Kamer- en tuinplanten worden veelal verkocht in zwarte plastic bakjes en dit staat niet bepaald mooi in je tuin of binnen je interieur. Het aanbod van bloempotten is zeer groot, wat het soms best lastig kan maken. Hieronder staan drie essentiële tips, zodat jij binnen een mum van tijd dé bloempot hebt gevonden.

1. Het formaat

Het belangrijkste bij het uitkiezen van een bloempot, is het kiezen van het juiste formaat. De vuistregel is dat een plant een pot nodig heeft, die anderhalf keer zo groot is als het bakje waarin je de plant kocht. Maar als je een nog grotere pot wilt gebruiken, dan mag dat natuurlijk ook. Een klein plantje in een grote pot kan een leuk effect opleveren. Een kleinere pot wordt afgeraden, aangezien de plant genoeg ruimte moet hebben om te groeien.

2. Het materiaal

Potten zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Veel voorkomend zijn kunststof, zink, aardewerk, maar je kan ook een bloempot van hout, steen of glasvezel kopen. Het soort materiaal bepaald de uitstraling van de bloempot (daarover meer onder het kopje ‘styling’), maar heeft ook nog een andere functie. Sommige materialen kunnen beter tegen vorst, zijn milieuvriendelijker of breken minder snel. Bijna alle materialen zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Kunststofpotten zijn bijvoorbeeld onbreekbaar, bestand tegen vorst en waterbestendig. Aan de andere kant kunnen ze door het lichte gewicht bij wind wel wegwaaien, maar dat is makkelijk op te lossen door de bloempot te verzwaren met stenen of grind. Potten van zink hebben een goede weerstand tegen water en gaan roestvorming tegen. Materialen zoals keramiek of beton zijn echter niet zo geschikt voor buiten, want ze kunnen barsten als het vriest.

3. Styling

De styling speelt ook een belangrijke rol bij het uitkiezen van de juiste bloempot. Afhankelijk van je huidige interieur of exterieur zal de ene bloempot beter passen dan de andere. Als eerste moet je de belangrijkste kleuren van de omgeving van je interieur bepalen. Bijvoorbeeld bij een wit interieur zal een velgekleurde pot er enorm uitspringen. Als je dit niet wilt, zoek dan een kleur die een paar tinten lichter of donkerder is. Ten tweede kan je ook kijken naar de kleur van je plant. Een plant met rode bloemen zal zeer mooi staan in een rode pot. Ook kan je een groene kamerplant in een lichtgroene pot plaatsen. De truc is om kleuren van de plant met de pot te matchen! De laatste styling tip is om potten met dezelfde tinten bij elkaar te zetten. Zet bijvoorbeeld de licht- en donkerblauwe potten in een groepje. Vooral als je veel planten hebt, oogt een kamer of tuin hierdoor een stuk harmonieuzer.

Deze drie tips kun je als basishandleiding gebruiken als je op zoek bent naar dé bloempot. Maar wees niet bang om out of the box te denken. Mix & match en wie weet heb je zo jouw perfecte combinatie gevonden!

Uitgelichte afbeelding: Young businesswoman sprays plants in flowerpots from Shutterstock/Dragana Gordic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.