graaftNa ‘Meester Mark draait door’ en ‘Meester Mark vraagt door’ graaft Mark van der Werf dit maal door naar antwoorden bij oud­ en/of oude collega’s. Hoe heeft het zover kunnen komen? De geleidelijke schaal wordt helder in beeld gebracht door ombeurten Juffen & Meesters aan het woord te laten. Zaken als aanzien en salaris worden treffend in beeld gebracht. En dan ook nog eens in een tijdlijn van Toen richting het Nu.

Een aantal voorbeelden zijn herkenbaar uit mijn eigen jeugd op de basisschool. Ook mijn Meester Frans had een asbak op zijn lessenaar staan maar een juf die alle kinderen uit de klas uitnodigde voor een logeerpartij heb ik nooit gekend. De overgang van de afgescheiden kleuterklas richting groep 1 & 2 van de basisschool heb ik ook aan den lijve ondervonden. En in het Nu heb ik afgelopen jaar als oudercommissielid ook ervaren dat niet zomaar alles meer kan, omdat het snel veels te gevaarlijk is (schoolschaatsen).

Kortom een zeer vermakelijk boek dat wederom stemt tot nadenken. Wat willen we nu eigenlijk allemaal? Willen we de kleuters laten leren door te spelen? Blijven we ons suf toetsen? Leest iemand al die rapportages en verslagen en waar gaat het heen? Neemt de school of nemen de ouders de beslissing van overgaan of blijven zitten? En hoe zit het met de taken van opvang, opvoeden & kennis bijbrengen aan kinderen? Worden de docenten niet overvraagd voor een lage beloning …

‘Meester Mark graaft door’ van Mark van der Werf, Uitgeverij Scriptum 2016, is o.a. hier te koop.

Boek 54/2016

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.