Ruim negentig procent van ouders met kinderen op de basisschool, vindt het belangrijk om thuis ook actief te zijn met de taalontwikkeling, blijkt uit onderzoek*. Met de drie nieuwe Veilig leren lezen spellen, stimuleert Uitgeverij Zwijsen die taalbevordering zowel thuis als op school. De spellen sluiten namelijk volledig aan op de aanvankelijk leesmethode Veilig leren lezen, waarmee zeker tachtig procent van alle kinderen in Nederland leert lezen. 

De Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad adviseren ouders en leerkrachten om kinderen op jonge leeftijd te motiveren om te lezen. Zo zullen ze als volwassenen beter kunnen lezen, het meer doen en dit weer overbrengen op hun kinderen.

Veilig leren lezen spellen verhogen leesplezier

In hun advies staat ook: ‘In groep 3 komt de nadruk te liggen op het onder de knie krijgen van het technisch lezen: het decoderen van woorden. Lezen verandert vanaf dat moment van iets plezierigs in een vaardigheid die met veel geploeter verworven moet worden. De nadruk op verhalen, op gesprekjes over boeken, op het plezier van het lezen, verdwijnt.’ De nieuwe Veilig leren lezen spellen zijn hierin een goede oplossing om het leesplezier in de klas en thuis te verhogen.

Letterkwartet Veilig leren lezen

Het letterkwartet is een kwartetspel voor kinderen die leren lezen. Hierin oefenen ze letters, onderscheiden ze klanken van woorden en koppelen ze klanken aan letters. Dit spel sluit aan op de aanvankelijk leesmethode Veilig leren lezen, waarin de klank en letter ook centraal staat. Zo oefenen kinderen thuis verder met de letters en woorden die ze op school leren.

Zinnen maken Veilig leren lezen

In dit spel maken kinderen zelf grappige zinnen met losse zinsdelen. Het kaartspel werkt op de lachspieren en prikkelt de fantasie van kinderen (en volwassenen). Eén van de leerdoelen van het spel is het oefenen met zinsopbouw.

Woordenschatmemo Veilig leren lezen

Het vergroten van de woordenschat en stimuleren van woordkennis zijn leerdoelen die ouders en leerkrachten met deze memo bereiken. Het is een uitdagend memospel, waarmee kinderen spelenderwijs woorden oefenen die ze op school leren. Ze vergroten hun woordenschat, waardoor leren lezen makkelijker gaat.

Belangrijke rol voor ouders

‘Ouders spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van lezen. Leesvaardigheid en leesmotivatie worden in aanzienlijke mate bepaald door hoe er thuis met lezen en boeken wordt omgegaan’, staat in het advies Lees! Een oproep tot een leesoffensief. Ruim zeventig procent van de ouders geeft aan een voorkeur te hebben voor fysieke, educatieve spellen. Woorden en letters herkennen zijn belangrijke thema’s voor ouders*. Hier sluiten de nieuwe Veilig leren lezen spellen op aan.
* Qrius Behoefte-onderzoek Educatieve Thuismarkt 2019

97 gedachten over “Nieuwe Veilig leren lezen spellen sluiten aan op meest gebruikte leesmethode

  1. Heel graag voor mijn zoon. Hij is heel erg met letters bezig, dus met dit spel kunnen we spelenderwijs oefenen.

 1. Hartstikke leuk voor mijn zoontje die in groep 2 zit. Hij is druk bezig met het leren van de letters, dit spel maakt het leren leuk natuurlijk!

 2. Gezellig om samen met mijn dochter spelenderwijs te oefenen met woorden en zinnen!
  Leuk en leerzaam tegelijk

 3. Voor Rory! Mijn dochter wiens naam begint met de allerliefste R! Ze leert net lezen en gaat als een speer! 😍

  1. Wat een waanzinnig leuke Win-winactie voor zowel hier thuis als bij mijn school! 😍Loving it 🍀Fingers crossed

 4. Ik doe mee voor mijn kleindochter Elin. Ze is heel leergierig, dus dit spel zou heel leuk voor haar zijn 🙂

 5. Wat een leuk cadeautje voor mijn 2 kleindochters. Spelenderwijs dingen leren, dat vinden ze zo leuk.
  Kan oma toch nog wat voor ze doen! 🙂

 6. Sinds kort ben ik nu ook leraar thuis voor mijn eigen kinderen en dat ging nog best goed, alleen merk nu wel dat ze soms makkelijk hun aandacht verliezen na een tijdje. Het is een gekke wereld op dit moment en daar moeten ook zij erg aan wennen. Ik denk als ik ze dingen kan leren door een spelletje te spelen , de aandacht er wel wat meer bijblijft en voor mij natuurlijk ook een stuk leuker!;)

 7. Heel graag zou ik dit letterkwartet in een tasje aan de deur hangen voor de kleinkinderen.
  Omdat ik in quarantaine zit kan ik het hen niet brengen, maar dit is een goede oplossing.
  Ik denk dat ze er heel blij mee zijn.
  Ik volg op bloglovin en doe graag mee.

 8. Mijn zoontje vindt spelletjes en vooral kwartet sinds kort erg leuk. Spelletjes spelen doen we sinds de Corona-maatregelen veel vaker. Het letterkwartet is een leuke en leerzame variant die je goed kan inzetten bij het (voorbereidend) leren lezen. Ik loot dus graag mee.

 9. Mijn nichtje zit dit jaar in groep drie
  en zij heeft het lezen sinds kort onder de knie.
  Met dit Veilig leren lezen – set
  wordt zij echt in het zonnetje gezet
  en beleeft zij veel speel-, lees- en leerpret!

 10. Ik wil graag meedoen voor ons gezin, zodat we gezamelijk een leuk spelletje kunnen spelen wat tegelijk ook nog leerzaam is

 11. Voor mijn nichtje zou ik dit kwartetspel graag willen winnen. Zij is juf dus dat kan ze goed gebruiken in de klas

 12. Ik doe graag mee voor mijn zoontje Jake. Hij is net begonnen op de kleuterschool en is gek op spelletjes. Lijkt me heel leuk om samen met hem dit spel te mogen spelen. En is nog leerzaam ook.

 13. Wat ziet dit er leuk uit, leuke manier van leren. Mijn jongste zoontje vindt het thuis zijn erg moeilijk. Ik wil hem graag bezig houden en wat leren. Net dit kwartet moet dat lukken!

 14. Ik doe graag mee voor onze oudste zoon. Hij zit nu in groep 2 en is dus volop bezig met de letters leren kennen. Ook is hij dol op het spelen van kwartet, dus dit is de ideale combinatie

 15. Leuk. lekker educatief; dus zo wordt een spelletje spelen nog leuker. ik doe graag mee voor zoontje jarno.

 16. Voor mijn buurjongetje, in de hoop dat hij net zoveel plezier in lezen krijgt als ik altijd heb gehad en nog heb

 17. Wat leuk én leerzaam! Mijn zoontje van 4 jaar is ontzettend druk bezig met leren lezen. Hij kijkt enorm op naar zijn grote zus die al heel goed kan lezen en hij doet zijn stinkende best om zelf ook te leren lezen.

 18. Wat leuk! Zeker nu in deze uitzonderlijke tijd!
  Ik ding graag mee! Met 7 kids hier in huis, is dit een welkome verrassing en mooie manier om ze spelenderwijs te laten leren!
  Ik ga duimen!

 19. Samen een spelletje doen dat ook nog eens educatief is lijkt me geweldig! Letters zijn super leuk maar best moeilijk, ben benieuwd!

 20. Ik doe graag mee voor mijn jongste zoon Tyler, die als het goed is na de zomervakantie naar groep 3 gaat!

 21. Ik wil graag dit letterkwartet winnen, zodat ik met mijn voorleeskindjes die nog niet goed Nederlands spreken op een spelende wijs hun kan helpen met het uitbreiden van hun Nederlandse woordenschat.

 22. Dit letterkwartet kan ik meegeven aan de ouders van de kinderen met een TOS of taalachterstand die ik straks als logopedist ga behandelen, zodat zij daar thuis met hun kind mee aan de slag kunnen. Ik geef ze dan uitleg wat ze moeten doen en geef dit dan als huiswerk mee voor de volgende keer. Op deze manier zijn ze op een spelende manier bezig om de woordenschat van hun kind te verbeteren en dit versterkt tegelijkertijd de ouder-kind relatie.

 23. Ik doe mee voor onze kleine jongen. Ik.doe heel graag spelletjes en hier leert mijn mannetje ook weer bij. Wat een leuke spellen zijn dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.