In het themanummer ‘Bos’ van educatief kindertijdschrift Samsam, welke verschijnt in de Week van Burgerschap, staan de thema’s leefbaarheid, duurzaamheid en onze omgang met de natuur centraal.

Kinderen houden van het bos

De redactie van Samsam ging in gesprek met een aantal kinderen over hun persoonlijke relatie met het bos. En wat blijkt? Ze houden van het bos. Wandelen, hun hoofd leeg maken en natuurlijk ravotten. Ze realiseren zich dat het bos een belangrijkste thuishaven voor veel diersoorten is. En ‘als er geen bossen meer zijn dan is er geen zuurstof meer’ lijkt een wijdverbreid idee. Maar kinderen zijn ook vrij pragmatisch en realiseren zich dat ze veel hout in huis hebben, zoals speelgoed, meubels en andere gebruiksartikelen. Daar moeten natuurlijk wel bomen voor gekapt worden. Dat vinden ze prima, zolang er nog maar natuur over blijft.

In Samsam lezen kinderen onder andere over Marysia (12), Hévila (13) en Sterre (8). Marysia woont in het Bialowieza oerbos in Polen tussen de bizons, edelherten en wolven. Sinds kort wordt hier weer gekapt, ondanks een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De discussie over deze boskap drijft families en dorpsgenoten uit elkaar, weet Marysia. En hoe vindt Hévila uit het Amazonegebied het dat er in haar omgeving zoveel bomen moeten sneuvelen om soja te verbouwen voor de Europese markt? Sterre bezoekt het voedselbos van Wouter. Hier laat hij de natuur, de bomen en de struiken het werk doen, volgens sommige wetenschappers een van de meest duurzame manieren van landbouw. Boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vertellen over hun manieren van bosbeheer.

Door meer te weten te komen over bos en bosbeheer leren de Samsam-lezers over hoe we ons verhouden tot onze omgeving. Waarom is de relatie tussen landbouw en bosbehoud zo gespannen? Ze leren nadenken over wat ze daarin zelf belangrijk vinden. De bijbehorende lesopdrachten en filmpjes bieden de leerkrachten concrete handvatten om met deze thema’s aan de slag te gaan.

Over de Week van Burgerschap

De Week van Burgerschap (24 t/m 28 mei) is een initiatief van kindertijdschrift Samsam. Het magazine is al 45 jaar een autoriteit op het gebied van (wereld)burgerschap in het onderwijs. Speciaal voor de Week van Burgerschap is een lespakket ontwikkeld bij het thema Bos. 1200 basisscholen ontvangen het lespakket met daarin het magazine, het lesmateriaal en een speciaal burgerschapsspel.

Over Samsam

In Samsam staan verhalen van kinderen van over de hele wereld over hun ervaringen met een maatschappelijk vraagstuk of thema. De redactie schrijft artikelen en maakt filmpjes over deze kinderen, zodat leeftijdsgenoten in Nederland zich met hen kunnen identificeren. Bij deze verhalen en filmpjes maakt een onderwijsredactie burgerschapslessen voor groep 5 t/m 8. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen van het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.