Als je gaat solliciteren is het heel erg belangrijk dat je een goede eerste indruk achterlaat. Nog voordat je jezelf voorstelt, heeft degene waarmee je een gesprek hebt je al van top tot teen bekeken. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je niet je afgetrapte sneakers aan hebt en dat je haar niet zit alsof je net uit je bed komt rollen. Maar hoe “moet” het dan wel? 

Felle kleuren zijn niet zo’n goed idee
Waarschijnlijk herken je wel wat ik nu ga zeggen; felle kleuren leiden ontzettend af. En als je professioneel wilt overkomen, kun je het maar beter vermijden dat iemand alleen maar naar je kleding kijkt, het gaat tenslotte om jou! Tuurlijk is het zo dat kleurgebruik een heleboel over je persoonlijkheid kan zeggen, maar zorg er voor dat je zo neutraal mogelijk overkomt. Ook zonder al te felle kleuren schemert jouw karakter heus wel door.

Een oud t-shirt met daaronder een spijkerbroek is echt een no-go
Je hoeft heus niet in driedelig kostuum (tenzij je solliciteert naar de functie van directeur) op je sollicitatiegesprek te verschijnen, maar er een beetje netjes uit zien is dus wel een must. Een oud t-shirt met daaronder een spijkerbroek (met van die gaten) is gewoon echt geen goed idee! Kies liever voor een mooi overhemd zoals degene hiernaast, dit geeft namelijk chique uitstraling. Mijn vriend is er helemaal blij mee en draag hem graag naar zijn werk. En geloof mij, een mooi overhemd hoeft écht niet heel erg duur te zijn! Onder je overhemd trek je natuurlijk een mooie pantalon aan, of een nette spijkerbroek (zonder gaten dus). En dat overhemd, daar zitten natuurlijk geen kreukels in. Je kunt bij Hemdvoorhem.nl terecht voor een heleboel mooie én strijkvriendelijke (zelfs strijkvrije!) overhemden in allerlei verschillende kleuren. Grijs- en blauwtinten zijn aan te raden tijdens een sollicitatiegesprek, omdat dit neutraal is. Je kunt ervoor kiezen om een colbert aan te doen, maar ook dit is geen verplichting natuurlijk.

Stropdas yay or nay?!
Luister, een stropdas is niet noodzakelijk tijdens een sollicitatie, tenzij je in gesprek gaat over een functie als manager, waar je veel te maken hebt met klanten. Voel je je wel prettig met een stropdas om, ongeachte de functie waar je op solliciteert, be my guest…het staat meestal wel erg netjes! Ga je vakkenvullen in de supermarkt, tja dan moet je bij jezelf nagaan of het wel echt “nodig” is, die stropdas. Misschien is het voor zo’n functie een beetje overdreven.

Geen witte sokken!
Oh, je zou ze kost moeten geven; mannen die er ontzettend netjes uitzien en vervolgens met hun benen over elkaar gaan zitten, zodat de broek opstroopt….witte sokken alert! O nee, echt niet doen! Het ziet er gewoon niet uit, van die witte (sport)sokken. Kies liever voor een paar nette donkere kousen (zwart of donkerblauw bijvoorbeeld).

Hoe warm het ook is trek-geen-korte-broek-aan
In de zomer solliciteren, het kan je zomaar gebeuren. Laat alsjeblieft je korte broek in de kast liggen, tenzij je gaat solliciteren als ‘propper’ op een tropisch eiland, dan kun je misschien beter in je zwembroek gaan (als je een sixpack hebt). Maar een korte broek tijdens een normaal sollicitatiegesprek.. nope!

Last but not least…
Dit heeft niets met kleding te maken, maar het is minstens zo belangrijk: uiterlijke en lichamelijke verzorging. Zorg ervoor dat je haar netjes zit, je tanden zijn gepoetst, je lekker frist ruikt (en dat je dus geen zweetplekken onder je oksels hebt) en dat je handen schoon zijn (dus ook je nagels).

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.