Het kan soms best een opgave zijn om op zoek te gaan naar een goed kinderdagverblijf voor jouw kindje. Het spreekt namelijk voor zich dat alleen het allerbeste goed genoeg is. Niet alleen een leuke sfeer is belangrijk, maar zeker ook de kwaliteit en de normen en waarden die worden nagestreefd. We geven je alvast enkele tips mee die je helpen bij het maken van jouw keuze.

Het Landelijk Register Kinderopvang

Een kinderdagverblijf mag niet zomaar geopend worden. Er zijn tal van richtlijnen en regelgevingen waar het aan moet voldoen. Men kijkt naar kwaliteit en veiligheid als het gaat om hoe de opvang wordt vormgegeven. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) is belast met de controle hierop en publiceert hun beoordelingen in het Landelijk Register Kinderopvang. Je kunt voordat je je kindje inschrijft dit register raadplegen. Zo weet je zeker of het kinderdagverblijf dat jij in gedachten hebt wel voldoet aan de voorwaarden.

Het pedagogisch plan

Kindjes moeten kunnen spelen en kind zijn, maar het is belangrijk dat dit binnen pedagogisch verantwoorde omstandigheden kan gebeuren. Vraag gerust naar het pedagogisch plan van het kinderdagverblijf om een beeld te krijgen over hoe men te werk gaat, welke samenstelling er is qua groepen en hoe het ritme van de dag eruit ziet. Ook moet er in dit plan een stukje opgenomen zijn over de normen en waarden die men nastreeft. De gemiddelde kinderopvangorganisatie heeft tegenwoordig dit alles inzichtelijk op hun website staan.

Communicatie

Als ouder is het belangrijk dat je op de hoogte bent en blijft van de ontwikkelingen die je kindje doormaakt.. Een goed kinderdagverblijf zal hier uitgebreid aandacht aan besteden en heel graag open communicatie willen houden met de ouders. Dit kan op verschillende manieren gebeuren; denk maar aan een heen-en-terug schriftje, een mondelinge overdracht aan het begin en einde van de dag en aan algemene informatie die bijvoorbeeld wordt gedeeld per mail. Tegenwoordig wordt er ook veel gewerkt met digitale apps, waarmee er berichten kunnen worden gestuurd en foto’s kunnen worden gedeeld.

Oudercommissie

Een oudercommissie zal aan de ene kant toezicht houden op de werking en het functioneren van het kinderdagverblijf en aan de andere kant als een tussenpersoon dienen, tussen de ouders en de opvang. Je kunt bij de commissie terecht met jouw vragen en bezorgdheden.

Maak een bewuste en geen haastige keuze

Als je jouw kindje wil inschrijven is het belangrijk dit niet ondoordacht en haastig te doen. Ga na of het kinderdagverblijf overeenkomt met wat jij voor ogen hebt en vraag om een rondleiding zodat je de sfeer kunt proeven. Stel een lijstje op met de vragen die je hebt, want anders ga je geheid de (voor jou) belangrijke dingen vergeten.

Beeld: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.