Vervelen in de zomervakantie? Dat is niet nodig, dankzij deze tips en ideeën voor (bijna) gratis kinderuitjes. Ideaal voor jong en oud om de zomer op een leuke manier door te komen, ook als je in eigen land blijft. 

Zomervakantie: vervelen is er niet bij

Nog maar een paar maanden en dan is het weer zomervakantie. Kinderen zijn dan een aantal weken vrij en hoewel het uitzicht op zes lange weken geen school aanvankelijk heel aantrekkelijk lijkt voor kinderen, kan dit al snel omslaan in pure verveling. Oudere kinderen vanaf 15 jaar kunnen dan nog nadenken over het zoeken naar een leuk vakantiebaantje, maar voor de jongere kinderen zit dat er niet in. Helaas is door de veranderde economische situatie in Nederland niet elk gezin in staat op vakantie te gaan, naar een (populaire) vakantiebestemming. Toch kunnen ook deze gezinnen in de zomervakantie heerlijk genieten van leuke uitjes met kinderen. In dit artikel van tipsvoorjou.com vind je een paar leuke tips en ideeën voor (bijna) gratis kinderuitjes in de zomervakantie. 

Kinderboerderij bezoeken 

Zeker voor kleine kinderen is en blijft een bezoek aan de kinderboerderij een ware attractie. Wellicht is het mogelijk een keer naar een andere kinderboerderij te gaan, dan de standaard die je normaal bezoekt. Het kind komt dan in een nieuwe omgeving en zal alles opnieuw moeten ontdekken. Voor de iets oudere kinderen kan een kinderboerderij bovendien leerzaam zijn. Zeker als ze mogen helpen met schoonmaken van de hokken, rapen van eieren, voeren van de dieren enz. Misschien dat een iets ouder kind op een vaste dag in de week naar de kinderboerderij kan en mag om daar een handje te helpen. Maak je niet druk als je kind met vieze kleren naar huis komt, want dat hoort er zeker bij. Als je je als ouder alleen maar druk maakt over de enorme berg wasgoed, verpest je de pret voor je kind bij voorbaat.  

Picknicken of BBQ-en

Het lijkt zo simpel en voor de hand liggend en komt misschien saai over, maar niets is minder waar. Betrek bij alle voorbereidingen je kinderen en je zult zien hoeveel lol ze hebben, alleen al bij de voorbereidingen. Laat de kinderen meehelpen met boodschappen doen. Laat ze ook iets lekkers bereiden voor de picknick of de BBQ. Nodig wat vrienden/kennissen/familie met leeftijdsgenoten uit en maak er thuis of in het park een leuk feestje van. Voordeel hiervan is dat je het zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wil. Komen er meer mensen, dan kan je afspraken maken over wie wat meeneemt. Naar een picknick behoort ga je bij voorkeur niet met de auto, maar met de fiets. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar voor kinderen nog een extra, sportieve activiteit.

Het strand: met mooi of slecht weer

Voor een kind is een dagje naar het strand ongeacht het weer een echt uitje. Vooral als je niet in de buurt van het strand woont en er niet vaak komt. Bij zonnig weer natuurlijk zwemkleren mee, speelgoed en vooral zonnebrandcrème. Bij slecht weer regenlaarzen en regenjas aan en lekker spetteren in de regen. Gevonden schelpen kunnen op een andere dag thuis gebruikt worden voor een zelfgemaakt schelpen kunstwerkje (weer een dag minder vervelen).  Geen zin in het strand? Een wandeling langs de boulevard kan ook heel leuk zijn. 

Schepen of vliegtuigen kijken

Gratis uitje, vooral jongens zullen dit geweldig vinden: het kijken naar binnenkomende of uitgaande schepen of vliegtuigen. Hoek van Holland is uitermate geschikt om naar schepen te kijken, terwijl Schiphol de plek bij uitstek is om te genieten van aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Schiphol zelf kan prima bezocht worden op een regenachtige dag, omdat de luchthaven van binnen net zo interessant is als van buiten. 

Een leuk spel dat je met kinderen kan doen is het volgende: ga op een bankje zitten en kijk naar mensen. Vervolgens zoek je een specifieke persoon uit en dan ga je samen met het kind fantaseren over deze persoon. Waar zal die persoon naar toe gaan, waarom? Of waar komt die persoon vandaan, wat komt hij/zij in ons land doen enz. Dit prikkelt de fantasie van kinderen en er kunnen de leukste of gekste verhalen verzonnen worden. 

(Bijna) Gratis museumbezoek zomervakantie 

In Nederland stikt het van de verschillende musea: er is voor elk wat wils. De toegangsprijzen verschillen nogal eens, daarom is een speurtocht op het net zeker meer dan de moeite waard. Tip voor wie een klein budget heeft: maak gebruik van speciale passen die uitgegeven worden aan minima en jongeren. Daarmee kom je vaak gratis of voor heel weinig een museum binnen. 

(Bijna) Gratis Pretpark zomervakantie

Helaas zijn de grote pretparken allemaal behoorlijk prijzig. Wie toch een pretpark wil bezoeken en over een kleiner budget beschikt kan een bezoekje brengen aan onder andere Ballorig en bijvoorbeeld amusementspark Tivoli in Berg en Dal. Daarnaast kun je gebruik maken van deze tips voor korting op pretparken

(Bijna) Gratis de natuur verkennen 

Een heerlijke boswandeling of een wandeling door het park, een dagje in de natuur is gratis, leerrijk en vooral heerlijk ontspannend. Laat kinderen tijdens een boswandeling wat bladeren enz. verzamelen, daarmee kunnen ze dan thuis aan de slag om leuke knutselwerkjes mee te maken. Vooral de omgeving van de Veluwe is erg geschikt om samen met het gezin te ontdekken. 

Tips en ideeën  voor leuke dagen thuis tijdens de zomervakantie

Speciaal voor mensen die geen geld of tijd hebben om er tijdens de zomervakantie op uit te gaan, een aantal tips om het thuis gezellig en leuk te maken voor de kinderen:

  • Koop een zwembadje en laat de kinderen genieten van waterpret in de tuin of op het balkon
  • Ga samen met de kinderen lekker knutselen 
  • Bij slecht weer kun je samen naar leuke dvd’s kijken (misschien iets uit de oude doos zoals bijvoorbeeld Bassie & Adriaan)
  • Ga samen met je kind(eren) koken en bakken. Dat is niet alleen leuk, maar ook leerrijk op een ontspannen manier
  • Verzamel wat oud hout, koop wat kindergereedschap en laat je kind(eren) zich lekker uitleven met timmeren (zeker leuk om met een handige opa te doen)
  • De bieb is uitermate geschikt om op een regenachtige middag te bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.