Een moestuin is de perfecte manier om kinderen te leren over waar bepaald voedsel vandaan komt. Daarnaast leren ze omgaan met de natuur en natuurlijk is samen met papa en/of mama tuinieren natuurlijk harstikke leuk! Het kind geniet meer van zijn of haar groenten als ze uit de eigen moestuin komen. Dan wordt er dus waarschijnlijk ook beter gegeten! Maar hoe begin je eigenlijk een moestuin?

Het aanleggen van een moestuin is helemaal niet moeilijk. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit het beste kunt aanpakken:

  1. Een moestuin begin je met het kiezen van de juiste plek. De ideale moestuin heeft ongeveer de halve dag zon en ligt op een beschutte plek.
  2. Maak voordat je begint de grond vlak en spit de aarde van de moestuin goed om. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid.
  3. Als je dat gedaan hebt, bedek je de bovenste 10 centimeter van de moestuin met Intratuin biologische moestuingrond.
  4. Maak eerst een stappenplan van welke groenten je waar wilt zaaien of planten.
  5. Zorg voor regelmatig onderhoud. Verwijder onkruid, geef moestuinmest en gebruik de juiste biologische beschermingsmiddelen voor het beste resultaat. Bekijk meer tips voor het onderhouden van je moestuin.

Wanneer begin je met een moestuin?
Begin je moestuin na de vorstperiode, dus in het voorjaar. Het maakt voor het eindresultaat niet uit of je kiest voor zaden of jonge plantjes in je moestuin. Er is slechts één verschil; met jonge plantjes heb je eerder resultaat, de exacte aanplantmaanden zijn te vinden op de etiketten van de plantjes. Zaden hebben logischerwijze iets langer de tijd nodig om te groeien. Wil je al wat vroeger beginnen? Dan kun je ook onder glas zaaien, daarvoor kun je bijvoorbeeld een kweekkas gebruiken.

Binnen voorzaaien
De meeste zaden kun je in de lente direct in de volle grond zaaien. Wil je de natuur een stapje voor zijn, dan kun je al vanaf februari binnen voorzaaien in een zaaibakje. Je kunt de plantjes dan rond april naar buiten verplaatsen. Mediterrane groenten als paprika’s en tomaten móeten zelfs binnen voorgezaaid worden. Voor deze soorten kun je buiten ook een speciale tomatenkas gebruiken, zodat ze goed zijn beschermd tegen regen en wind.

Wat heb je nodig om een moestuin te beginnen?
*Kleding die vies mag worden. In de nieuwste outfit moestuinieren is nou eenmaal niet zo’n heel erg goed idee! Kies bijvoorbeeld voor een stoere tuinbroek van de Engelbert Strauss kinderlijn. Zo weet je zeker dat je kind zich helemaal kan overgeven tijdens het knoeien en kliederen met aarde.
*Stuk grond in de tuin, gelegen op een beschutte plek met halve dag zon
*Biologische moestuingrond
*Groente-, fruit- en kruidenzaden of -plantjes
*Tuingereedschap: Een spade om de aarde mee om te spitten, Een hak of schoffel voor het verwijderen van het onkruid, Een gieter of tuinslang voor het bewateren van je moestuin, Een plantenschepje om de zaden of plantjes te kunnen planten
*Moestuinmest en biologische beschermingsmiddelen

Deel je moestuin goed in!
Voor een optimaal resultaat kun je je moestuin het beste indelen in minimaal vier vlakken. Plant per vlak de soorten uit één gewasgroep bij elkaar. Zorg voor aparte vakken met peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten vruchtgroenten, of wortels & knollen. Elke groep gebruikt zijn eigen voedingsstoffen. Door de vlakverdeling en wisselteelt, zorg je ervoor dat je de grond niet uitput. Schuif de verschillende planten elk jaar een plaatsje op, waardoor de grond gezond blijft. Het is handig om een plattegrond van je moestuin te tekenen en zet daar op welke groenten en kruiden in welk vak zijn geplant. Daar kun je dan rekening mee houden tijdens het verzorgen en oogsten. Een extra tip: bewaar de plattegrond voor volgend jaar, als geheugensteuntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.