vakantieVolwassenen zoeken tijdens hun vakantie vooral ontspanning, gezelligheid en afleiding van de beslommeringen op het werk. Ze willen hoofd leeg maken en simpelweg genieten. Het vakantie-onderzoek van TradeYourTrip laat zien dat hun droomvakantie bestaat uit relaxen’ (44%), ‘zon’ (39%) en ‘lekker eten’ (36%). Voor kinderen en jongeren hebben vakanties een veel intenser belang, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Hun sociale ontwikkeling is in het geding.

Jongeren maken hun hoofd niet leeg, maar vullen het juist op vakantie. Met nieuwe sociale ervaringen en vormende herinneringen. Ze beleven een vakantie heel intens en kunnen er weer thuis zelfs heimwee naar hebben. 79% van de gezinnen keert dan ook 1 of meer keer terug naar de vakantiebestemming. In bijna de helft van de gevallen (46%) komt die beslissing vanuit de kinderen. Dat is veel als je bedenkt dat in totaal maar 47% van de gezinnen de kinderen laat meebepalen over de volgende reisbestemming.

Nieuwe vriendschappen smeden

Maar liefst vier 4 op de 5 kinderen geeft in de enquête van TradeYourTrip aan dat ze nieuwe vrienden en vriendinnen maken tijdens de vakantie. 65%(!) van deze kinderen houdt daar na de vakantie nog contact mee via social media zoals WhatsApp (76%) en Facebook (62%). Het is duidelijk dat het smeden van nieuwe vriendschappen een waardevol onderdeel van de vakantie voor ze is. Vakanties zijn natuurlijk ook bij uitstek momenten dat kinderen de gelegenheid hebben deze belangrijke sociale vaardigheid te oefenen. Al even interessant is het onderzoeksresultaat dat 71% van de kinderen na de vakantie het gevoel heeft een een hechtere band te hebben gekregen met de ouders.
Ook voor het ontwikkelen van de relaties binnen het gezin is een vakantie dus essentieel voor kinderen.

Vormende herinneringen

Vroeger maakte alleen vader of moeder op vakantie de foto’s. Tegenwoordig is maar liefst 91% van de kinderen ook zelf actief met fotograferen en video’s maken op reis, zo blijkt uit het onderzoek van TradeYourTrip. De opnames worden vooral gemaakt met smartphones (96% van de kinderen heeft er een bij zich!) en voortdurend gedeeld via social media (72%). Foto’s en video’s van de vakantie worden thuis nog regelmatig teruggekeken. De meeste kinderen zeggen meteen weer blij te worden door de opgeroepen herinneringen. Als tastbaar aandenken zijn ook souvenirs zijn nog onverminderd populair. Ongeveer 69% van de reizigers koopt souvenirs tijdens de vakantie. Kinderen doen dat vaker voor zichzelf (83%) dan ouders (62%), wat erop duidt dat ze de herinnering aan de vakantie willen koesteren. Opvallend is dat veel meisjes daarnaast souvenirs meenemen voor vrienden (48%). Er is kennelijk een sterke behoefte aan het delen van de vakantie-belevenissen, wat ook mocht blijken uit het feit dat dit zo massaal gebeurt via social media.

Conclusie

De conclusie van het TradeYourTrip vakantieonderzoek mag zijn dat kinderen vakanties heel intens beleven als een social event, zowel met het eigen gezin als met andere kinderen waarmee ze vriendschap sluiten. En daarnaast ook met de vrienden thuis, waarmee ze hun belevenissen delen. Het is dan ook in het belang van het kind dat ouders zich goed realiseren hoe waardevol vakanties op sociaal-psychologisch vlak zijn voor hun kroost. Wellicht kan het onderzoek van TradeYourTrip bijdragen aan dat inzicht. Wij zouden het daarom zeer op prijs stellen als u er aandacht aan wilt besteden in uw medium.

Het Vakantieonderzoek van TradeYourTrip is uitgevoerd tussen juli en augustus 2016 door MSI via een online vragenlijst naar 850 respondenten in Nederland (649 ouders met kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar en 201 kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.