Eens zei Einstein (vrij vertaald) dat het genie in een ieder naar boven komt zodra je de kwaliteiten die je als mens van nature bezit, op de unieke manier die bij je past stimuleert. Je kan dus moeilijk een kip met een vis vergelijken en het negatief beoordelen op zijn onvermogen de rivier over te zwemmen, aangezien dat niet in zijn aard ligt. Vandaar dat het ook niet raadzaam is om altijd van je kind te verwachten dat het in alle vakken uitblinkt. Soms heeft hij/zij een extra steuntje in de rug nodig. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van bijlessen.

Aangezien je vanaf het moment van de geboorte met je kindje bezig bent, weet je als geen ander wat zijn/haar potentie is. In de periode dat het nog niet naar school ging heb je immers kunnen observeren, hoe het zich de basisvaardigheden eigen maakte. Dit alles is een soort van indicatie voor je geweest, van de manier van leren en aanleren van dingen door jouw kind. Als ouder wil je dat het het kind alle talenten zo goed mogelijk ontwikkelt en de daaraan gekoppelde scholing ondergaat, zodat hij/zij op latere leeftijd financieel onafhankelijk en succesvol kan worden. Met dit doel voor ogen is het dus geen verkeerd idee om je kind bijlessen te laten volgen, wanneer je merkt dat het bepaalde vakken niet zo goed begrijpt. De tarieven voor bijles zijn schappelijk en je krijgt er een heleboel voor terug.

Individuele aandacht doet wonderen

Klassikaal- of groepsonderwijs is niet voor elk kind de geschikte methode om dingen aan te leren. Soms hebben ze gewoon individuele aandacht nodig dat afgestemd is op hun karakter en leerstijl. Indien ze ook nog een leerprobleem hebben is deze extra aandacht gewoon onontbeerlijk. Je kind merkt dan dat het geen ‘loser’ is die in de domme rij thuis hoort, maar dat het de leerstof op een andere manier aangereikt moet krijgen om die voldoende eindelijk te kunnen scoren.

Goed voor het zelfvertrouwen

De hier boven beschreven aanpak zorgt dus voor zelfvertrouwen bij je kind. Het snapt door de bijlessen eindelijk die ingewikkelde wiskundige formules en zal daardoor ook niet meer dichtklappen wanneer hij op het schoolbord zijn berekeningen moet delen met de klas. Doordat hij zich zekerder van zijn zaak voelt en betere cijfers voor vakken die hij eerder moeilijk vond krijgt, zal je zoon of dochter ook met plezier aan andere schooltaken werken. Dit is dus een sneeuwbal effect: je kind vindt leren weer plezierig!

Thuiswereld scheiden van schoolwereld

Omdat je kind bijlessen volgt zal je als ouder minder achter hem moeten zitten om zijn huiswerk af te maken. Dat voorkomt oorlog thuis, terwijl bij een goeie aanpak van de situatie van je kind, hij de school steeds leuker zal vinden. Vooral als je kind door zijn culturele achtergrond een paar leer hiaten heeft opgelopen die je als ouder ook niet kan aanpakken, zal je de positieve weerslag in de toekomst van bijlessen, opmerken. Met deze boost veranderd zijn mindset op den duur ook, waardoor het beter zal kunnen functioneren binnen de Nederlandse maatschappij.

Zoals je merkt zitten er alleen maar voordelen aan het laten volgen van bijlessen, zoals bijvoorbeeld die van Brainboost. Deze kunnen bestaan uit huiswerkbegeleiding of het concentreren op die vakken waarmee het kind moeite heeft tijdens de reguliere schooluren. Daarnaast besteden de bekwame en ervaren leerkrachten ook extra tijd aan het empoweren van je kind, zodat hij/zij weet dat het met een beetje inzet de onderwijsdoelen kan bereiken.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.