In vrijwel ieder huishouden met één of meerdere kinderen zie je hetzelfde beeld: er lijkt overal speelgoed te liggen. Op zichtbare plekken, maar ook in grote bakken ergens weggeschoven. Speelgoed waar niet meer naar omgekeken wordt ligt er te verstoffen. Zonde! Maar hoe zorg je ervoor dat je vooral speelgoed in huis haalt waar je kind wél lang in geïnteresseerd blijft?

Wat op tv is, is interessant

Kinderen zijn nog geen al te kritische consument. Zien zij op tv een stuk speelgoed enthousiast aangeprezen worden door blije kinderen, dan is hun conclusie snel getrokken: zij moeten dat ook hebben. Die kinderen kijken zo blij, dat moet wel leuk zijn! En dus hoor je als ouder bij ieder reclamespotje ‘Dat wil ik!” geroepen worden, want natuurlijk, in ieder reclamespotje voor speelgoed kijken de kinderen blij.

Kinderen zijn zelf dus nog niet in staat om speelgoed te kiezen waar zij echt lang plezier van zullen hebben. Logisch, ze zijn nog volop in ontwikkeling, hun interesses veranderen iedere dag, en ze zijn geneigd alles dat ze horen te geloven. Om te voorkomen dat je huis verandert in een opslagplaats voor speelgoed waar veel reclame voor is, zal je als ouder je kind een handje moeten helpen, en samen speelgoed uit moeten zoeken waar het lang plezier van kan hebben.

Kijk naar je kind

Dat betekent niet dat je je kind volledig buiten de beslissing moet laten. Zodra het kan praten, kun je best vragen wat hij of zij leuk speelgoed vindt. Vraag daarbij echter wel door, en laat je kind ook uitleggen waarom dat speelgoed zo leuk is. Soms komen daar hele goede antwoorden uit, die meer zeggen over de interesses en gedachtewereld van je kind. Dat betekent nog niet dat je het direct hoeft te kopen, maar wel dat je zijn of haar voorkeuren mee kan nemen in de beslissing.

Wil je kind bijvoorbeeld graag een bepaalde set poppen die op tv te zien was, om er schooltje mee te spelen? Dan hoef je niet per se die bewuste poppen te kopen. Je kunt ook kiezen voor wat duurzamer houten speelgoed, maar dan wel in de vorm van poppen of andere figuren waarmee schooltje gespeeld kan worden.

Is je kind meer een doener, en is het altijd in beweging? Dan heeft het waarschijnlijk vooral interesse in speelgoed dat enige actie brengt. Een Wobbel kan dan een leuk cadeau zijn. Je kind kan er allerlei ‘trucjes’ mee doen, die ongemerkt ook nog eens goed zijn voor de balans. Leuk is dat de Wobbel een stuk speelgoed is waar het kind zelf een invulling aan kan geven. De ene keer wordt erop geklommen, de andere keer fungeert het als brug voor een autobaan of als bedje voor een pop. Juist door deze vrije invulling blijft speelgoed als dit lang interessant, het kind kan er steeds weer een op nieuwe manier mee spelen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.