Waarschijnlijk herkennen een heleboel ouders dit; zodra er kinderen in het spel zijn is de romantiek ver te zoeken, of ‘moet’ er met regelmaat een date-night worden gepland. Vaak ben je blij als je ‘s avonds in je bed ligt en wil je jezelf het liefste zo snel mogelijk op de figuurlijke trein richting dromenland zetten. Jammer eigenlijk, want het is juist zo fijn om tijd voor elkaar te maken. Een beetje sfeer in de slaapkamer is dan wel gewenst. Denk dan onder andere aan mooi en zacht beddengoed, raambekleding zoals bijvoorbeeld een glasgordijn en fijne sfeerverlichting. Ik geef een aantal tips om een romantische sfeer te creëren.

Beddengoed

Ons allegaartje in de kast heeft ervoor gezorgd dat mijn partner en ik ondertussen onder verschillende soorten beddengoed slapen. We hebben niet alleen een eigen matras, maar ook een eigen dekbed. Hij slaapt onder twee eenpersoonsdekbedden (in 1 hoes) en ik heb een tweepersoonsdekbed. Het is zelfs weleens voorgekomen dat hij onder een hoes van de kinderen sliep…omdat die van hem net daarvoor was onder gespuugd. Niet echt romantisch te noemen dus….mijn tip; mooi (en zacht) beddengoed, wat bij elkaar matcht en lekker ruikt, zorgt voor een betere sfeer….wat de romantiek (hopelijk) ten goede zal komen. En het ziet er gewoon een stuk strakker uit als het allemaal een beetje bij elkaar past.

Gordijnen

Gordijnen maken een slaapkamer een stuk warmer en knusser. Kies geen hele felle kleur, maar ga voor pasteltinten….knalgeel is nou eenmaal niet zo romantisch. Een glasgordijn is een transparant gordijn met een een gladde afwerking. Perfect om de grootste inkijk tegen te houden, maar de kamer wel lekker licht te houden! Dit soort gordijn staat ook wel bekend als vitrage of voile gordijn. Het zijn typische sfeermakers die vaak worden gecombineerd met overgordijnen, die ‘s avonds de gewenste privacy geven…niet onbelangrijk tijdens een romantische avond. Ook kun je natuurlijk kiezen voor horizontale lamellen in combinatie met een dik gordijn (ik ben zelf dol op een donkere slaapkamer, dus ik zou altijd kiezen voor verduisterende gordijnen.

Sfeerverlichting

De plafondlamp in onze slaapkamer geeft zo ontzettend veel licht, dat een tl-buis er bijna jaloers op zou worden. We hebben deze dan ook eigenlijk nooit aan. We hebben daarentegen wel een schemerlamp staan, die ervoor zorgt dat er voldoende licht is in de slaapkamer, maar niet teveel.

Eigenlijk is het in het gehele huis belangrijk om voor de juiste verlichting te kiezen. De raamdecoratie in de badkamer hebben we bijvoorbeeld aangepast aan het grote raam dat we daar hebben. Er is daar weinig verlichting nodig, dus zit er een kleine plafonnière in met een spaarlamp. Het is ook niet echt een optie om vroeg in de ochtend te gaan douchen met zo’n bouwlamp op je gezicht. In de keuken hebben we wel weer een fellere lamp…handig tijdens het maken van het ontbijt. In de woonkamer hebben we gekozen voor verschillende sta-lampen, welke een fijne en warme sfeer geven.

Geur

Een muffe slaapkamer zorgt voor weinig tot geen romantiek. Lucht de boel overdag door (en slaap met je ramen open). Zet een lekkere huisparfum neer en verschoon je beddengoed regelmatig (minimaal 1x per week). Kies wel voor een subtiele geur….dus liever geen sterke wierook of geurkaarsen. Ik ben overigens sowieso geen voorstander van kaarsen….mij te gevaarlijk. Je kunt wel een vers bosje bloemen neerzetten (laat deze niet te lang staan, dode bloemen gaan stinken…en het water ook).

Opgeruimd staat netjes

Ruim de boel eens grondig op en stof alles met regelmaat af. Een rommelige kamer zal nooit het gewenste romantische effect geven. Het is toch ook niet echt gezellig als je je tussen het wasgoed en de dozen begeeft. Zorg dat de slaapkamer een opgeruimde en fijne plek is, waar jullie eventjes samen van en met elkaar kunnen genieten.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.