Soms staan jonge kinderen al veel te vroeg naast je bed omdat ze niet weten wanneer het tijd is om op te staan. Een slaaptrainer leert je kleintje op een toegankelijke en leuke manier dat hij of zij langer in bed blijft liggen. Wij vertellen je hoe een slaaptrainer werkt en waar je op moet letten bij het gebruik van een kinderwekker.

Langer leren slapen

Het kan erg vermoeiend zijn als jouw peuter of kleuter elke ochtend om 6 uur of nog eerder wakker is. Je kunt een kind in veel gevallen leren om wat langer te slapen. Peuters en kleuters hebben een heel ander besef van tijd en ze hebben nog geen tijdsbesef zoals wij dat kennen. Als het donker is buiten, is het nacht. De ochtend gaat van start zodra het licht wordt. In de zomer- en wintermaanden is dit natuurlijk niet het geval. De overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom kan ook verwarrend zijn. Een klein kind kan ook nog niet klokkijken. Hoe kun je hem of haar dan duidelijk maken wanneer het een goede tijd is om uit bed te komen? Een slaaptrainer kan een praktisch hulpmiddel zijn om je kind te leren wanneer het bedtijd is en wanneer het tijd is om op te staan. Met de komst van een kind haal je ook een hoop (elektrische) apparaten in huis. Jaarlijks energie vergelijken is dan ook zeker verstandig, want zo zorg je ervoor dat de kosten niet te hard stijgen. 

Zo werkt een slaaptrainer

Een slaaptrainer, of kinderwekker, kan je peuter of kleuter helpen om wat langer te slapen. Deze speciale wekkers of nachtlampjes laten je kleintje op een duidelijke en leuke manier zien wanneer het tijd is om wakker te worden en wanneer ze moeten slapen. Jij stelt de slaaptrainer in op een tijdstip dat voor 

jou acceptabel is. Vertel je dochter of zoontje om tot de aangegeven tijd te blijven liggen of in bed te spelen. Met een leuk kinderboek vermaakt je kindje zich waarschijnlijk wel even in bed. Je kind mag jullie pas roepen of naar jullie toe als de slaaptrainer aangeeft dat het tijd is om op te staan. Vervolgens kun je de slaaptrainer steeds wat later instellen. Hierdoor went je kind aan een steeds later moment van opstaan.

Wees consequent

De belangrijkste tip die we je kunnen geven met betrekking tot het gebruik van de slaaptrainer: wees consequent en geef niet te snel op. Gebruik de slaaptrainer dagelijks en wijs je kind op de wekker als hij of zij wakker is voordat de slaapwekker afgaat. Als het je kind maar niet lukt om in bed te blijven tot de ingestelde tijd, kun je de wekker wat korter instellen. Misschien lukt het je kind dan wel, dat geeft vertrouwen. Gaat het juist goed? Stel de wekker steeds 5 tot 10 minuten later in om de paar dagen.

Afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.