Een spreekbeurt houden.. ik vond het vroeger verschrikkelijk. Eigenlijk hoef ik nog steeds niet zo nodig voor een grote groep mensen te staan, om een verhaal te vertellen. Vorig jaar moest Dante een spreekbeurt houden over maki’s. Hij vond het super spannend, maar deed het echt fantastisch. Dit jaar moet hij uiteraard weer..en nu mag er echt niet meer gespiekt worden. Het onderwerp weet hij nog niet, maar daar is hij hard over aan het nadenken. Ik ging online op zoek naar informatie voor spreekbeurten, wellicht hebben jullie kids er iets aan!

#1 Spreekbeurt over chocolade
Al eerder heb ik een blog geschreven over de chocolade spreekbeurt van Chocolatemakers. Het handboek is speciaal voor de klassen van de bovenbouw in het basisonderwijs ontwikkeld en gaat over het maken van chocoladerepen. Het handboek gaat niet over een doorsnee chocoladereep, maar over de eigen gemaakte repen van Chocolatemakers. In hun fabriek in Amsterdam Noord worden unieke chocoladerepen gemaakt, waarbij Chocolatemakers van boon tot reep alles zelf doet. In het spreekbeurt handboek komt alles aan de orde; de inkoop van de cacaoboon bij de boer, transport naar Nederland, het verwerken van de boon en het inpakken van de reep.

#2 Spreekbeurt over treinen
De Nederlandse Spoorwegen biedt een spreekbeurtpakket over treinen aan voor kinderen uit groep 3 t/m 5. Ze vertellen je welke treinen er bestaan en hoe het werkt als je wilt reizen met de trein. Maar ook wat je op het station kunt doen. En misschien wil je later wel werken op het station of in de trein. Over al deze onderwerpen hebben ze iets opgeschreven, zodat je straks heel veel weet over reizen met de trein en dit dus aan je klasgenootjes kunt vertellen.

#3 Spreekbeurt over dolfijnen
Mijn allereerste werkstuk maakte ik over dolfijnen. Weet je wat zo grappig is; ik heb hem ook gewoon nog steeds. Inclusief handgeschreven teksten en scheef geknipte (en geplakte) plaatjes. Dolfinarium heeft een spreekbeurtpakket over dolfijnen beschikbaar. De dolfijn is een intelligent en interessant dier waarover je een hoop kunt vertellen en laten zien.

#4 Spreekbeurt over pesten
Helaas, het komt nog steeds voor; pesten. Een erg belangrijk om te blijven bespreken dus. Veel scholen houden zich aan een anti-pest protocol en dat is een hele verbetering. Toch komt het helaas nog (te vaak) voor dat pesten niet opgemerkt wordt. Daarom vind ik het belangrijk dat er zo nu en dan een spreekbeurt over pesten gehouden wordt. Gewoon eventjes weer een eyeopener!

#5 Spreekbeurt over knikkeren
Knikkeren is tijdloos en komt dus ieder jaar weer terug. Vorig jaar begonnen ze er in de winter mee.. maar meestal is dit een rage als het mooi weer is. Er is een hele hoop te vertellen als je een spreekbeurt over knikkeren houdt. Bijvoorbeeld over wat nou echt de spelregels zijn en over hoe je een knikker nou precies maakt.

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.