Vaak is dit aan de muurzijde. Is je kindje groot genoeg dat hij bij de trapleuning kan, leer dan direct dat je kindje de trapleuning moet gebruiken.

Er zijn tegenwoordig kind trapleuningen te koop die je onder de bestaande leuning kan monteren. Kies een trapleuning die in de bocht meeloopt zodat de leuning overal op de goede hoogte zit. Zorg ook dat de diameter van de trapleuning niet groter is dan 40mm. Hierdoor wordt het traplopen voor een kind een stuk veiliger.

Uitgelichte afbeelding; Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.