Ben je van plan om je tuin zo in te richten dat er kinderen of kleinkinderen in kunnen spelen, dan zijn er een paar zaken die je zeker in acht moet nemen. Het is namelijk van belang dat de veiligheid van de kinderen gewaarborgd is. Denk aan zaken als welke meubels je in je tuin zet, het plaatsen van een schaduwdoek tegen de felle zon, of voor welke planten je kiest. We vertellen je meer in dit artikel.

Giftige planten vermijden

Er zijn helaas planten die behoorlijk giftig zijn en dus minder geschikt voor in een kindvriendelijke tuin. Planten die je liever niet plaatst zijn: Goudenregen, Monnikskap, Doornappel, Oleander, Nicotiana, Lelietje-van-dalen, Herfsttijloos, Taxus en het Peperboompje. En zo zijn er nog wel meer planten die giftig en dus gevaarlijk zijn (ook vaak voor huisdieren). Indien je van plan ben om planten in je tuin te zetten is het dus goed om jezelf op de juiste manier te informeren.

Geen glazen meubels

Kinderen zijn heel erg energiek en tijdens het spelen kan het er soms heftig aan toe gaan. Er vliegt dan ook nog wel eens een bal door de tuin en dan zijn meubels als een glazen tafel misschien wat minder geschikt. Gelukkig zijn er nog meer opties en kun je ook kiezen voor meubels welke gemaakt zijn van ander materiaal, bijvoorbeeld van hout. Houd je van terracotta potten, dan kun je deze het beste op een veilige plek zetten waar de kinderen niet zo snel komen. Op de plaatsen waar ze spelen kies je dan voor plastic planten potten, welke tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar zijn.

Zandbak kindvriendelijk maken

Zandbakken zijn heel erg populair onder kinderen. Een houten zandbak dien je voor gebruik wel grondig te schuren, zodat deze geen splinters meer bevat. Splinters kunnen vast komen te zitten in de handen of voeten van kinderen en dit is alles behalve prettig. Een plastic zandbak (zoals de bekende schildpad of schelp) kan door de zon erg warm worden, dus daarom is het verstandig om deze in de schaduw te plaatsen. Misschien heb je weinig schaduwplekjes in tuin en moet je daarom op zoek naar een andere oplossing. Je kunt er een parasol boven zetten, maar ook een schaduwdoek op maat laten maken, welke je erover heen kunt spannen. Dit gaat op een gemakkelijke manier, zodat je er niet heel erg veel werk aan hebt. Een schaduwdoek wordt steeds populairder. Je ziet ze regelmatig terugkomen, ook boven mooie loungesets waar mensen urenlang op kunnen zitten met een heerlijke borrelplank en een drankje.

Beeld: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.