Toen ik 16 was, paste ik een hele tijd op twee kinderen op een vaste dag in de week. In die tijd zat ik nog op school in Utrecht en deed ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Toentertijd waren de meisjes waar ik voor mocht zorgen 0 en 3 jaar. Best een uitdaging voor een net-geen-puber-meer, zoals ik. Maar aangezien ik “later” toch met kinderen wilde gaan werken, vond ik het fantastisch om te doen.

Toen na het schooljaar mijn rooster ineens anders werd en ik wel de hele week naar school moest, hebben we helaas afscheid moeten nemen. Ik kreeg tekeningen van de oudste, voetafdrukjes van de jongste en een mooie kaart met lieve tekst van moeder en vader. Ik was een super oppas en ik zou nog heel veel kinderen een fijne tijd gaan bezorgen, ook binnen mijn (uiteindelijke) vakgebied.

Een oppas draagt zorg voor je kind(eren), dus moet wel passen bij het gezin. Er zijn nog een heleboel andere voorwaarden waaraan een goede oppas moet voldoen. Ik vertel jullie wat ikzelf heel erg belangrijk vind.

#1 Plezier hebben in wat je doet

Een oppas moet plezier hebben in het werk dat ze doet. Ik zeg wel “ze”, maar er zijn natuurlijk ook jongens die oppassen, hoewel dit tegenwoordig een stuk minder populair is door alle narigheden die in de media verschijnen. Ik vertel alles dus maar gewoon in de vrouwelijke variant. Als je niet van kinderen houdt, dan moet je zeker niet willen oppassen. Kinderen kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen en dan is het zelfs voor een oppas met plezier in haar werk een grote opgave om kalm, rustig, happy en vriendelijk te blijven.

#2 Engelengeduld is the key

Ja, eigenlijk staat het hierboven ook al, maar een oppas “moet” engelengeduld hebben. Kinderen gaan vaak tot het uiterste, zeker als degene die komt oppassen net nieuw is. Het is belangrijk dat de oppas hier mee om kan gaan en niet halverwege de avond de deur uitrent (bij wijze van spreken), of belt dat de kinderen onhandelbaar zijn. Engelengeduld is the key… zodra ze merken dat er met de oppas niet te sollen valt, is de lol er snel af en zullen ze binnen de kortste keren wel gewoon lief gaan slapen/spelen enzovoorts.

#3 Lief zijn voor de kinderen

Een logisch ding zou je zeggen, maar ook ik heb wel eens filmpjes op internet gezien van een oppas die de kinderen een klap verkocht. Zo iemand wijs je direct de deur natuurlijk (ik kan trouwens nog wel andere manieren verzinnen om haar te laten vertrekken). Lief zijn voor de kinderen is iets wat erbij hoort. De oppas wint er een hoop vertrouwen mee en de kinderen zullen de volgende keer blij zijn als ze komt. Heeft een kind het moeilijk als papa en mama de deur uitgaan, dan is de oppas daar om het te troosten.

#4 Verantwoordelijkheidsgevoel hebben

De oppas moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Is er een keertje iets voorgevallen dan dient de oppas dit altijd te vertellen, wiens “fout” het ook is of wat het ook is. Het is belangrijk dat het gezin en de oppas 100% op elkaar kunnen vertrouwen. Ouders laten hun kind(eren) niet zomaar achter, dat is iets wat een oppas zich altijd goed moet realiseren.

#5 Durven vragen

Weet je als oppas iets niet, vraag het dan gewoon. Ouders leggen met liefde iets nog een keertje uit, zodat het uiteindelijk gaat zoals het hoort te gaan. Het is belangrijk dat de oppas het allemaal ongeveer hetzelfde doet al de ouders, om de rust voor de kinderen te bewaren.

#6 Bereikbaar zijn tijdens het oppassen

Als oppas moet je, tijdens het oppassen, altijd bereikbaar zijn. Ouders zijn voor jou in principe ook altijd bereikbaar als er iets is, dus zorg dat je je telefoon in de buurt hebt. Mocht er iets zijn, dan kunnen jullie elkaar tenminste te pakken krijgen. En het is ook wel prettig als ouders een spontaan berichtje krijgen waarin staat dat alles goed gaat thuis!

#7 Flexibel zijn

Enige flexibiliteit is wenselijk. Ik kan je verzekeren, 22.00 uur thuis wordt altijd later. Zorg dat je daar op ingesteld bent en maak er geen probleem van. Verder is het ook erg prettig als je agenda niet proppie vol zit, zodat ze ook eens op een ander moment een beroep op je kunnen doen.

Een gedachte over “Voorwaarden goede oppas

  1. Jeetje, de oppas die een klap verkoopt… Daar moet ik niet aan denken. Ik vind vooral een oppas ddie niet constant op zijn/haar telefoon zit prettig. En ja vooral dat hij/zij lief is voor mijn meiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.