schoolfotoJe kent het wel: het wachten op de schoolfoto’s van je kind. Hoe zou hij of zij er nu weer op staan? Als ze maar niet zo nep lacht, of boos kijkt. Als zijn haar maar netjes zit. Als ze maar geen chocoladepasta op haar kin heeft. Van alles kan er misgaan. Dit zijn maar een paar voorbeelden.

De komst van de schoolfotograaf bezorgt ouders ieder jaar opnieuw kopzorgen. Zij zijn het immers die er over moeten waken dat hun kind er een beetje ordelijk uitziet op deze spannende dag. En denk je aan alles te hebben gedacht, blijken de sessies over twee aparte dagen te zijn opgedeeld! Hierdoor kan het nog zo zijn dat je kind net op de verkeerde dag aan de beurt is en alsnog met een verfomfaaid uiterlijk voor de lens verschijnt.

Elke fotograaf heeft zijn eigen smaak
Dan zwijg ik nog over de smaak van de fotograaf in kwestie. Ze hebben namelijk allemaal hun eigen smaak. De een geeft de voorkeur aan een brede lach met de tanden ontbloot, terwijl de ander het juist belangrijk vindt dat de lippen flauwtjes op elkaar blijven.

Ook kan het zo zijn dat de situatie niet goed wordt aangevoeld. Een kind krijgt te horen dat hij of zij een glimlach moet tonen op een moment dat het daar nog helemaal niet klaar voor is. Het resultaat is niet zelden een verwrongen grimas of zelfs een onderdrukte traan.

Een kind dat gewoon zichzelf is
Sommige ouders zijn het er niet mee eens dat hun kind zich bij een opname anders voor zou moeten doen – in de zondagse outfit, zorgvuldig gesoigneerd – dan het in het dagelijks leven is. Ze betreuren het telkens weer dat ze hem of haar nauwelijks herkennen op het glanzende afdrukpapier.

Maar hoe voorkom je dat? Hoe zorg je ervoor dat een kind niet verkrampt of een onnatuurlijke pose aanneemt in de kunstmatige setting waarin het wordt geplaatst? Antwoord: leg het kind met name geen druk op. Geef ontspannen aan dat er wat leuke foto’s gemaakt gaan worden, en dat oneffenheden als pukkeltjes, vlekjes, krasjes of een snotneus helemaal niet erg is. Die kun je immers met alle gemak van de wereld achteraf digitaal weg laten gummen.

schoolfoto2Schoolfoto’s op een andere manier bestellen
De meest voorkomende manier om de schoolfoto’s te bestellen is langs de welbekende, onhandige weg. Je kind krijgt een envelop mee naar huis waarin de portretten zitten. Hier zal je het mee moeten doen. Je geeft je kind de volgende dag het verschuldigde bedrag mee naar school en daarmee is de transactie gesloten.

Maar tegenwoordig is er ook een andere manier, via nieuweschoolfoto.nl. Hierbij gaat het bestellen geheel anders en een stuk makkelijker. Als ouder krijg je een inlogcode waarmee je toegang krijgt tot de website waar de kiekjes van je kind worden weergegeven. Je kunt ze rustig bekijken, kiezen uit verschillende formaten, het gewenste aantal afdrukken opgeven en online de bestelling plaatsen. Ten slotte hoef je je over bezorging niet druk te maken, aangezien deze in handen is van TNT post.

One thought on “Wat te doen met mislukte schoolfoto’s?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.