In ons land zijn er ongeveer 23 miljoen fietsen, wat betekent dat we dus per persoon gemiddeld 1,3 fietsen hebben. Stiekem is dat ook nodig aangezien er nog steeds iedere dag een heleboel fietsen worden gestolen. Er komt een dag dat ook jouw kind alleen naar school gaat fietsen en die dag breekt sneller aan dan dat je denkt. Onze oudste fietst nog niet alleen naar school, hoewel hij het wel steeds beter gaat doen allemaal. Ik wil eerst dat hij zich helemaal zeker voelt op de fiets en dat hij in het verkeer de juiste besluiten kan nemen. Ik zie nog teveel kinderen op de fiets die “maar wat doen”, voor je auto langs schieten en zonder licht rijden, terwijl het nog pikkedonker is buiten. Levensgevaarlijk natuurlijk! Hoe kun je je kind veilig leren fietsen en wanneer is hij/zij er aan toe om zelf naar en van school te gaan op de fiets?  

Kies een fiets die past bij de leeftijd/lengte van het kind

Het is van heel erg groot belang dat je kiest voor een passende en goede fiets. Niet te klein en niet te groot, maar precies passend dus! Laat je informeren bij een fietsenhandel, zij hebben tenslotte het meeste verstand van dit soort zaken. Je hoeft overigens echt niet altijd voor een spiksplinternieuwe fiets te gaan, een tweedehands is ook prima, mits hij heel is en nog goed in elkaar zit. Let er op dat de fietsverlichting werkt, dat er reflectoren aanwezig zijn en schaf een helm aan. Dit laatste is in ons land niet verplicht, maar ik vind het echt een musthave! Ook voor oudere kinderen die zelfstandig fietsen. Ja okay, misschien dat het kapsel wat minder mooi zit na een fietstocht, maar veiligheid staat bij mij toch echt voorop.

Oefenen, oefenen, oefenen

Zoek in de omgeving van waar jullie wonen een goede plek om met het kind te gaan oefenen met fietsen. Denk bijvoorbeeld aan een groot speelplein, een doodlopende weg of een autovrije zone. Kies altijd voor een rustige plek, zodat het kind weinig tot geen afleiding heeft.  Laat het kind zolang oefenen als nog en ga pas samen “de weg op” als het kind zeker genoeg is en het fietsen beheerst. Het kind moet uiteindelijk leren om oog te hebben voor de andere verkeersdeelnemers. Is dit nog niet het geval, dan is het kind nog niet toe aan fietsen op de openbare weg! Gaat het goed, zorg er dan dat je altijd achter je kind fietst, zodat je hem/haar goed in de gaten kunt houden. Fiets in het begin alleen maar vaste routes, om te laten zien waar het druk is en waar er extra moet worden opgelet. Blijf je kind altijd coachen en complimenteer het als het goed gaat!

Vanaf welke leeftijd leert je kind fietsen?

De meeste kinderen leren tussen hun derde en vijfde jaar fietsen. Over het algemeen begint ieder kind met een driewieler, met behulp van zijwieltjes. De zijwieltjes kunnen er, na heel veel oefenen, weer af. Dis is pas als het kind de fiets zo onder controle heeft, dat hij/zij zelfstandig weg kan fietsen. Let op: zelf fietsen houdt niet automatisch in dat het kind kan deelnemen aan het verkeer. Hiervoor zal hij/zij toch echt nog meer vaardigheden moeten leren. Op de basisschool leren ze de kinderen al verkeersregels, maar het is ook heel erg goed om hier thuis zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Als ze dan in groep 7 verkeersexamen krijgen, dan weten ze in ieder geval van de hoed en de rand. Kinderen zijn op een gegeven moment ook toe aan een stuk zelfstandigheid. Alleen naar school fietsen is doorgaans iets wat men gaat doen vanaf een jaar of 10 á 11 (en dan nog ligt het helemaal aan het kind of hij/zij er aan toe is). Observeer je kind goed en fiets desnoods nog een behoorlijke tijd mee….veiligheid voorop…en stiekem is het ook best wel gezellig). Er komt een dag dat je (met pijn in je buik) hem/haar uitzwaait en dat je gewoon weet dat het helemaal goed gaat komen. Loslaten is een ding, maar wel heel belangrijk om te doen. Ook het alleen thuiskomen na school, omdat jij een boodschap bent doen (of aan het werk bent) geeft het kind een goed gevoel. Je kunt sleutels na laten bestellen zodat je zeker weet dat hij/zij niet voor een dichte deur staat. En heel misschien, als je van tevoren een appje stuurt, staat er nog een kopje koffie of thee op je te wachten ook!

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.