De zomer staat voor de deur en daar hebben we allemaal zo naar uitgekeken. Tijd om te genieten in de zon, voor lange dagen en zwoele zomeravonden in de tuin. Hoewel iedereen geniet van het zomerseizoen, is de zomervakantie ook erg lang: wat doe je met kinderen die zich na een tijdje gaan vervelen? Met deze tips hou je je kinderen lekker actief tijdens de hele zomervakantie. 

Tijdens het schooljaar is er een duidelijke regelmaat voor kinderen. Vijf dagen naar school, en tijdens het weekend naar de voetbal, de balletles of de jeugdbeweging. Tijdens de zomervakantie valt dat allemaal weg. Terecht natuurlijk, want je kinderen hebben rust nodig van hun drukke programma, maar helaas ligt de verveling soms op de loer. 

Vervelen is gezond

Een flinke portie verveling zo nu en dan kan best gezond zijn. Het ontwikkelt namelijk het creatief denken van je kind. Maar na een tijdje dient die verveling toch aangepakt te worden. Hoe je dat doet? Door je kind een duwtje te geven zonder het te dwingen. Geef je kind een aantal opties waar het alle kanten mee uit kan. 

Door je kind een aantal basisideeën of opties te geven, stimuleer je het creatief om te springen met de dingen die er beschikbaar zijn. Een goed voorbeeld daarvan zijn ballonnen. Geef je kind een pakje ballonnen en wat ideeën en voor je het weet, is je kind druk bezig met waterballonnen vullen, jongleerballetjes te maken of kunstwerkjes te knutselen. 

Stimuleer het creatief denken

Kinderen verschillen sterk. Terwijl het ene kind dolgraag in de struiken kampen bouwt, zit het andere liever aan een tafel te tekenen. En dat is prima. Het is belangrijk dat je je kind stimuleert eender waar zijn interesses liggen. Maar het kan geen kwaad om je kinderen een beetje bij te sturen om hun creativiteit uit te dagen. 

Stimuleer een speelvogel door een handje kleingeld of andere schatten te begraven in de tuin of in de zandbak. En daag een knutselend kind uit met nieuwe, andere of zelfs beperkte materialen. Geef het, in plaats van de dagdagelijkse kleurpotloden, eens een doos verf of vetkrijtjes. Vergeet na afloop niet om de kunstwerken met magneten aan de koelkast ‘tentoon te stellen’. 

Geen interesse is verloren

Kinderen denken vrijer dan volwassenen. Ze zijn namelijk nog bezig hun interesses te ontwikkelen. De wildebras die graag in de zandbak graaft, wordt misschien wel een archeoloog. De knutselaar wordt misschien wel een grafisch ontwerper. Zomervakanties zijn er om dat soort interesses na te jagen en aan te moedigen. Dat je kinderen lekker actief bezig zijn, is alleen maar een pluspunt, toch? 

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.