Beelddenkers leren anders. Bijna altijd zijn leerlingen met bijvoorbeeld AD(H)D, dyslexie, TOS of ASS beelddenkers. Maar ook een deel van de leerlingen zonder extra uitdaging is beelddenker. Leren leren expert Michelle van pUber Bijles geeft tips om slim te leren voor beelddenkers. Ik heb dyslexie en ben zelf een échte beelddenker. Als ik ‘kip’ hoor zie ik een kip voor mij. Vrolijk kakelend in de tuin van mijn moeder. Mijn moeder heeft trouwens ook dyslexie. Het zit in de familie!‘.

Wil je ontdekken of jouw zoon of dochter een beelddenker is? Vraag dan wat hij of zij voor zich ziet bij het woord ‘kip’ zegt. Daarnaast hebben beelddenkers vaak creatieve oplossingen voor een probleem en een levendige verbeelding.

Talen

Van Engels in groep 6 tot Frans in het examenjaar, een taal leren is vaak een uitdaging voor beelddenkers. Het helpt om letterlijk beelden aan woorden te koppelen. Teken de betekenis bij het woord. Daardoor koppel je het woord in de vreemde taal niet aan een Nederlands woord maar aan een plaatje.

Is het lastig om de spelling juist te onthouden? Dan helpt het om hier een ezelsbruggetje bij te maken. Hoe gekker en vreemder het ezelsbruggetje, hoe beter je het kunt onthouden. En dat ezelsbruggetje kun je eventueel ook weer tekenen.

Woordenschat

Woordenschat vergroten kan op een leuke, effectieve manier met flitskaartjes. Laat jouw kind eerst dagelijks nieuwe en lastige woorden meteen in een klein schriftje schrijven. Neem deze vervolgens één keer per week (samen) over op flitskaartjes. Het is belangrijk dat jouw zoon of dochter zelf de kaartjes schrijft. Neem vervolgens één of twee keer per week samen de flitskaartjes door. Bij lastige woorden kan weer een tekeningetje gemaakt worden.

Kijk jezelf slim

Voor bijvoorbeeld geschiedenis, aardrijkskunde en biologie moeten leerlingen op het voortgezet onderwijs een berg begrippen leren. Begrippen komen voor beelddenkers tot leven met bijvoorbeeld foto’s, afbeeldingen, films en video’s. Even Googelen levert vaak al veel beelden op. Bijvoorbeeld een nieuwsbericht met foto’s over aardbevingen, een filmpje over het groeien van een plant of een schilderij van een veldslag. Ook door een film of documentaire te kijken kunnen leerlingen enorm veel
leren.

Een documentaire over het onderwerp is natuurlijk sowieso een goed idee. Zo ontdekken leerlingen concrete voorbeelden.

Zelfs van een leuke, spannende historische fictie film kun je veel leren. In films zie je bijvoorbeeld oorzaak en gevolg en films maken het makkelijker om begrippen in de tijd te plaatsen. Door je te verplaatsen in de tijd vallen de begrippen en gebeurtenissen makkelijker op hun plaats.

Handige schoolspullen voor beelddenkers vind je in de webshop van pUber bijles. Alle producten zijn geselecteerd en ontwikkeld door onderwijsprofessionals en getest en goedgekeurd door pubers. pUber Bijles geeft ook begeleiding en bijles in Arnhem en omgeving en digitaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.