Kinderen zijn een geschenk, ook al wil je ze van tijd tot tijd wel achter het behang plakken. Maar wil je je huwelijk of relatie gezond houden, dan is het belangrijk om ook tijd in alleen jou en je partner te investeren. Dat betekent dat je wel eens met z’n tweeën op pad wilt en dus is het een goed idee om je kinderen te laten logeren. Een kind zal ook later wel op kamp gaan met school of door opa en oma uitgenodigd worden voor een paar daagjes weg. Heel gezellig! Maar niet als je kind heimwee heeft. De kans is groot dat je na een klein uurtje of, nog erger, midden in de nacht gebeld wordt dat je kind hysterisch is en naar huis wilt. Gefeliciteerd, je bent ouders van een kind met heimwee! Hoe ga je daar mee om zodat het voor zowel kind als ouders een fijne situatie oplevert?

 

Is heimwee erg?

 

Bij alles geldt dat wanneer het met mate is en je leven niet beheerst, dat het dan niet erg is. Een lichte vorm van heimwee is niet erg. Sterker nog, het geeft aan dat je kind gewoon net zo graag thuis is. Heimwee is niets meer dan een verlangen naar huis, naar het eigen gezin. Maar aan de andere zijde laat een veilige hechting ook aan een kind zien dat het best even bij je vandaan kan zijn omdat het weet dat je altijd terugkomt. Dus nogmaals, als het bij een beetje heimwee blijft, is daar helemaal niets mis mee. Maar loopt het de spuigaten uit, dan is het tijd om er iets mee te doen.

 

Heimwee voorkomen

 

Bij heimwee denken veel mensen aan kinderen, maar ook veel volwassenen hebben erg veel last hiervan. Heimwee is enigszins te controleren. Gaat je kind logeren, laat het dan wat vertrouwde spullen meenemen. Die hoeven niet perse in bed te liggen, als ze maar in de buurt liggen, bijvoorbeeld in een kinderbed met lade. Laat een kind ook eerst logeren bij iemand die hij of zij volledig vertrouwt en niet alleen op een kamer, maar bijvoorbeeld op een kinderbed met logeerbed. Verwacht ook niet direct wonderen, je kind heeft tijd nodig om te wennen. Maak het vooral ook niet te beladen, want je kind zal daardoor denken dat jij er ook spanning door krijgt. Dit geldt overigens ook voor de mensen waar je kind logeert. Spreek niet over het slapen totdat het tijd is. Die druk alleen al kan teveel worden, ook als je niet het gevoel hebt er druk op te leggen. Zorg juist voor afleiding. Doe leuke dingen en leg niet de nadruk op het aspect van logeren. Logeren is de bijzaak, een leuke tijd is de hoofdzaak. En geef het de tijd. Hoe vaker je kind ergens gaat logeren, hoe sneller het gewoon wordt. Overigens is het dan natuurlijk niet de bedoeling dat je ieder weekend een reden hebt om je kind ergens te laten logeren, dat werkt alleen averechts.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.