Creativiteit is voor kinderen natuurlijk erg belangrijk. Een jong kind denkt nog heel anders dan een volwassen persoon en kan dus op creatief vlak ook hele interessante dingen doen en maken. Het is daarom belangrijk om met jonge leerlingen regelmatig creatieve activiteiten te ondernemen. Nu heb je waarschijnlijk al regelmatig leuke knutselmiddagen en laat je ze vaak lekker tekenen en andere dingen doen, maar soms is het leuk om het net even een stapje verder te nemen.

Workshops

Workshops zijn een erg goede manier om (jonge) kinderen iets nieuws en leuks te laten doen. Er zijn dan ook talloze workshops te bedenken en online te vinden die je met leerlingen kunt doen. Van het bouwen van robots tot het spuiten van graffiti en van het maken van een schilderij tot het opvoeren van een toneelstuk. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kunt er wel een workshop in vinden. Kijk dus eens naar de mogelijkheden! Het is de ideale manier om kinderen in aanraking te laten komen met dingen die ze anders wellicht niet hadden kunnen doen, en wie weet vindt een van de leerlingen wel zijn of haar nieuwe passie.

Bedenk leuke middagen

Het geven van een workshop kost natuurlijk wel het een en ander als het gaat om tijd en geld. Zelf kun je ook leuke schoolactiviteiten bedenken en doen met je leerlingen. Dit kan dan vrijwel gratis zijn en toch kun je zo ervoor zorgen dat de kinderen iets doen wat ze nog niet eerder gedaan hadden, en toch zo hun creatieve brein de loop laten gaan. Je kunt dingen doen met sport, een soort sportdag bijvoorbeeld. Ook kun je juist iets met theater gaan doen en online kijken naar interessante oefeningen en spellen die je dwingen om creatief om te gaan met theater. Ga eens op zoek en kijk wat je ervan kunt maken.

Vraag inbreng van jouw leerlingen

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Vind je het lastig om een bepaald iets te bedenken om jouw kinderen te laten doen? Vraag dan gewoon aan de leerlingen wat iets is wat zij wel eens zouden willen doen op school. Misschien willen ze wel graffiti op school doen, willen ze een les in dansen of vinden ze het leuk om lekker met hun handen bezig te gaan. Of doe je iets lekker moderns en laat je ze iets doen met robots of augmented reality? Wat het ook is, de leerlingen weten wellicht beter wat zij leuk vinden dan jij.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.