leerplichtOp donderdag 17 maart 2016 vindt de Dag van de Leerplicht plaats. In heel Nederland organiseren gemeenten en scholen diverse acties om het recht op onderwijs te benadrukken. Om te voorkomen dat jongeren voortijdig de schoolbanken verlaten, is het belangrijk om zoveel mogelijk bewustzijn te creëren voor het belang van een diploma.

Het recht op onderwijs is sterk verankerd in de Nederlandse samenleving. Desondanks zijn er nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Gelukkig is het aantal voortijdige schoolverlaters ook in 2015 gedaald. Waren er in het schooljaar 2013-2014 nog 25.622 voortijdig schoolverlaters, in 2014-2015 was dat aantal gedaald tot 24.451.

Dag van de Leerplicht
Aandacht voor de Dag van de Leerplicht blijft belangrijk. Net als voorgaande jaren is het thema van deze dag: ‘’School? Ik maak mijn verhaal af! Jij ook?’’.  Dit jaar wordt er echter extra aandacht besteed aan leerplichtambtenaren. Zij spelen dagelijks een belangrijke rol in het verminderen van schoolverzuim.  Op de vernieuwde  website van de Dag van de Leerplicht vertellen zij inspirerende verhalen over hoe zij een kind hebben geholpen weer naar school te gaan.

Carry Roozemond, voorzitter Ingrado: “Het is ontzettend belangrijk om met jongeren in gesprek te gaan, vooral als er sprake is van verzuim. In dat geval proberen leerplichtambtenaren de oorzaak te achterhalen en zetten waar nodig hulp in. Hiermee leveren zij een waardevolle bijdrage aan de toekomst van de jongeren. Met een diploma op zak gaan er veel meer deuren open en gelukkig beseffen de meeste jongeren dat ook. Ik ben blij te zien dat er ook dit jaar zoveel gemeenten en scholen op de Dag van de Leerplicht extra aandacht geven aan het recht op onderwijs.”

Over de Dag van de Leerplicht
De landelijke Dag van de Leerplicht is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en brancheorganisatie Ingrado.  Zij ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van lokale acties en activiteiten. Voor meer informatie kijk op www.dagvandeleerplicht.nl. Volg de Dag van de Leerplicht ook op Facebook en Twitter.

Over de leerplicht
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Jongeren die na hun 16e nog geen startkwalificatie hebben, moeten tot hun 18e onderwijs volgen en ingeschreven staan op school (kwalificatieplicht). Een startkwalificatie is een havo-diploma, vwo-diploma of een mbo-diploma op niveau 2 of hoger. De kwalificatieplicht is een van de maatregelen van de Rijksoverheid om schooluitval van jongeren tegen te gaan. Ook moet de maatregel de kansen van startende jongeren op de arbeidsmarkt vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.