In regio Noord is de zomervakantie inmiddels begonnen en ook onze school, in het Gooi, gaat met deze regio mee. We gaan dit jaar niet op vakantie, dus we zullen ons in en om het huis moeten vermaken (naast de dagjes uit die we gepland hebben staan). Genieten van de vakantie in eigen tuin (of op je balkon) klinkt misschien niet direct heel erg aantrekkelijk, hoewel heel veel mensen dit toch ieder jaar weer doen. Je kunt namelijk met gemak een vakantie-sfeertje creëren. Daarnaast hebben we ook steeds vaker hele warme dagen in ons (normaal zo frisse) kikkerlandje, dus met een goede zonnebrandcrème en voldoende schaduw, komen we de hitte wel door.

Tuin summerproof maken

Om extra te kunnen genieten van de vakantie in eigen tuin, is het verstandig om vooraf goed na te denken wat je eventueel nog moet verschuiven, aanschaffen etc.  Voldoet de tuinset nog? Zijn de ligstoelen nog heel? Is het een idee om misschien ‘het zitje’ op een andere plek in de tuin te zetten? Wil je wellicht toch die hangmat aanschaffen die je vorig jaar al op het oog had?. Allemaal zaken waar je van tevoren eventjes goed over na kunt denken. Daarnaast moet het budget er ook wel zijn om nieuwe dingen aan te schaffen.

Een vuurtafel zorgt voor sfeer en warmte

Ook een hele fijne en gezellige optie (ook in de winter nog te gebruiken natuurlijk) is een vuurtafel. Naast dat het een sfeervolle eyecatcher is, zorgt hij er ook voor dat je tijdens een kille avond toch nog buiten kunt zitten. Bovendien is een vuurtafel ook uitermate geschikt om met de kinderen heerlijke marshmallows te roosteren. Niet alleen de volwassenen maar ook de kinderen genieten er dus van.

Organiseer een picknick

Organiseer ook eens een picknick met het hele gezin. Wat is er fijner dan gewoon de koelkast en kraan in de buurt te hebben (en de wc, ook niet geheel onbelangrijk).  Maak allerlei lekkere kleine hapjes, salades, broodjes etc. en maak het buiten gezellig. Je kunt op een kleedje gaan zitten, of kiezen voor een permanente oplossing, zodat je vaker in de tuin kunt eten. Een optie is bijvoorbeeld om een picknicktafel van Kees Smit aan te schaffen. Je kunt er met het hele gezin aan zitten en ondertussen gezamenlijk genieten van een lekkere maaltijd. Ook leuk; je kunt er ook met gemak aan knutselen of een spelletje doen. En als jij nog eventjes aan het naborrelen bent met je partner (of vrienden) dan kunnen de kinderen nog een heleboel leuke activiteiten doen rondom jullie heen.

Lekker buiten kokkerellen

We gaan nog even verder op culinair gebied. Bij heerlijke zomerse temperaturen ben je vaak hele dagen buiten. Een mooie gelegenheid om zelf lekker buiten te gaan kokkerellen. Denk bijvoorbeeld aan barbecueën of op een bakplaat lekker stukjes vlees bakken. Het buiten met elkaar eten geeft een echt vakantiegevoel. De voorbereidingen kun je natuurlijk samen met de kinderen doen (boodschappen, hapjes maken etc.).

Zorg voor genoeg vermaak en speelplezier

Voor kinderen moet er uiteraard voldoende vermaak en speelplezier zijn. Maar ook volwassenen willen natuurlijk tussen het relaxen door ook wel even wat leuke activiteiten doen. Zorg daarom voor wat buiten speelgoed en spelmogelijkheden. Voor kinderen haal je bijvoorbeeld een opblaaszwembad met wat leuk waterspeelgoed (Is het net niet warm genoeg om in het opblaaszwembad te zwemmen, dan kun je er altijd nog een ballenbad van maken). Voor volwassenen kun je bijvoorbeeld badmintonrackets aanschaffen, een jeu de boules set of bijvoorbeeld het spel Kubb.

Bloemen en groene planten

Het oog wil ook wat en dit houdt in dat je dus de hele dag tegen je eigen planten en bloemen aankijkt. Heb je nog niet zoveel groen of bloeiende planten of bloemen in je tuin staan, dan komt het misschien een beetje ongezellig over. Fleur de boel eens op en breng er wat meer groen en kleur in. Dit geeft direct een hele andere sfeer aan je tuin. Wel goed water blijven geven natuurlijk..anders wordt alles dor en ziet het er nog niet mooi uit.

Denk ook aan de verlichting

Tijdens lange zomeravonden geniet je nog meer van het buitenleven, als je door de gehele tuin wat verlichting aanbrengt, Denk bijvoorbeeld aan lampjes die werken op zonne-energie. Je hebt ze zelf die je van kleur kunt veranderen…Op deze manier maak je van je eigen tuin een fijne vakantieplek. Lekker genieten en tot rust komen dus!

Beeld: Kees Smit 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.