Vanaf 13-jarige leeftijd mag je werken en een bijbaan accepteren. Wat zijn de regels voor minderjarigen? Wat zijn je rechten? En waar vind je nou een leuke (bij)baan? Wij zetten alles hieronder eventjes op een rijtje!

Werk en leeftijd

Vanaf 13-jarige leeftijd mag je lichte klusjes doen in niet industrieel werk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan helpen bij vakken vullen in een winkel of helpen met fruit plukken bij de boer. Je mag alleen werken onder toezicht en je bent nog niet verantwoordelijk. Gevaarlijk werk, werk met risico op lichamelijk letsel of waarbij giftige stoffen worden gebruikt mag niet. Je mag een beperkt aantal uren werken tussen 07.00 uur en 19.00 uur.

Vanaf 15 jaar en ouder heb je de mogelijkheid om een bijbaan te nemen. 15-jarigen mogen in de vakanties en buiten schooltijd werken in zelfstandig fysiek licht niet- industrieel werk. Werk dat is toegestaan is een krantenwijk (geen vroege ochtend krant), vakken vullen en ook werken in de horeca is mogelijk mits er geen alcohol wordt geschonken. Kassawerk is niet toegestaan, gevaarlijk werk en fysiek zwaar werk is tevens niet toegestaan.

Vanaf 16-jarige leeftijd zijn bijna alle werkzaamheden toegestaan behalve gevaarlijk werk. Je mag niet werken met gevaarlijke stoffen, op hoogte of met gevaarlijke machines tenzij je onder toezicht staat van een ervaren medewerker. Ook moet de werkgever zich houden aan de bepalingen uit de Arbowet. Werken met giftige stoffen of in een zeer lawaaiige omgeving is niet toegestaan. Werk mag je niet verhinderen om naar school te gaan.

Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig allerlei soorten werk doen.

Werk en salaris

Wanneer jij een leuke (bij)baan vindt dan wil je natuurlijk wel dat je salaris aan de regels voldoet. Ook als minderjarige heb jij recht op 8% vakantietoeslag en de opbouw van vakantiedagen. Let dus goed op dat jouw werkgever je deze rechten gunt. Je kunt dat zien op je loonstrook. Vraag aan het einde van je dienstverband altijd om een eindafrekening zodat je het restant aan vakantiegeld en vakantiedagen krijgt uitbetaald.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent dan heb je recht op minimaal 100% van het wettelijk minimumloon. Voor jongeren geldt dat zij recht hebben op een percentage van het wettelijk minimumloon. Hieronder kun je de percentages en het bruto wettelijk minimumloon per uur vinden zoals geldend vanaf 1 januari 2019.

Leeftijd Percentage
22 100%
21 85%
20 70%
19 55%
18 47,50%
17 39,50%
16 34,40%
15 30%

Minimumloon bij standaard werkweek:

Leeftijd 40 uur 38 uur 36 uur
22 € 9,33 € 9,82 € 10,36
21 € 7,93 € 8,35 € 8,81
20 € 6,53 € 6,87 € 7,26
19 € 5,13 € 5,40 € 5,70
18 € 4,43 € 4,67 € 4,93
17 € 3,69 € 3,88 € 4,10
16 € 3,22 € 3,39 € 3,58
15 € 2,80 € 2,95 € 3,11

Let op! Het wettelijk minimumloon stijgt elk half jaar. Je kunt het wettelijk minimumloon aanhouden dat geldt voor de standaard werkweek in het bedrijf waar jij werkt. Het maakt niet uit dat je parttime werkt. Het brutoloon is niet het loon dat je op je rekening gestort krijgt. Na aftrek van premies ontvang je het nettoloon dat iets lager is dan het brutoloon.

Check bij de belastingdienst of jij recht hebt op belastingteruggave. Het is mogelijk dat er te veel belasting is ingehouden door de werkgever. Studiekosten en/of reiskosten die je zelf hebt betaald en die niet vergoed zijn die mag je aftrekken van de belasting.

Waar kun je een (bij)baan vinden?

Een leuke bijbaan vind je eenvoudig door binnen te lopen bij het bedrijf, de boer of de winkel die jou aanspreekt. Vraag aan de manager of eigenaar of er klusjes aanwezig zijn die jij als jongere kan doen. Soms hangen winkels en horecabedrijven een flyer in het raam wanneer zij personeel zoeken. Ook in de plaatselijke krant kun je vaak vacatures vinden.

Internet is je vriend. Er zijn vele vacaturesites. Wil je werken in een dynamische internationale omgeving zoek dan eens naar vacatures op Schiphol . Een aantal uitzendbureaus hebben zich gespecialiseerd in banen voor studenten en scholieren. Op internet vind je bij deze bureaus directe links naar vacatures. Stuur een mail of bel en vraag om een gesprek. Wanneer je het professioneel wil aanpakken maak dan een curriculum vitae met een overzicht van je gevolgde opleidingen, wat je nu studeert en je ervaring zoals stages. Lukt het je niet om een leuke bijbaan te vinden? Geef bij je familie en vrienden aan dat je een bijbaan zoekt. Maak gebruik van je netwerk!

Beeld: Image of a cute teenage girl posing with piggy bank from Shutterstock/stockfour

Een gedachte over “Je eerste (bij)baan wat zijn de regels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.