Ze zijn zo ontzettend leuk, maar kunnen ook een stel lastpakken zijn. We hebben het hier over peuters. Het is de leeftijdsfase waarop ze ontdekken dat ze een eigen identiteit hebben. Wilde je met je baby wel eens heel even geen geluid horen, is het bij een peuter wel heel verdacht als het stil is. Is je peuter stil, dan is het tijd om heel snel te gaan kijken wat hij of zij aan het uitspoken is.

De 10 boevenstreken van peuters

Een korte opsomming van al die erge, gevaarlijke en soms stiekem toch wel grappige streken die je peuter je kan leveren zonder dat je het direct door hebt. Een stille peuter? Laat alles vallen en ga snel kijken!

  • Sudocrem op de televisie smeren
  • De allesreiniger proeven
  • Stiekem samen met de poes brokjes eten
  • De snoepkast leeg eten
  • Naar buiten vluchten
  • Het pak billendoekjes leegtrekken
  • Op de muren tekenen
  • Met een schaar broer/zus van een nieuw kapsel voorzien
  • Niet uit de hoogslaper willen, lekker hoog waar niemand kan komen
  • Het LEGO kunstwerk van broer/zus met de grond gelijk maken

Een veilige omgeving creëren

Als peutermoeder (of vader) moet je eigenlijk een 360 graden visie hebben. Helaas hebben we dat niet en dus doe je je best om alles zoveel mogelijk in de gaten te houden. En hoe goed je je best ook doet, je peuter kan zomaar even aan je aandacht ontsnappen, ook in huis. Als je zorgt dat alles in huis zo veilig mogelijk is, kan er niet zo vreselijk veel ernstigs gebeuren. Oké, je pre-puberende zoon kan het gesloopte bouwwerk wel als onoverwinnelijk drama beschouwen, maar goed. Zorg er dan ook voor dat het punt over het slokje allesreiniger nooit, maar dan ook nooit kan gebeuren.

Zet gevaarlijke stoffen, inclusief de Sudocrem, op een plaats waar je kind niet bij kan, desnoods achter slot en grendel. Ook bij het nieuwe, maar ongewenste, punk kapsel van broer of zus is voorkomen beter dan genezen.

Scharen, messen en andere gevaarlijke gereedschappen berg je op. Het zijn allemaal vrij voor de hand liggende oplossingen, maar soms denk je net niet ver genoeg door.

Wat te doen als je kind iets in stilte heeft uitgespookt

Heeft je peuter in alle stilte iets ondeugends gedaan? Denk dan even na over hoe ernstig het is. Je peuter moet weten dat wat hij of zij heeft gedaan, niet mag. Je kindje zal echt niet direct alle regels braaf opvolgen, maar jij bent er om te helpen. Blijf vooral rustig, hoe erg het ook is wat hij of zij heeft gedaan.

Ga op je hurken zitten en benoem dat wat er gebeurd is, absoluut niet mag. Biedt je kind alternatieven, dingen die wel mogen en net zo leuk zijn. Zeg nooit dat je het kind vervelend vindt, maar benoem dat je de specifieke gedraging vervelend vindt.

Is je kind boos en wordt het niet rustig, zet hem dan neer op een plaats waar het zich niet kan bezeren en laat hem daar rustig tot zichzelf komen. Een peuterbed met zachte kussens en een rustige prikkelarme kinderkamer doet soms ook wonderen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.