Bijna de helft van Nederland gaat door corona niet op vakantie. Voor hen organiseert Stichting De Buurtcamping de Thuisblijfvakantie. Door de coronacrisis is er meer behoefte dan ooit aan ontmoeting en vakantie. Door datzelfde corona kunnen bijna alle 50 geplande Buurtcampings dit jaar niet doorgaan. Daarom organiseert Stichting De Buurtcamping deze zomer de Thuisblijfvakantie. Zodat iedereen toch op vakantie kan en meteen buurt en buren beter leert kennen. De aftrap van het Thuisblijfvakantie seizoen is in het weekend van 3-5 juli.

Bijna alle 50 geplande Buurtcampings door corona afgelast

Sinds de allereerste editie in 2013 is De Buurtcamping hard op weg om heel Nederland te veroveren. Het simpele idee: tijdens een vakantie in eigen park mensen, die elkaar normaal niet zo snel ontmoeten, toch met elkaar in contact brengen. Vorig jaar waren er al 35 campings georganiseerd en dit jaar zouden er 50 door heel Nederland komen. Door corona gaan deze bijna allemaal niet door.

Initiatiefnemer Roderik Schaepman: “Dit is extra zuur omdat er meer behoefte is dan ooit aan ontmoeting en aan vakantie en dus aan Buurtcampings. We zijn geen officiële camping en als tijdelijke camping hebben we een evenementenvergunning nodig. Terwijl er bij ons gemiddeld maar circa 150 buurtbewoners komen kamperen, vallen we in hetzelfde bakje als Pinkpop en Lowlands en mochten we tot de persconferentie van afgelopen 23 juni niks organiseren. Nu is het in de meeste plaatsen helaas echt te laat om op deze korte termijn nog Buurtcampings te organiseren”.

De grote Thuisblijfvakantie

Het team van Stichting De Buurtcamping is gaan nadenken hoe ze ondanks de maatregelen toch een bijdrage kan leveren aan een inclusieve en sociale samenleving én hoe ze mensen een toch een vakantie kan bieden.

Schaepman: “We denken dat we de ideale vakantiebestemming hebben gevonden en dat die dichterbij is dan je denkt: Thuis! De goedkoopste all inclusive vakantie die er is: er is altijd plek, je hebt geen inpakstress of files, je spreekt de taal én je nieuwe vakantievriend(in) of -liefde woont gewoon om de hoek. Daarom organiseren we deze zomer: de grote Thuisblijfvakantie.”

Deze speciale editie van De Buurtcamping start in het weekend van 3 t/m 5 juli met een landelijke aftrap en duurt de hele zomervakantie. Iedereen die wil kan op www.debuurtcamping.nl vanaf 3 juli gratis het speciaal hiervoor gemaakte Thuisblijf Vakantieboek downloaden. Ook is er een landelijke online programmering met onder andere optredens van Charly Luske en Gerson Main via prive podium en zijn er bijvoorbeeld yoga- en tekenworkshops en een vakantiefotowedstrijd. Door het hele land organiseren de verschillende lokale Buurtcampingteams aanvullende activiteiten in de buurt en online.

Projectleider Sari Kiel: “We hebben heel veel activiteiten bedacht waardoor mensen tijdens de Thuisblijfvakantie vanuit huis allerlei leuke dingen kunnen ondernemen. Je kan je schutting bijvoorbeeld gebruiken om te badmintonnen met de buren, op ontdekking gaan in je eigen buurt tijdens de Buurtsafari of je buren beter leren kennen tijdens de online bingo met toffe prijzen uit de buurt. We zorgen er zoals altijd voor dat ook mensen die minder te besteden hebben mee kunnen doen en dat we elkaar een beetje helpen. Iedereen verdient een vakantie. Zeker dit jaar…”

Door corona meer behoefte dan ooit aan vakantie en ontmoeting

Terwijl mensen door corona veel stress ervaren en zich eenzaam en geïsoleerd voelen, blijkt uit een peiling van EenVandaag dat bijna de helft van de Nederlanders dit jaar toch niet op vakantie gaat. Men heeft geen geld, geen zin in ingewikkelde buitenlandse coronaregels of vindt het veiliger om thuis te blijven.

Een ander gevolg van corona is dat we afstand houden van elkaar en veel thuis blijven. Hierdoor vinden spontane en nieuwe ontmoetingen bijna niet meer plaats. Op de langere termijn is deze ontwikkeling desastreus voor de samenleving, zegt Beate Volker, socioloog en hoogleraar stadsgeografie en sociale netwerken aan de Universiteit Utrecht in het Parool. Volker waarschuwt dan ook voor meer polarisatie. “Als we allemaal in onze eigen bubbel blijven zitten, verliezen we oog voor de ander en daarmee ook het gevoel van verbinding met anderen in de samenleving. Terwijl dat onmisbaar is, helemaal in Nederland, waar we samenleven met enorm veel verschillende culturen. Als we niet ingrijpen, zegt ze, wordt de kloof in onze samenleving vergroot.”

Over De Buurtcamping

De Buurtcamping slaagt er al 7 jaar in om mensen die elkaar normaal niet zo snel ontmoeten met elkaar in contact te brengen. Van een vluchtelingengezin tot een alleenstaande oudere en van een yuppenstel tot een bijstandsmoeder met 2 kinderen: allemaal leven ze één weekend gemoedelijk samen en ontmoeten elkaar op De Buurtcamping. Iedereen is gelijk op de camping en zo worden kloven in de samenleving overbrugd. In 2019 ontmoetten kampeerders gemiddeld 13 nieuwe mensen en zag 84% van de kampeerders elkaar daarna nog in de buurt.

Eén derde van de kampeerplekken is voor betalende gasten, één derde voor vrijwilligers en één derde voor mensen die om financiële redenen niet op vakantie kunnen. Voor 20% van de kampeerders is het weekend op De Buurtcamping hun enige vakantie. De Buurtcamping wordt georganiseerd door buurtbewoners en -organisaties, met de bijzondere steun van lokale bedrijven, gemeenten, Stichting Doen, het VSBfonds en het Oranje Fonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.